Business Update: Prisstop på gebyrer, job- og lønfest og Vestager i rampelyset

Læs mere
Fold sammen

God morgen

Vi begynder med lidt godt nyt til boligejerne. Enhver borger med et realkreditlån har de seneste år gentagne gange hørt, at bidragssatserne på deres lån stiger, fordi kommende kapitalkrav gør det dyrere for realkreditselskaberne at formidle lånene. Men nu er konkurrencen i realkreditten spidset så meget til, at bankkoncernerne må æde eventuelle kommende omkostninger selv. Det siger i hvert fald flere realkreditbosser.

Og mens »godteposen« er åben kan vi i dag fortælle, at jobfesten på det danske arbejdsmarked har udviklet sig til lidt af en lønfest. De danske lønninger er nemlig steget mere end i udlandet. Bagsiden af medaljen er så, at det skader konkurrenceevnen, og det kan føre til at jobopsvinget bliver slået i stykker, advarer flere danske økonomer.

Men hvor er det så, at det er godt et drive virksomhed i Danmark? Det svarer en ny undersøgelse af erhvervsklimaet fra DI på. Konklusionen er, at Midtjylland er stedet at søge hen, hvis man som erhvervsdrivende er interesseret i at arbejde under de bedste erhvervsvilkår. Derimod får København dumpekarakter i undersøgelsen.

I det store udland kom den danske EU-kommissær Margrethe Vestager i fokus i sidste uge, da hun påbød den amerikanske IT-gigant Apple at tilbagebetale 97 milliarder kr. i skat til den irske statskasse. Den afgørelse kan få stor betydning for de enkelte EU-landes skattemyndigheder, lyder det fra Margrethe Vest­ager. Spørgsmålet er, om Apple kunne have betalt mere i skat i f.eks. Danmark, end tilfældet har været.

Også på den anden side af Atlanten er Vestager blevet et samtaleemne som følge af Apple-sagen. Det oplever i hvert vores korrespondent i Washington, Kristian Mouritzen. Læs hvordan.

Jyllands-Postens tophistorie på erhvervsområdet handler i dag om, at danske topchefer i stigende grad overvurderer deres egne evner som beslutningstagere. Det fremgår af en ny analyse af toplederes personlighed, tænkning og adfærd, som firmaet People Test Systems har udarbejdet på baggrund af i alt 844 tests af topledere nu og for 10 år siden.

I dagens udgave af dagbladet Børsen efterlyser investorer en stor opsplitning af Mærsk, fordi man forestiller sig et større afkast i et Mærsk, hvor både container-, olie- og boreforretningen er selvstændige forretninger.

Business-dk bestyres i dag af Sonny Wichmann. God dag