Business Update: Rige bliver rigere, halløj i Havarikommissionen og Trumps dollardilemma

Læs mere
Fold sammen

Velkommen til en mandag morgen med godt nyt til de mest velhavende danskere. Hen over finanskrisen er de mest velhavende blevet forholdsmæssigt meget rigere end resten af danskerne. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at den rigeste procent af befolkningen ejer nu 23,3 procent af den samlede nettoformue, mens andelen i 2004 under optakten til finanskrisen kun var 18,9 procent. De ti fattigste procent af befolkningen har derimod set deres nettoformue skrumpe med 274.000 kroner i perioden til en gæld på knap 675.000 kroner i gennemsnit.

De fleste danskere er under voldsom indflydelse af den teknologiske udvikling. Tag nu den 61-årige Gert Nielsen. For 37 år siden begyndte han som telemontøraspirant hos KTAS, hvor han cyklede rundt til kunderne i København. Senere blev cykle skiftet ud med bil, og han fik en bærbar computer med ud hos kunden til at klare arbejdet. I dag overvåger og styrer han telefonsystemerne på Rigshospitalet og hos politiet fra et centralt center hos TDC. En undersøgelse foretaget af Epinion for LO viser, at danske lønmodtagere overvejende er positive over for, at digitalisering og robotter rykker ind på deres arbejdspladser. De vil bare gerne efteruddannes, så de kan følge med.

I den mere kuriøse afdeling kan du i dag læse endnu et kapitel om de usædvanlige arbejdsforhold i Havarikommissionen. Havarikommissionens chef, Martin Puggaard, havde sin hund gående på myndighedens område, hvor han også havde opstillet en fryser med daggamle kyllinger til foder, som han tøede op i personalekøkkenet. Sagen om kyllingerne udviklede sig til at blive en del af et internt opgør som kostede en arbejdsmiljørepræsentant jobbet.

Siden Donald Trump blev valgt til ny præsident er dollarkursen bare steget og steget. Det kan blive et problem for USAs nye præsident,  hvis han i øvrigt har ambitioner om hurtigt at få opfyldt en del af sine valgløfter. For den voldsomme stigning i dollarkursen er dårligt nyt for de amerikanske virksomheder, som får sværere ved at eksportere varer med en så høj kurs.

Business.dk bestyres i dag af Sonny Wichmann. God dag