Business-update: Onsdag opgav han slagsmål mod smykkegigant. Nu går han igen efter millionerne

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Onsdag lød det fra Jesper Nielsen, bedre kendt som Kasi-Jesper, at han havde »valgt at opgive« den verserende sag mod smykkeselskabet Pandora, hvor han ellers i flere år har anklaget smykkeselskabet for at skylde ham et milliardbeløb. Nu lyder der andre toner fra den kulørte forretningsmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update.

På denne varme dag skal vi blandt andet forbi historien om, at Kasi-Jesper nu alligevel er klar til at fortsætte kampen mod smykkegiganten Pandora.

Men vi begynder med historien om, hvor mange penge danskerne betaler negative renter af:

Danskerne har milliarder og atter milliarder stående til negativ rente

De seneste måneder har bankerne nedsat grænsen for, hvornår man skal betale for at have penge stående i banken.

Næsten 30 procent af de private danskeres samlede indlån blev i maj forrentet negativt, hvilket svarer til, at danskerne i alt havde 310 milliarder kroner stående til en rente under nul. Det viser nye tal fra Nationalbanken, som Finans beskriver.

Det er en markant stigning fra årsskiftet, hvor det var cirka 13 procent af det samlede indlån, der var ramt af negative renter.

»Siden årsskiftet har flertallet af de større banker sænket beløbsgrænsen for, hvornår privatkunders indlån forrentes negativt, deriblandt flere af de største banker. I takt med at beløbsgrænserne er sænket, er omfanget af indlån med negativ rente øget, og den gennemsnitlige indlånsrente er som resultat heraf faldet,« skriver Nationalbanken.

Jyske Bank var den første danske bank til at indføre negative renter for private i august 2019. Siden har alle de andre store banker fulgt trop, og de fleste har nu sat grænsen for negative renter ved 100.000 kroner

Christian Harlang: Vil have sin advokatbestalling tilbage

Christian Harlang har fået domme for både at tage alt for høje salærer fra klienter og for groft at have tilsidesat god skik, når han skulle varetage interesser for syge og ældre klienter.

Nu har Advokatnævnet besluttet, at han ikke længere må kalde sig advokat, for nævnet tror ikke, han i fremtiden kan udøve advokatvirksomhed »på forsvarlig måde«. Det skriver Finans.

Ifølge mediet vil den tidligere advokat, der i sin karriere har haft højtprofilerede sager for irakiske torturofre og Thulearbejdere, dog forsøge at få kendelsen omgjort.

Selv mener han, at nævnets kendelse blot er det seneste element i en heksejagt fra systemets side mod en af dets kritikere.

Kasi-Jes­per har al­li­ge­vel ikke op­gi­vet sag mod Pan­dora

Onsdag lød det fra Jesper Nielsen, bedre kendt som Kasi-Jesper, at han havde »valgt at opgive« den verserende sag mod smykkeselskabet Pandora, hvor han ellers i flere år har anklaget smykkeselskabet for at skylde ham et milliardbeløb.

Men nu har erhvervsmanden efter alt at dømme skiftet mening. Det skriver Børsen.

I en e-mail til de investorer, der i 2019 kastede penge i Jesper Nielsens sag mod Pandora, har han ifølge avisen skrevet, at han nu vil forsøge at føre sagen videre.

»Vi har brugt den hektiske dag i dag på at kigge materialet igennem med vores rådgivere, og vi er ikke enige med den konklusion, der er kommet frem til fra revisorens side,« skriver Jesper Nielsen i e-mailen, som Børsen har set, og fortsætter:

»Derfor vælger vi at føre sagen videre i Voldgiftsinstituttet til endelig afgørelse. Vi giver ikke op, vi ved, vi har ret.«

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1: Den skandaleramte bilboss, der blev smuglet ud af Japan i en kasse: »Endelig er jeg i stand til at fortælle historien«

Da klokken passerede 23 en kold decemberaften i 2019, blev den tidligere topchef i Nissan og Renault Carlos Ghosn i en kasse til instrumenter smuglet ud af Japan ombord på et fly. I et interview med BBC beskriver han nu for første gang flugten i detaljer.

Læs mere om den skandaleramte bilboss her. Berlingskes Sebastian Persson skriver.

2: Landets højest profilerede restauranter lever på milliardærs nåde – dugfriske tal afslører blodbad i Københavns gastronomiske elite

En række dugfriske regnskaber fra flere af hovedstadens mest profilerede restauranter viser sort på hvidt, hvordan coronakrisen trods kompensationspakker har sendt branchen i knæ. Blandt få undtagelser findes den evigt gyldne Kiin Kiin-koncern og bøfkæden MASH, der har fået styr på forretningen.

Det skriver Jonas Rimer mere om her.

3: 3F sår tvivl om økonomien hos Jensens Bøfhus

Jensens Bøfhus er blevet hårdt ramt af en konflikt med fagforbundet 3F under coronakrisen. Men hvor hårdt? I en nylig sag i Arbejdsretten forsøgte 3F at så tvivl om argumentationen fra bøfkæden.

Læs historien af Katrine Juel Friis her.

4: I ly af mørket gav S-regeringen en kæmpe fordel til vennerne i fagbevægelsen

Jensens Bøfhus er det seneste år blevet forsøgt kvalt i en arbejdskamp med fagforbundet 3F. Den oversete skandale i forløbet er ikke 3Fs ret til konflikt. Det er S-regeringens beslutning om at fratage konfliktramte virksomheder retten til lønkompensation. Beslutningen betød, at styrkeforholdet mellem arbejdsmarkedets parter med ét blev markant forandret.

Det skriver Berlingskes virksomhedsredaktør, Simon Bendtsen, i en kommentar.

5: Vejrudsigten ser forrygende ud de næste uger. Alligevel booker danskerne rejser sydpå på livet løs

De store charterselskaber har i juli solgt langt flere rejser sydpå, end de havde turde håbe for bare få måneder siden. Rejsebranchens nestor kalder det »jeg-skal-være-sikker-på-at-komme-afsted-faktoren«. Men i syden lurer også frygten for nye restriktioner.

Læs mere af Eva Jung her.