Business-update: Hundredtusindvis af boligejere får kæmpe skattefri rentegevinst i milliardklassen

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Forsinkelserne af den længe ventede boligskattereform betyder, at 715.000 boligejere scorer endnu en skattefri rentegevinst. Billedet er fra Søerne i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til torsdagens Business-update fra Berlingskes erhvervsredaktion, hvor du får overblikket over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal blandt andet runde historien om, at justitsministeren vil ændre reglerne for leasingkunder for at undgå vanvidsbilister. Derudover ser vi på historien om, at flere boligejere kan vente en kæmpe skattefri rentegevinst. Vi begynder dog med historien om, at Noma nyder godt af den lokale opbakning.

Danskerne har indtaget Nomas borde

Coronakrisen har gjort det svært for de internationale gæster at besøge den verdenskendte restaurant Noma.

Alligevel har krisen gjort stedet attraktivt for danskerne, som lige nu er i overtal på restauranten. Det skriver Dagbladet Børsen.

Medejer René Redzepi glæder sig over, at restauranten igen er åbnet, og at den lokale opbakning har været stor.

»Vi har oplevet en helt fantastisk opbakning fra de lokale, og flere har sagt til mig, at de er så glade for endelig at kunne få bord. Det har givet mig en dejlig varm fornemmelse, jeg ikke havde ventet, og på samme måde har det været, når jeg gik rundt i København, hvor der pludselig var blevet lidt bedre plads, ja vel egentlig mere hyggeligt,« siger han.

Leasingkunder skal fremvise en straffeattest for at få bilnøgler udleveret

Finans skriver historien om, at fremtidige leasingkunder muligvis skal til at fremvise straffeattest som adgangsbillet til bilnøglerne.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er klar til at foretage ændringer, så det bliver lettere for leasingselskaber at undgå vanvidsbilister.

Leasingselskaberne er ikke begejstrede for ideen. Ifølge Christian Brandt, direktør for interesseorganisationen Finans og Leasing, går der for lang tid, før der falder dom i sagerne til, at det vil have en effekt.

»Derfor vil vi ikke kunne se det på straffeattesten, hvis vanvidsbilisten ugen efter forsøger at lease en bil,« skriver han i et indlæg på LinkedIn.

715.000 boligejere får endnu en skattefri rentegevinst: Denne gang på en milliard kroner

Så til historien fra overskriften. Hos Finans kan de fortælle, at flere hundredtusinder af boligejere kan klappe i hænderne af glæde i disse dage.

Det er forsinkelserne af den længe ventede og særligt omtalte boligskattereform, der er skyld i, at 715.000 boligejere scorer endnu en skattefri rentegevinst på omkring en milliard kroner. Reformen er udskudt fra 2021 til 2024

Tilbagebetalingen skyldes, at den offentlige vurdering på boligmarkedet har været skæv siden 2011, og derfor har boligejerne betalt for meget i boligskat. Ejerne kan forvente at få deres penge retur, når de indsender nye vurderinger. Ifølge Finans kan boligejerne til gengæld se frem til en årlig rente på 6,2 procent, som ovenikøbet er skattefri.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Skattegæld for 46 milliarder kroner kan ikke komme i kassen: Det er »meget foruroligende«

Danskerne skylder det offentlige 142 milliarder kroner, men gæld for 46 milliarder kan ikke umiddelbart inddrives. Det skyldes, at 14 millioner gældsposter er fejlbehæftede og skal gennemgås. Oprydningen har stået på siden 2015, men trods opfordring fra Rigsrevisionen vil skatteminister Morten Bødskov (S) ikke sætte en slutdato for oprydningen.

Læs hele Vibe Hyltofts og Simon Andersens historie om skattegæld i milliardklassen her.

2. Bødskov afviser deadline for oprydning af gældsposter: »Det er vigtigt at holde fast i, at der også er fremdrift«

På sjette år rydder Skat op i millionvis af fejlbehæftede gældsposter. Skatteminister Morten Bødskov (S) har ikke noget bud på, hvornår oprydningsopgaven er slut. Samtidig vokser danskernes gæld til det offentlige videre. I Bødskovs ministertid er gælden øget med 20 milliarder kroner til senest 142 milliarder.

Læs Vibe Hyltofts interview med Morten Bødskov her.

3. Lyt nu til Martin Thorborg og Karen Frøsig – ingen kommer nogen vegne ved at trille tommelfingre

Selvfølgelig skal vi kunne tale om niveauet for ydelserne for dem, der får en gratis uddannelse af samfundet, og selvfølgelig ender den debat ikke med, at færdiguddannede må »nøjes« med SU, når vi betaler mere end SU-satsen til unge på kontanthjælp. Og det er selvfølgelig ikke statens opgave at yde massiv direkte statsstøtte til fagforeningers og a-kassers medlemshvervning, når mindre kan gøre det. Godt at landets topchefer blander sig i debatten.

Læs erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksens kommentar her.

4. Google bygger ny superteknologi ind i sin søgemaskine

Internetgiganten forsøger nu at forstå flere nuancer af det menneskelige sprog, så søgeresultaterne kan forbedres. I fremtiden kan søgemaskinen blive en virtuel researchhjælper – hvilket bekymrer kritikere.

Læs Thomas Breinstrups historie her.

5. Der bliver solgt markant færre boliger: Denne boligtype tager det største dyk

Efter en historisk travl periode for mange af landets ejendomsmæglere bliver der nu underskrevet betydeligt færre købsaftaler. Særligt efterspørgslen på én type boliger er styrtdykket i forhold til samme tid sidste år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden.

Læs Louise Kastbergs historie her.