Business Update: Pælesidning på kontoret, whistleblowerens skæbne og lugten af gammel fest

God morgen

Selvom det har været en rigtig arbejdsgiverjul, har rigtig mange danskere også i år valgt at holde fri mellem jul og nytår. Og så kan man jo passende læse om Danmark, som er det land blandt de ti rigeste lande i OECD, hvor indbyggerne i gennem­snit arbejder mindst. Danskerne arbejder for eksempel færre timer, end man gør i Østrig, Holland og Irland, og det gør de tre lande rigere end os målt pr. indbygger. Det viser tal, som tænketanken CEPOS har sammenlignet, og cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen, mener ikke, at der er nogen vej uden om en øget arbejdstid i Danmark.

Det sidste er Rosendahl Design Groups adm. direktør Henrik Rosendahl imidlertid lodret uenig i. Han mener, at arbejdspladserne i stedet bør forsøge at tilpasse sig medarbejderne, så produktiviteten og effektiviteten bliver større i stedet for lade det blive til en daglig pælesidningskonkurrence på kontoret.

Et eksempel på, at dansk erhvervsliv ikke er gået i stå,  er vindmøllekæmpen Vestas, som på få uger har kunnet omdøbe 2016 fra »et godt år« til et rekordår. Onsdag høstede firmaet fire ordrer på halvanden time, og flere af dem kan være toppen af isbjerget, vurderes det.

Du læste måske i går om den amerikanske superiværksætter Elizabeth Holmes, som efter en række afsløringer på rekordtid har mistet en gigantisk formue på medicinaleventyret Theranos. Læs i dag portrættet af Tyler Schultz, som gik til myndighederne, da han opdagede, at hans arbejdsgiver Elizabeth Holmes snød med blodprøveresultaterne. Det kom til at koste ham dyrt.

Du kan i dag også læse om Københavns nye madmarked, WestMarket, som fra den 27. januar tager konkurrencen op med blandt andet Torvehallerne. Det nye mekka for friske råvarer og hurtig mad får til huse i Vesterbros skumle butiksarkade »Toves Galleri«.

Du kan også komme med Berlingske Business på besøg hos Dansk Retursystem til en snak om at arbejde i lugten af gammel fest og for at finde ud af, hvorfor vi er så gode til at returnere vores pant.

God fornøjelse og god dag.

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk