Business update: For første gang kan vi se, hvor meget danskerne grænsehandler for – og det er mange milliarder

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Forårets lukning af den dansk-tyske grænse har gjort det muligt at opgøre, hvor mange penge danskerne handler for syd for grænsen, og det er ikke så lidt. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God mandag eftermiddag og velkommen til Business-update!

I dag skal vi blandt andet forbi historien om, hvor meget danskerne handler for syd for grænsen. Men vi begynder hos den amerikanske storbank J.P. Morgan, som fremhæver et dansk selskab:

Amerikansk storbank har Novo Nordisk helt i top som investering

Hvis man skal investere i én europæisk medicinalaktie i 2021, bør man investere i Novo Nordisk.

Sådan lyder rådet fra den amerikanske storbank J.P. Morgan, der fremhæver medicinalgiganten, som er Danmarks mest værdifulde selskab. Det skriver Børsen.

»Selvom 2021 har meget færre nyheder i pipelinen end 2020, så ser vi stadigvæk Novo Nordisk godt positioneret i 2021,« skriver medicinalanalytiker Richard Vosser.

Banken spår, at Novo Nordisk vil levere den største vækst i branchen. Blandt andet på grund af diabetespillen Rybelsus, som forventes at sælge godt i 2021.

Britiske finansmyndigheder advarer mod tab på bitcoin

Investorer bør være parate til at »miste alle deres penge«, hvis de investerer i produkter, der lover højt afkast fra kryptovalutaer som for eksempel bitcoin.

Sådan lyder det fra de britiske finansmyndigheder, efter at der har været voldsomme stigninger i bitcoin. Det skriver The Guardian.

De britiske finansmyndigheder vil have forbrugerne til at forstå, hvad de investerer i og fortæller om de økonomiske risici, da investorerne efter alt at dømme ikke er beskyttet, hvis man mister penge på, at et selskab med kryptovaluta går ned.

Danskerne grænsehandler for milliarder

Forårets lukning af den dansk-tyske grænse har gjort det muligt at opgøre, hvor mange penge danskerne handler for syd for grænsen, og det er ikke så lidt.

For mens grænserne var lukket for grænsehandlende i foråret 2020, steg omsætningen af såkaldte nydelsesmidler i de danske butikker med 10-16 pct.

Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, som Finans beskriver.

På et år vil et tilsvarende løft i salget af nydelsesmidler ifølge analysen være lig med en ekstra omsætning på 3,5 millairder til 5,8 milliarder kroner i de danske butikker. Det ville årligt tilføre den danske statskasse 1,2 milliarder til 1,9 milliarder kroner i moms og punktafgifter.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

Dansk erhvervsliv glæder sig forsigtigt over ny aftale med verdens næststørste økonomi: »En rigtig god nyhed«

På den næstsidste dag i 2020 blev EU og Kina enige om en investeringsaftale, der har været længe undervejs. Dansk erhvervsliv ser aftalen som et godt første skridt i retningen mod en mere fair og rimelig adgang til det kinesiske marked for europæiske virksomheder.

Læs historien af Morten Laugesen her.

Coronakrisen lukker ufaglærte job på stribe: »Jeg ville fylde dig med løgn, hvis jeg sagde, at jeg var jublende lykkelig den dag«

Coronakrisen vil ramme de ufaglærte hårdest og lukke 40.000 ufaglærte arbejdspladser, viser en ny analyse. I sommer mistede Hans Christian Hansen sit job i Københavns Lufthavn som følge af coronapandemien.

Det skriver Berlingskes Signe Terp mere om her.

Hovedmotor i dansk økonomi er historisk hårdt ramt: Det kan blive et skæbnesvangert 2021

Efter et historisk fald på over 100 milliarder kroner i det forgangne år står dansk eksport til et comeback i 2021. En lang række faktorer gør det dog svært at spå om, hvor meget eksporten kommer til at stige.

Læs historien af Berlingskes Morten Laugesen her.

Iben eksporterer krydderier til udenlandske kunder som aldrig før trods coronapandemi

Dansk eksport har taget et historisk dyk i 2020. Men det mærker Iben Büchert, indehaver af virksomheden Mill & Mortar i Vedbæk, ikke. Aldrig har hun sendt så mange krydderier og så meget kagepynt ud af landet.

Det skriver Vibeke Svansø mere om her.

12. marts klokken 23.47 traf Folketinget en historisk beslutning: Her er den oversete skandale

Da regeringen lukkede landet ned i marts 2020, fik politikerne en enkelt dag til at ændre epidemiloven. I løbet af 22 timer i marts fjernede man virksomhedernes ret til erstatning, hvis de lider tab som følge af restriktioner mod smitten. Blev den ekstremt vidtgående beslutning hastet igennem på et tvivlsomt grundlag?

Læs kommentaren af Business' virksomhedsredaktør Simon Bendtsen.