Business Update: Et penibelt forlig, oversete udlandsdanskere og hovedrig computerspiller

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Det har været spændende tider for Novo Nordisk de seneste måneder. Det har knebet med indtjeningen, man har haft ansættelsesstop, man har fået smæk på aktiemarkederne, og så har man også lige skiftet direktør. Så hvorfor ikke toppe hele den føljeton med et godt, gammeldags slagsmål i retten mod en af konkurrenterne om noget så eksotisk som patentbrud?

Well, fordi man risikerer at tabe patentkrigen med det amerikanske medicinalselskab Baxalta.

Det er Berlingske Business, der i dag kan afsløre, at medicinalkæmpen fra Bagsværd er endt med at betale Baxalta et større beløb mod, at parterne holder slagsmålet udenfor retslokalet.

Udfordringen har været, at det ikke sådan rigtig har været klart, hvem der ville vinde patentstriden, og det kunne i værste fald betyde, at Novo Nordisk med et nederlag kunne have endt med at skulle trække Novoeight, selskabets nyeste blødermiddel, fra hylderne i USA.

»Det har været et langt forløb. Nogle gange har pilen peget i retning af, at sagen ville falde ud til vores fordel, andre gange har det gået i retning af, at det ville falde ud til Baxaltas fordel. Summa summarum er, at vi kunne komme til at stå i en situation, hvor vi med kort varsel ville blive blokeret fra at levere Novoeight på det amerikanske marked, hvis sagen endte med ikke at falde ud til vores fordel,« siger Mike Rulis, kommunikationsdirektør Mike Rulis.

Vi iler videre til udlandet og så alligevel ikke rigtig. Udlandsdanskerne. Der er faktisk 200.000 af dem, og det er ikke dem alle sammen, der sidder og tæsker sangriasjatter på Costa Del Sol eller spiser frikadeller med stuvet hvidkål på Johns Badehotel i Pattaya. Tværtimod, er de faktisk et »stort uudnyttet« potentiale, viser en ny undersøgelse fra Danes Worldwide.

Undersøgelsen viser, at mange af udlandsdanskerne tværtimod oplever, at deres ønske om at bevare et forhold og en tilknytning til Danmark bliver modarbejdet, når de eksempelvis mister stemmeretten efter to år. 80 procent af udlandsdanskerne vil ellers gerne give noget igen til fædrelandet, viser undersøgelsen.

En af udlandsdanskerne, Tommy Scheider, der er administrerende direktør hos Nordic Seafood UK, er en af dem, der er flyttet, og han sammenligner sin situation med tegneserien »Legionen«.

»Der var ofte et par jokes om, at man altid glemte den sidste soldat på fortet eller i ørkenen uden vand og forsyninger – sådan kan man en gang imellem godt føle sig som udstationeret,« uddyber han.

Og vi slutter i computerverden. Rasmus Filipsen er 25 år, og så er han dén dansker, der tjener allermest på at spille computer de her dage. Han spiller Dota 2 - en temmelig kompliceret og strategisk affære - men lige så tørt som det kan lyde, lige så rig kan man faktisk blive det. Læs historien her.

Nå ja, vi er begyndt at lave podcasts her på redaktionen. Eller altså... vi har fået Ane Cortzen til det. Det handler om iværksætteri. Lyt med.