Business-update: Jysk-arvinger kan hæve over én milliard kroner i udbytte

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Grundlægger af Jysk, Lars Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Goddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder

På denne usædvanligt kolde og blæsende januardag får vi på nyhedsrundfarten et kig ind bag gardinerne hos det populære tv-program »Løvens Hule«. Vi skal også høre, hvordan det er gået den amerikanske topchef, der fyrede 900 ansatte på et Zoom-møde. Men vi begynder i det jyske – hos Jysk.

Lars Larsens arvinger forgyldes med milliard­beløb efter rekord­over­skud

Dyne-Larsens seks arvinger kan i år se frem til en stor udlodning, da Lars Larsen Group (LLG) har leveret sin største indtjening nogensinde.

Det er navnlig succesfulde aktieinvesteringer, som ifølge Børsen trækker indtjeningen i rekord for Lars Larsens koncern.

Ifølge Jesper Lund, adm. direktør i LLG, udlodder koncernen en fjerdedel af resultatet efter skat hvert år til ejerkredsen.

I år er overskuddet vokset med næsten 60 procent til 5,1 milliarder kroner efter skat, og det betyder, at Jysk-familien Brunsborg står til at få 1,3 milliarder kroner i udbytte.

Lars Larsen Group ejes af Jysk-stifterens børn, Jacob og Mette Brunsborg, samt børnebørnene Christian og Christine Birk Brunsborg og Line og Søren Hansen Brunsborg. De seks arvinger ejer hver 16,5 pct. af koncernen.

En fjerdedel af deltagerne i »Løvens Hule« bliver opfordret til at deltage

Hvert år medvirker omkring 65-70 iværksættere i det populære tv-program, »Løvens Hule«, på DR.

Flere af iværksætterne har dog på forhånd fået en opfordring til at melde sig som deltager i programmet. Det fortæller Mads Lund, producent og medstifter af United Production, som producerer programmet for DR.

»Af de deltagende virksomheder er ca. 25 pct. nogle, som vores redaktion har mødt til f.eks. branchemesser, iværksætterevents eller læst om gennem f.eks. artikler i lokalaviser. I nogle tilfælde får de (iværksætterne, red.) bare et visitkort på en messe eller bliver kontaktet direkte - og dermed får de info om, hvor de kan udfylde ansøgningsskema,« skriver Mads Lund i en mail til Finans.

En af de virksomheder, som blev kontaktet forud for optagelserne, er virksomheden Løft Discs, der i den igangværende sæson dog gik fra »Løvens Hule« uden en investering.

Chefen, der fyrede 900 via Zoom er tilbage

Det udløste et ramaskrig, da topchefen for den amerikanske start-up Better.com i december fyrede 900 medarbejdere på et Zoom-møde.

Kritikere kaldte det »koldt« og »hårdhændet« at afskedige ansatte på den måde - og så lige op til jul. Kritikken fik bestyrelsen til at give topchefen Vishal Garg en »pause« fra jobbet.

»Hvis du er med på det her kald, er du del af den uheldige gruppe, som skal fyres. Jeres ansættelse stopper med omgående virkning,« sagde han på Zoom-mødet.

Han undskyldte i den forbindelse for sin håndtering af de mange fyringer, men fastholdt at de var nødvendige.

Nu er Vishal Garg, som også er stifter af Better.com, så tilbage i stolen som selskabets topchef, skriver BBC.

Ifølge en e-mail fra virksomhedens bestyrelse til de ansatte har Vishal Garg haft en pause for »at reflektere over sin måde at lede virksomheden på og reetablere kontakten« med virksomhedens værdier. Bestyrelsen udtrykker i samme mail tillid til Vishal Garg.

Her er fem skarpe bud på nyheder og kommentarer fra Berlingske Business:

1. Verdensbanken kritiserer Microsoft for at bruge kæmpesum på spilopkøb
Mens fattige lande kæmper, bruger Microsoft 491 milliarder kroner på at købe sig større i spilverdenen, lyder den usædvanlige kritik fra Verdensbankens topchef.
Læs historien her.

2. København på vej til at droppe Nemlig.com-ejer
Københavns Kommune er klar til at opsige samarbejdet med det selskab, som ejer Nemlig.com. Onlinesupermarkedet truer med retssag mod kommunen.
Læs historien her.

3. Exit Malou: Bestyrelsesformænd tømmer direktionskontorer for kvinder
Sidst vi kiggede var der kun 71 kvindelige topchefer i Danmarks 1.000 største virksomheder. Nummer 71 røg ud af Leo Pharma i november, og med Malou Aamunds exit fra Google er tallet nede på 69. Nu er regeringen på vej med strammere krav.
Læs kommentaren her.

4. Kan havvindmøller og edderfugle leve sammen i fredet fugleområde? – Dansk virksomhed giver det et skud
European Energys plan om at opføre Danmarks første støttefrie havvindmøllepark led et knæk, da regeringen udpegede Smålandsfarvandet til fuglebeskyttelsesområde. Men selskabet giver ikke op og forsøger nu at få lov at bygge projektet alligevel.
Læs historien her.

5. Tesla planlægger stor udvidelse af superladenetværk i Danmark
Er du Tesla-ejer og interesseret i dine muligheder for hurtig opladning uden for dit hjem, er der gode nyheder for 2022.
Læs historien her.