Business Update: Lego mod toldmur, Haverikommission i modvind og skiftedag i Axcel

Læs mere
Fold sammen

God morgen

Valget af Donald Trump til USAs nye præsident kan få alvorlige konsekvenser for det danske legetøjsikon Lego. Under valgkampen har Trump bebudet, at han vil pålægge varer fra Mexico en told på 35 pct., og Lego flyttede i 2007 produktionen af klodser til det amerikanske marked fra den amerikanske stat Connecticut til Mexico, hvor man er ved at udbygge fabrikken, så den i 2022 efter planen vil have sammenlagt 6.500 ansatte.

Læs også om uberettigede fyringer, mobning, retssager, psykologbehandling og sygemeldinger i statens bare 11 mand store sikkerhedsvagthund Havarikommissionen, der står for at undersøge tog- og flyulykker. Advokaten for tre fyrede ansatte beskylder kommissionens chef for at udøve psykisk terror og har forgæves forsøgt at råbe transportministeren op.

Også de danske erhvervsdrivende fonde vånder sig. Et nyt lovforslag fra skatteministeren lægger op til at ændre fradraget for uddelinger fra de erhvervsdrivende fonde, der ifølge ministeriet samlet laver uddelinger for 1,2 milliarder kroner om året. Lovforslaget står til at give staten en merindtægt på 200 millioner kroner.

Det er i år 22 år siden, at Danmarks største og første kapitalfond, Axcel, så dagens lys med Christian Frigast som frontfigur. Nu er Axcel i gang med at rejse en ny investerings­fond på fire milliarder kroner, men denne gang bliver det uden Christian Frigast ved roret. Til gengæld skyder han 30 mio. kr. af egen lomme i den nye fond.

I dag indledes ankesagen, hvor to Uber-chauffører står anklaget for at have kørt ulovlig taxikørsel. Taber chaufførerne, tegner der sig et flertal i Folketinget, der vil bremse kørselstjenesten i Danmark. Se i øvrigt Business-kalenderen.

Business.dk bestyres i dag af Sonny Wichmann. God dag.