Business-update: Kraftigt dyk i danskernes tro på boligpriserne – når pandemien er slut, er boligfesten slut

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Danskernes tro på de fremtidige boligpriser falder kraftigt. Nu lyder forventningen, at når pandemien er slut, så slutter også festen på boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

På denne tirsdag kommer overblikket blandt andet forbi høreapparatselskabet Demant, der kæmper for at få nye medarbejdere. Vi skal også forbi boligmarkedet, men vi starter hos nervøse bilproducenter syd for grænsen.

Bilproduktionen kan være ramt i årevis

Topchefen for den tyske bilgigant Volkswagen, VW, er meget nervøs. Først troede bilfabrikkerne, at manglen på mikrochip kunne vare det første halve år af i år. Derefter gik frygten på, at manglen kunne fortsætte frem til tredje kvartal. Nu lyder en endnu mere ildevarslende melding. Det skriver Bloomberg.

»Der vil mest sandsynligt være en knaphed i de næste måneder eller måske endda år, fordi der er meget stor efterspørgsel på halvledere,« siger Volkswagens topchef, Herbert Diess, mandag til Bloomberg TV.

Bekymringen deles af Ola Källenius, der er topchef hos Daimler, og Oliver Zipse, der har en tilsvarende stilling hos BMW. Källenius fremhæver, at manglen på halvledere kan fortsætte det næste år og måske vare helt ind i 2023. Zipse frygter, at der vil være mangel de næste 6-12 måneder.

Demant går nye veje i jagten på medarbejdere

Arbejdsmarkedet strammer til, og det er ikke nemt at finde nye medarbejdere. Det får nu høreapparatselskabet Demant til at gå nye veje. Det skriver finans.dk.

Selskabet mangler lige nu 110 nye medarbejdere og skal finde op mod 200 resten af året. Der er i høj grad tale om specialister. HR-direktør i Demant, Henrik Christiansen, siger, at det bliver meget svært at finde de nye medarbejdere.

Demant har fået nogle af medarbejderne til at lægge videoer på nettet om arbejdspladsen, men det har givet bagslag, fordi medarbejderne er blevet kontaktet af konkurrenterne.

Hos Demant gør man nu selv det, at hvis man finder en egnet kandidat via LinkedIn eller et tip, så giver man ikke tippet videre til et rekrutteringsbureau, men sætter en af virksomhedens egne ledere til at ringe til den pågældende kandidat.

Danskerne tro på huspriserne dykker

Danskernes tro på boligmarkedet er på vej ned. Andelen af danskere, der forventer stigende huspriser om et år, falder kraftigt. Det skriver borsen.dk.

Det er Boligøkonomisk Videncenter, der har set på danskerens forventninger til boligpriserne sammen med Danmarks Statistik. Resultaterne viser, at i august 2021 er andelen af danskere, som forventer højere eller meget højere boligpriser om et år, faldet til 52 procent, mens 15 procent forventer lavere eller meget lavere priser.

Vender vi blikket mod maj i år, var det en noget anden sag. Dengang forventede 63 procent af danskerne, at boligpriserne ville være højere eller meget højere et år ude i fremtiden, mens kun 10 procent forventede lavere eller meget lavere priser.

Direktør for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, fremhæver, at der ikke er langt fra de faldende forventninger, og til at de sætter sig i prisudviklingen.

»Forventningen er, at når pandemien er slut, så er festen slut på boligmarkedet. Og hvis alle regner med det, så sker det jo også. Det er en selvopfyldende forventning,« siger Curt Liliegreen.

Boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen ser ligeledes tegn på, at boligmarkedet er på vej ned i gear.

Her er fem skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

 

1. Regeringen aflyser udbud af national vaccineproduktion

Regeringen har droppet planerne om et udbud af national vaccineproduktion i Danmark. Det oplyser Erhvervsministeriet i en mail til mediet MedWatch, som skriver om og følger medicinal- og biotekbranchen. Regeringens udmelding kommer efter den nylige beslutning om at støtte det danske selskab Bavarian Nordics mulige coronavaccine.

Læs historien her.

2. Vi nærmer os slaraffenland for aktive investorer

Kan en aktiv investor skabe et højere afkast ved at håndplukke aktier, end det gennemsnitlige afkast på hele aktiemarkedet kan? Nej, siger utallige analyser gennem tiden. Den tid kan meget vel snart være slut.

Læs kommentaren her.

3. Microsofts datacentre på Sjælland er ved at finde på plads

To af de tre datacentre, som den amerikanske softwaregigant Microsoft vil bygge i Danmark, er nu ved at finde deres byggepladser. Ifølge Sjællandske Medier bliver Faxe og Slagelse hjemsteder for Microsofts største investering i Danmark til dato. Flere uafhængige kilder bekræfter over for mediet placeringerne, mens hverken Slagelses borgmester, John Dyrby Paulsen (S), Faxes borgmester, Ole Vive (V), eller Microsoft vil kommentere oplysningerne.

Læs historien her.

4. I to år har Niclas Bekker hjulpet ledige i job. Han er ikke i tvivl om, at jobcentrene skal lukkes

Han sidder i byrådet og har arbejdet i fagbevægelsen. I dag ejer Niclas Bekker en kaffebar, og han oplever et jobsystem, der ikke virker. Jobcentre, som vi kender dem, bør lukke. Og det er hverken de ansattes eller jobcentrenes skyld – det er selve systemet, der har fejlet.

Læs historien her.

5. Rekordfå konkurser og tabte job – forude venter formentlig en regning

Rekordfå aktive virksomheder er blevet erklæret konkurs i august. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 120 aktive virksomheder erklærede sig konkurs i august, og i forhold til juli, er der tale om et fald i antallet af konkurser på 15,3 procent. Det store procentvise fald er det største i statistikkens levetid, hvilket vil sige siden 2009. Økonomer er dog ikke sikre på, at udviklingen vil vare ved.

Læs historien her.