Business-update: Harald Nyborg-ejer skyder penge i »nyt dyr på savannen«

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder indenfor økonomi og virksomheder.

Erling Daell er medejer af Harald Nyborg-koncernen, forsanger i rockbandet Bullhounds og nu også medejer af den digitale ejendomsmægler, Estado. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

God fredag eftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update.

Weekenden banker på døren, så hvorfor ikke tage en buket friske erhvervsnyheder med under armen.

Fredag eftermiddag bød på godt nyt til små selvstændige, der er ramt af den omfattende coronanedlukning. Regeringen lovede på et pressemøde i Finansministeriet, at den vil se på, om det er muligt at lave målrettede justeringer af hjælpepakkerne, og blandt andet indføre en såkaldt click & collect-ordning, som kan hjælpe de butikker, der ikke har en internetshop.

Men der er også en børsnotering på vej og nye spekulationer om den længe ventede elbil fra Apple. Men først nyt fra et særligt hjørne af ejendomsmæglerbranchen.

Erling Daell investerer i digital ejendomsmægler

Den digitale ejendomsmægler, Estaldo, får tilført ny kapital i en ny investeringsrunde, hvor Erling Daell fra Harald Nyborg-koncernen og Mike Nielsen fra Coolshop er blandt de nye investorer.

Virksomheden, der er stiftet af Jakob Neua Nørgaard, har i sin seneste investeringsrunde hentet 4,23 mio. kr. fra private investorer.

»Jeg kommer med en mindre sum. Men jeg ville gerne have købt mere, hvis værdiansættelsen var lavere, for det her er en virkelig god ide,« siger Erling Daell til Finans.

Estaldo, der kalder sig »et nyt dyr på savannen«, sælger boliger for en fast pris på 12.500 kr. Konceptet er såre enkelt og helt digitalt: En ejendomsmægler vurderer boligen uden at være fysisk til stede, og Estaldo reklamerer for boligerne på blandt andet Boliga.dk og Boligsiden.dk.

Bi­o­tek­fir­ma går på bør­sen i USA fredag klokken 18

Når det danske biotekselskab Evaxion Biotech om få timer bliver noteret på Nasdaq-børsen i USA, forventer firmaet at hente 30 millioner dollar, svarende til 186 millioner kroner, med hjem til Danmark.

Det skriver Børsen på baggrund af en meddelelse fra biotekvirksomheden, der udvikler vacciner og kræftbehandlinger, og som benytter kunstig intelligens til at målrette behandlingerne og sandsynliggøre deres effekt.

Evaxion Biotechs adm. direktør Lars Wegner har ikke lagt skjul på virksomhedens store ambitioner.

»Vi er ude på at lave en virksomhed, der bliver en verdensleder inden for det her,« lød det fra Lars Wegner.

Der er ifølge Børsen indtil videre investeret omtrent 200 millioner kroner i selskabet.

Hvem skal producere elbil fra Apple?

I Japan og Sydkorea steg bilaktierne på spekulationer om, at den ventede elbil fra Apple skal produceres af enten sydkoreanske Kia eller en japansk bilproducent.

Ifølge nyhedsmediet Bloomberg spekuleres der i, at Apple søger en partner til at udvikle en Apple-elbil, da Kia Motors er angiveligt i dialog med potentielle partnere om en bil designet af Apple. Den delvist Kia-ejede bilproducent, Hyundai, har for nylig også været nævnt som en potentiel partner for Apple, da Hyundai oplyste, at der føres drøftelser med Apple om at bygge en elbil.

Ifølge en japansk avis er Apple i drøftelser med mindst seks bilproducenter om at producere elbilen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Efter globalt aktiedrama om GameStop: Finanstilsynets chef forudser flere finansaktivister fremover
Små investorer har på det seneste rottet sig sammen sammen mod store hedgefonde - flere af dem af aktivistiske grunde. Det kan vi forvente mere af i fremtiden, mener Finanstilsynets direktør, Jesper Berg. Han har sympati for bevægelserne, men kommer samtidig med en advarsel.

Læs journalist Eva Jungs interview med Jesper Berg her.

2. Så meget betaler de allerrigeste af alle skatter i Danmark
Den liberale tænketank CEPOS har lavet nye beregninger over, hvor meget de rigeste i Danmark står for af den samlede skattebetaling. Den viser blandt andet, at de mest velhavende danskeres skatteandel er den højeste i 25 år. »Et udtryk for stigende ulighed,« lyder det fra fagbevægelsens økonomiske tænketank, AE.

Læs journalist Søren Martin Olsens beretning her.

3. Konkursbølgen ramte Danmark i januar. Eller gjorde den? Her er forklaringen
Kigger man konkursstatistikkerne igennem, er det svært at aflæse, at Danmark befandt sig i en omfattende krise i løbet af 2020. Men i januar 2021 kom så den første store konkursbølge. Eller gjorde den? Måske var det bare et skvulp med et forvarsel om, hvad der kan være på vej.

Læs mere her i artiklen fra journalisterne Sebastian Persson og Mette Dahlgård.

4. Hoteldronningen håber: Ny marketingstrategi skal redde 2021 oven på et hårdt år for hovedstadens hoteller

Seksdagesreglen har redet hotelkæden Arp-Hansen som en mare. For at komme sig oven på et historisk svært 2020 er hotelbranchen i hovedstaden derfor nødt til at tænke alternativt for at få gæster ind i 2021. Og det er man klar til, siger Dorte Krak, direktør i Arp-Hansen Hotel Group.

Journalist Emil Bo Rask har interviewet Dorte Krak. Læs her.

5. Carlsberg sætter tal på: Sådan har coronakrisen ramt vores ølmærker
Den danske bryggerigigant Carlsberg solgte færre øl i 2020, men særligt et ølmærke var et lys i et coronaramt år, hvor også bryggeriets indtjening dykkede.

I journalist Søren Martin Olsens artikel kan du læse mere om, hvordan de forskellige ølmærker klarede sig. Læs her.