Business-update: Høje afgifter betaler for prisdyk hos Tesla

Forbrugere i lidt bedre humør, hårde beskyldninger mod Novo Nordisk og ikke mindst afgifternes betydning for prisdyk hos Tesla. Det er nogle af ingredienserne i mandagens update.

Fredag satte Tesla priserne markant ned på en række modeller. Det tog investorerne godt imod, men nu viser nye beregninger, at der også er en anden sandhed bag prisdykkene. Fold sammen
Læs mere
Foto: VICTORIA KLESTY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til mandagens Business-update med et hurtigt overblik over, hvad der sker i erhvervslivet netop nu.

Læs i dag om, hvordan høje afgifter betaler for en del af prisdykket hos Tesla. Vi skal også høre om nye tal, som viser, at danskerne er kommet i bedre humør. Vi skal ligeledes læse om to topchefer, som er uenige om vindmøller.

Først gælder det dog en historie om Novo Nordisk' fedmemedicin.

God læselyst!

Novo beskyldes for at betale for tv-program

I USA bliver Novo beskyldt for at have betalt for tv-program om fedmemedicin, men den danske virksomhed afviser betaling og sponsorering. Det skriver borsen.dk.

Det er en amerikansk sundhedsorganisation, der beskylder Novo Nordisk for at have betalt tv-programmet »60 minutes« for et indslag om fedmemedicin.

Der er tale om et 13 minutter langt indslag om Novo Nordisks fedmemedicin Wegovy i amerikanske CBS’ populære tv-program.

Sundhedsorganisationen Physicians Committee beskylder medicinalkoncernen for at have betalt for reklame i programmet uden at bruge væsentlig tid på at forklare bivirkningerne ved lægemidlet.

»»60 minutes«-programmet efterlignede et nyhedsprogram, men det var i virkeligheden en tv-reklame,« skriver The Physicians Committees formand Neal Barnard i en pressemeddelelse.

Han er til daglig adjungeret professor i medicin på George Washington School of Medicine.

Over for Børsen afviser Novo Nordisk at have betalt eller sponsoreret tv-indslaget.

»Vi kontrollerede heller ikke noget af indholdet. Og vi havde ikke nogen rolle i at identificere eller udvælge lægerne eller patienterne, som var med i nyhedsudsendelsen,« skriver Novo Nordisk i en e-mail til Børsen.

Forbrugernes humør i bedring

Forbrugernes humør stiger, og det sker for tredje måned i træk. Men humøret er stadig meget lavet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er forbrugertilliden. Den er stadig helt nede på minus -26,1, men i december var den helt nede på -28,9. Fremgangen skyldes først og fremmest, at forbrugerne er blevet mere optimistiske, når det gælder deres egen økonomisk situation.

»Niveauet for forbrugertilliden er dog fortsat meget langt fra at være godt, da vi befinder os markant under niveauerne fra både finanskrisen og pandemien. De danske forbrugere er altså med andre ord fortsat meget bekymrede,« skriver cheføkonom fra Sydbank Søren Kristensen i en kommentar til tallene.

Der store frygt ved den lave forbrugertillid er, at det skal få danskernes til at stoppe deres privatforbrug. Det vil ramme hele den danske økonomi. I den sammenhæng påpeger Søren Kristensen, at forbrugertilliden gennem de senere måneder har vist sig ikke at være nogen særlig god indikator for udviklingen i det private forbrug.

»Det betyder også, at selvom vi også er bekymrede på vegne af forbrugerne, så er vi det slet ikke det i omfang, som forbrugertilliden indikerer vi bør være,« skriver Søren Kristensen videre.

Afgifter giver Tesla en fordel

Det kom bag på de fleste, at Tesla pludselig satte en række biler på udsalg fredag. Mere præcist skar Tesla op mod 131.000 kroner af salgsprisen på forskellige Model 3- og Model Y-udgaver. Men nu viser det sig, at en stor del af prisfaldet skyldes afgifter. Det skriver finans.dk.

Det er FDM, som har lavet en beregning, der viser, at når priserne falder så meget, skyldes en stor del af det, at der bliver betalt nogle meget høje afgifter på de pågølgende modeller.

Beregningerne fra FDM viser, at afgifter udgør op til 68.000 kroner i nogle af de opsigtsvækkende prisnedsættelser, som den amerikanske elbilkæmpe annoncerede.

Eksempelvis blev den populære Model Y i en performance-udgave sat ned med 127.700 kroner. Men det dækker over, at Tesla skærer 59.000 kroner af prisen. Den resterende del af prisfaldet skyldes afgifter, der favoriserer de dyre biler. Prisfaldet på den pågældende model var fra 630.000 kroner og til omkring 503.000 kroner.

»Det er bare Teslas held og mange konkurrenters uheld,« siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, der har stået for beregningerne.

Han fremhæver, at en række af konkurrenterne ikke har samme fordel, fordi de ligger i prisklassen under 450.000 kroner, hvor der i dag ikke betales afgifter af elbiler.

Fire uundværlige fra Berlingske Business

Her er fire artikler fra Berlingske Business, som vi synes fortjener at blive læst.

A: Hendes far er verdens rigeste mand. Nu skal hun styre eksklusivt luksusmærke

Delphine Arnault har det ikke fra fremmede, når hun nu skal styre luksusmodehuset Christian Dior. Hendes far er den franske luksuskonge og megamilliardær Bernard Arnault, der også ejer foretagendet. Alle hendes søskende arbejder i Arnaults luksuskoncern, LVMH. Men er det Delphine, der en dag kommer til at styre hele familieforretningen?

Læs historien her.

B: Staten ser sort: Går mod strømmen i elbilernes sejrsrus og vælger diesel

Salget af grønne personbiler går over stok og sten hos både private, virksomheder og kommuner. Men staten kører mod ensretningen, siger nej tak til den grønne løsning og vælger diesel. Under Mette Frederiksens første regeringsperiode købte staten knap 13 gange flere personbiler på det udskældte brændstof.

Læs historien her.

C: Presset auktionshus i modvind

Auktionshuset Lauritz.com er havnet i store problemer og udskyder betalingen til sælgere. Mens de må vente på deres penge, kan det pressede auktionshus i mellemtiden bruge sælgernes penge til at betale deres regninger i en model, der nu møder hård kritik. Lauritz.com beklager.

Læs historien her.

D: Elon Musk: Nyt Twitter-abonnement uden annoncer på vej

Mod en højere pris vil man som Twitter-bruger fremover kunne købe sig fri for at se annoncer. Det sker på et tidspunkt, hvor Twitter efter Elon Musks kaotiske overtagelse slås med stort frafald af annoncører.

Læs historien her.

To topchefer i infight

På Twitter er administrerende direktør for Ørsted, Mads Nipper, kommet i infight med Lars Rebien, der er formand for Novo Nordisk Fonden.

Fonden er stemplet ind i klimadebatten i Jyllands-Posten, og det sker ifølge Lars Rebien med nogle kontroversielle budskaber. Han angriber blandt andet vindenergien og mener, at den politiske fokusering på store havvindmølleparker og energiøer er et resultat af store selskabers økonomiske interesser.

Det er Mads Nipper ikke enig i.