Business Update: Mærsk sælger fra, Matas skifter boss og en børsnotering er på trapperne

Foto: CLAUS FISKER

Godmorgen

Hermed et tilbageblik på ugen i dansk og international erhvervsbladet.

Ugen blev i den grad skudt i gang med et brag, da Mærsk offentliggjorde salget af Maersk Oil.

A.P. Møller – Mærsk tog dermed en historisk afsked med sin olie- og gasforretning. Det danske konglomerat har solgt Maersk Oil til franske Total for 7,45 mia. dollar – svarende til 47 mia. kr.

Betalingen for Maersk Oil får A.P. Møller i form af aktier i Total svarende til en værdi på 31 mia. kr.. Total overtager desuden gæld for 15,8 mia. kr. og nedtagningsforpligtigelser for 18,34 mia. kr.

Maersk Oil har været guldkalven i A.P. Møller – Mærsk-konglomeratet i mange år, men i forbindelse med sidste års strategiske gennemgang af konglomeratet blev det besluttet, at man vil satse på shipping og logistik, og at man derfor ville frasælge sine energiaktiviteter.

Tirsdag bød også på nyheder. Efter 17 år skal detailkæden Matas nu have ny topchef.

De seneste 17 år har Terje List stået i spidsen for den landsdækkende kæde, men den æra slutter med udgangen af oktober. I stedet vil Gregers Wedell-Wedellsborg overtage direktørsædet i kæden.

Gregers Wedell-Wedellsborg kommer fra en stilling som koncerndirektør hos Coop, hvor han de seneste år har haft driftansvaret for SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Kvickly og Irma.

Og så var det også ugen hvor dele af Regeringens kommende skattereform så dagens lys. Blandt andet vil Regeringen stoppe den ekstra beskatning af store pensionsordninger, der blev indført for at udligne en skattelettelse for flere år siden. Det betyder en solid skattelettelse i tre år.

Den danske biotekvirksomhed Orphazyme bliver børsnoteret i efteråret, erfarer Berlingske fra flere kilder. Dermed bliver det den første danske børsnotering af en biotekvirksomhed siden Zealand Pharma i 2010. Men meget tyder på, at der er mere i vente. En lang række virksomheder arbejder på planer om børsnoteringer. I efteråret kan tre-fire nye selskaber være klar.

Næste uge byder på en række mindre regnskaber fra blandt andre Parken Sport & Entertainment, Brøndby IF, Sydbank og IC Group.

På gensyn i næste uge.

Med venlig hilsen

Morten Thorborg Jasper

Nyhedsredaktør, Berlingske Business.