Business Update: Mærsk-opgør med fortiden, selvstændiges barsel og amerikansk rentehop

God morgen.

Mærsks nye topchef Søren Skou står overfor et opgør med fortidens Mærsk. Det var i høj grad stærke lokale ledere - de såkaldte landekonger - som var centrale i opbygningen af Danmarks største virksomhedsgruppe. Men nu, hvor Mærsk satser på at blive langt mere digital, er eftervirkningerne af den gamle struktur en udfordring. Det stod klart på tirsdagens kapitalmarkedsdag, hvor Mærsk-ledelsen præsenterede fremtidens Mærsk for flere end 200 investorer og aktieanalytikere fra hele verden.

Læs også erhvervskommentator Jens Chr. Hansens blog om Mærsks udfordringer.

Det er ikke bare Mærsk, der skal være mere digital. Den digitale omstilling er en udfordring for alle danske virksomheder. Men dansk industri taber robotræset til tyskerne. I Tyskland er produktionsvirksomhederne betydeligt længere fremme end de danske med at implementere robot-­teknologi og nye digitale løsninger, viser en ny undersøgelse fra Boston Consulting Group.

Danske mænd holder generelt ikke ret meget barsel, men særligt mænd med egen virksomhed fravælger barsel, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men den nye finanslovsaftale indeholder mere fleksible regler, som skal gøre det nemmere for netop selvstændige at holde barsel.

I den mere kulørte del af nyhedsstrømmen kan du læse om Fiat-arvingen Lapo Elkan, der lever et liv i overhalingsbanen med blandt andet kidnapning, kokain og hurtige biler.

Og så er det i dag, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, efter alt at dømme hæver renten for blot anden gang siden finanskrisen. De fleste økonomer venter, at der nu er kommet så meget gang i den amerikanske økonomi, at den amerikanske rente bliver hævet fra 0,5 pct. til 0,75 pct. Se også Business-kalenderen.

Business.dk bestyres i dag af Sonny Wichmann. God dag og læselyst.