Business Update: Reformskift, et tyrkisk dilemma og kriminelle hackere

Foto: TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFF. /.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen.

Der skal skiftes reformfokus, hvis Danmark skal gøre op med de senere års lavere vækst. Det er beskeden fra flere topøkonomer i Berlingske Business torsdag.

Allerforrest i kritikken står økonomiprofessor og tidligere økonomisk vismand, Nina Smith, der i en kronik i dagens Berlingske taler for det, hun kalder »andengenerations reformer«.

»Jeg synes efterhånden, at det der med at tro, at vi kan få mange flere ud i arbejdsstyrken ved at bruge tiden på at tale kontanthjælp og integration og få syge til at arbejde og sådan – det bliver for småt,« siger hun.

De senere år har de politiske reformer i store træk tilstræbt at øge arbejdsudbuddet, når man eksempelvis har hævet pensionsalderen,nedjusteret efterlønnen eller forkortet dagpengeperioden, og Nina Smith foreslår, at man i højere grad fokuserer på reformer, der kan sikre en bedre uddannelsesektor og en mere smidig offentlig sektor. Og det synspunkt får hun opbakning til af flere navnkundinge økonomer.

En anden, der nyder stor opbakning internt lige nu, er Recep Tayyip Ergogan, den tyrkiske præsident, der for snart tre uger siden blev forsøgt kuppet, og som siden da har svaret igen ved at søsætte en omfattende udrensning, hvor titusindvis bliver tvunget fra deres stillinger, såfremt der er mistanke om, at de har haft en finger med i kupforsøget.

Det er fortrinsvis ansatte i statsejede virksomheder eller i den offentlige sektor, der hidtil har været målet, men der cirkulerer også historier om, at udenlandske virksomheder har fået besked om at fyre bestemte medarbejdere. Det rejser det indlysende spørgsmål, om Danmark risikerer at blive ramt af Erdogans jernnæve?

Det afhænger af, hvem man spørger. Deniz B. Serinci, der er historiker, Tyrkiet-ekspert og forfatter til bogen »Tyrkiet - fra Atatürk til Erdogan« - mener, det hele afhænger af, om Erdogan føler sig truet.

»Det hele afhænger af, hvem Erdogan føler sig truet af. Han mener, at Gülen-bevægelsen har forsøgt at kuppe en demokratisk valgt regering. Erdogans logik er, at hvis de bliver fjernet, vil han være sikker på, at noget lignende ikke kan ske igen. Det handler for Erdogan om at komme af med uønskede elementer. Hvis han vurderer, at ansatte i flyselskaber eller andre steder er Gülen-tilhængere, så vil han prøve at komme af med dem,« siger Deniz B. Serinci til Berlingske Business.

Hos Dansk Industri kalder underdirektør Peter Thagesen den seneste udvikling i Tyrkiet for »meget kedelig«. Han har dog svært ved at forestille sig, at Erdogan-styret skulle have indledt en decideret jagt på ansatte i internationale virksomheder, fastslår han.

Andre, der er jaget vildt, er IT-kriminelle. For kriminaliteten på nettet vokser, og de kriminelle virksomheder bliver stadig dygtigere til at angribe. Men fortvivl ej, synes beskeden at være fra Europol i dagens Berlingske Business, hvor lederen af Europols Computer Crime Center (EC3), Steven Wilson og andre forsikrer om, at hackernes forspring er ved at være indsnævret.