Business-update: Skattefri rentegevinst på vej til mange tusinde boligejere

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Omkring 715.000 danske boligejere, der siden 2011 har betalt for meget i boligskatter, skal have penge tilbage. Men nu ligger det klart, at ingen boligejere får skatten tilbage år, og det betyder, at de igen får en skattefri renteindtægt på 6,2 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update.

Her mandag eftermiddag skal vi omkring en rentegevinst til mange boligejere, og vi skal forbi store virksomheder, der indfører coronapas. Men vi lægger ud med en virksomhed, der har gode meldinger om en vaccine mod omikronvarianten.

Omikron sætter fart på Moderna-aktien

Den nye mutation, som er døbt omikronvarianten, sætter fart på Moderna-aktien. Fredag meddelte Moderna, at virksomheden kunne have en vaccine mod omikron klar allerede i starten af det nye år, hvis det bliver nødvendigt. Det fik aktiekursen til at stige med 21 procent fredag. Den er mandag steget yderligere 9,9 procent. Det skriver Bloomberg.

Moderna fik mobiliseret hundredvis af medarbejdere på »Thanksgiving Day«  torsdag for at komme i gang med arbejdet med den ny vaccine. Det siger Paul Burton, der er Chief Medical Officer hos Moderna. Det kan bedst oversættes med chefoverlæge.

»Moderna er i en bedre position til at udvikle covid-19 vacciner, og har nu kapaciteten til at producere mange hundrede millioner vacciner hver måned.« siger Piper Sandler, der er analytiker hos Edward A. Tenthoff.

Transportgiganten DSV kræver coronapas

Landets største virksomheder er for alvor gået i front med at kræve coronapas af de ansatte. Transportkoncernen er den seneste blandt C25-virksomhederne på Københavns Fondsbørs, der kræver coronapas af de ansatte. Virksomheden følger dermed blandt andet Danske Bank og Ambu. Det skriver borsen.dk.

Det er en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, der har banet vejen for en lovgivning om, at virksomhederne må kræve coronapas af de ansatte.

»Efter vedtagelsen af loven i Folketinget torsdag har vi fredag orienteret alle danske DSV-medarbejdere om, at man fra i dag, mandag, skal have et gyldigt coronapas for at kunne opholde sig på arbejdspladsen,« skriver Henrik Fleron, HR-direktør i DSV i Danmark, ifølge borsen.dk i en mail.

Han understreger, at coronapasset er indført for at beskytte de ansatte og holde smittetrykket i Danmark nede. De nye regler betyder helt konkret, at en medarbejder hos DSV skal vise gyldigt coronapas, hvis vedkommendes leder spørger. Reglerne bliver droppet igen, når covid-19 ikke længere betragtes som en samfundskritik sygdom af myndighederne.

Skattefri rentegevinst til tusindvis af boligejere

Der er en skattefri rentegevinst på vej til mange tusinde boligejere. Det er omkring 715.000 danske boligejere, der siden 2011 har betalt for meget i boligskatter, og de skal derfor have penge tilbage. Men nu ligger det klart, at ingen boligejere får skatten tilbage år, og det betyder, at de igen får en skattefri renteindtægt på 6,2 procent. Det skriver finans.dk.

Det er de konstante forsinkelser af boligskattereformen, som giver rentegevinsten, og finans.dk har regnet ud, at en gennemsnitlig boligejer i Odsherred har udsigt til at få 35.312 kroner tilbage. Hvis udbetalingerne skubbes yderligere et år, skal boligejerne i kommunen have cirka 38.000 kroner tilbage.

Da beslutningen om det nye boligskattesystem blev vedtaget i 2017, regnede skattemyndighederne med, at der kun skulle betales omkring otte milliarder kroner tilbage. Det tal er siden vokset til 15 milliarder kroner.

På nuværende tidspunkt har kun 1.700 boligejere fået at vide, hvor meget de kan få tilbage. De når ikke at få pengene i år, og derfor har de også udsigt til en skattefri rentegevinst.

Her er fem skarpe bud på nyheder og kommentarer fra journalisterne på Berlingske Business:

Danske rejsebureauer følger intenst nye landelukninger

Nye indrejseforbud for turister i flere lande rammer endnu ikke de store rejsebureauer. Men de kommer på et tidspunkt, hvor rejseaktiviteten nærmer sig 2019-niveauet.

Læs historien her.

Inflationen i Tyskland er den højeste siden 1992

Dyrere benzin og gas har i november været med til at give den højeste inflation i Tyskland i 29 år. I november er inflationen opgjort til 5,2 procent. Til sammenligning var den opgjort til 4,5 procent måneden før. Inflationen er et udtryk for udviklingen i priserne over tid.

Læs historien her.

Der blev færre fattige i Danmark under coronakrisen

Der blev færre relativt fattige i Danmark i 2020 under coronakrisens nedlukning og restriktioner. Men faldet havde været dobbelt så stort uden udbetalingerne af indefrosne feriepenge.

Læs historien her.

Streaminggiganter går sammen om ny gratistjeneste – farvel til Viafree

Navnet leder hen på Disney, men det er to af de andre store streamingtjenester, der nu går sammen om at lancere Pluto tv i Danmark, Norge og Sverige i 2022 – et skridt, der fører til, at den gratis Viafree forsvinder.

Læs historien her.

Sådan har vores indkomster slået rekord under coronakrisen

De danske lønmodtagere har oplevet en rekordhøj stigning i deres indkomster i coronakrisens første år trods nedlukninger og restriktioner. Men de selvstændige gik glip af festen. Se hvor meget indkomsten er steget i din aldersgruppe og blandt dine naboer.

Læs historien her.