Business-update: Boligejernes coronagevinst under hårdt angreb

Gigantløn til Elon Musk, Fintech-virksomhed i problemer og ny dyster forudsigelse om boligmarkedet danner rammen om ugens første Business-update.

Under coronakrisen steg boligpriserne uventet meget. Nu er det begyndt at gå den anden vej, og gevinsten fra coronakrisen kan hurtigt blive spist op. Nykredit har regnet på, hvor hurtigt gevinsten kan forsvinde. Det er dårligt nyt for mange boligejere i især København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update, hvor vi som altid har været på nyhedsrundtur i medielandskabet for at give et overblik over dagens erhvervsnyheder.

Denne mandag skal vi høre om Elon Musk, der skal i retten og forsvare en lønpakke med svimlende beløb. Herudover skal vi høre mindre gode nyheder fra boligmarkedet, men begynder med nyt fra en virksomhed, der mærker hårdere tiders komme.

#1 Fintech-komet træder bremsen i bund

Det er vanskelige tider for fintech-selskabet Pleo. Selskabet meddelte i sidste uge, at op mod 150 stillinger skal skæres i virksomheden som følge af nye prioriteringer og strategi. Herudover har det lavere væksttempo sat en stopklods for selskabets europæiske ekspansion. Det skriver Borsen.dk.

Pleo har før nedskæringerne 1.000 medarbejdere fordelt på 16 lande.

Jeppe Rindom er medstifter af selskabet, og han understreger, at det handler om, at virksomheden skal drives så effektivt som muligt.

»Der er plads til at få succes i de 16 lande, vi er i, men for nuværende går vi ikke ind i nye lande,« siger Jeppe Rindom.

Han understreger, at selskabet har et kapitalberedskab, der kan holde i tre til fire år.

Rent geografisk vil nedskæringerne være fordelt over alle de lande, som Pleo er til stede i.

Nedskæringerne rammer tre grupper af medarbejdere. Det drejer sig om den gruppe, der har været med til at hjælpe selskabet til organisk vækst. Herudover rammer det forretningsenheder, som Pleo fjerner fokus fra, og det rammer medarbejdere, hvor selskabet fremadrettet har brug for andre kompetencer.

#2 Elon Musk skal forsvare sin gigantløn

Elon Musk skal i retten og forsvare sin gigantiske lønpakke fra Tesla på svimlende 403 milliarder kroner. Der er tale om aktieoptioner på maksimalt 56 milliarder dollar. Det er utilfredse investorer, der har trukket verdens rigeste mand i retten. Det sker senere mandag. Det skriver Financial Times.

Advokaterne for Elon Musk fremhæver, at der ikke er sammenlignelige topchefer, og at der hellere ikke er virksomheder, der kan sammenlignes med Tesla. Derfor fortjener Elon Musk den store lønpakke, hævder advokaterne.

Aktionærerne derimod anklager elbilproducenten for at have beriget medstifter og administrerende direktør på deres bekostning. Tesla og medlemmer af selskabets bestyrelse har brudt deres forpligtigelser ved at tildele Elon Musk den store lønpakke, mener aktionærerne.

Retssagen kommer ugen efter, at den 51-årige Musk tog kontrol over Twitter og føjede det sociale medieselskab til en stadigt voksende liste af virksomheder, som han er ansvarlig for. Det drejer sig blandt andet om Tesla, SpaceX, Neuralink og The Boring Company.

Advokater for Tesla-investorerne hæver, at Musks voksende portefølje betyder, at han ikke længere kan blive betragtet som chef på fuld tid for Tesla. Retssagen blev anlagt, før Musks aftale om at købe Twitter for 44 milliarder dollar kom i hus.

3# Coronagevinst kan hurtigt forsvinde

Boligmarkedet er under pres, og det kan hurtigt få gevinsten fra coronakrisen til at forsvinde. Det skriver Finans.dk på baggrund af en analyse fra Nykredit.

Coronagevinsten opstod i perioden fra maj 2020 og frem til juni i år, hvor et gennemsnitshus i København By steg med knap 1,8 millioner kroner til 6,9 millioner kroner. Siden er det gået den modsatte vej, og siden juni er der foreløbig skåret 230.000 kroner af gevinsten fra corona. Men stort set alle prognosemagere regner med, at boligpriserne vil falde yderligere.

I det kommende år forventer Nykredit voldsomme prisfald i de dyreste områder. I København ventes priserne at falde med 15,4 procent. Det svarer til over en million kroner i gennemsnit. Dermed vil over to tredjedele af gevinsten fra coronatiden være borte.

»Det er også forventeligt, at der, hvor priserne og handlerne steg med størst fart under coronafesten på boligmarkedet, også er der, hvor de nu falder tungest,« forklarer Nykredits chefanalytiker, Mira Lie Nielsen.

Flere steder i landet er huspriserne på det nærmeste ikke faldet. Det drejer sig blandt andet om på Sjælland, i Østjylland og i Sydjylland. I disse områder forventer Nykredit dog prisfald på mellem ni og 11 procent i løbet af det kommende år.

Fire uundværlige fra Berlingske Business

A. Her kommer lyseslukkeren – renteforhøjelsernes tid er ikke forbi

Aktiemarkeder havde en fest i sidste uge, da inflationen i USA for en gangs skyld var lavere end forventet. Men er den lav? Er det sikkert, at den nedadgående tendens vil fortsætte? Og påvirker det europæisk inflation og dermed Den Europæiske Centralbank? Nej, nej og nej, lyder svaret. Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie.

Læs kommentaren her.

B. SAS i massiv modvind efter turbulent sommer

Luftfartsselskabet SAS er årets taber og lander på den absolutte sidsteplads på prestigefyldt liste. En pilotstrejke midt i højsæsonen var ikke just populær hos de mange feriehungrende, der måtte se deres ferie blive aflyst efter to år, hvor en coronapandemi havde sat ferieplaner på standby.

Læs historien her.

C. Kæmpe kryptotyveri trækker spor til Nordkorea

Det lukkede diktatur har udviklet sig til at være hjernen bag kryptokriminalitet i stor skala, fordi der skal skaffes penge ad omveje til det sanktionsramte land, der allerede har et langt synderegister – og tages stadig mere alvorligt.

Læs historien her.

D. Forskudsopgørelsen er på trapperne – sådan bliver din skat til næste år

I morgen kan du se, hvordan din skat tegner til at blive næste år. Skattestyrelsen åbner for adgangen til forskudsopgørelserne for 2023, og der vanker skattelettelser. Desuden er der især for boligejere nogle rubrikker, der bør nærlæses og eventuelt rettes i kølvandet på den regulære storm, som boligmarkedet og renterne har været ude i.

Læs historien her.

Fra sociale medier: Antallet af dårlige betalere falder

Danskernes privatøkonomi har fået det bedre. Det fremhæver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

De danske familier kan dermed bedre betale, når der kommer en uforudset regning, som gør ondt. Det giver en fordel for den danske økonomi i en tid, hvor elregningerne stiger, og inflationen er på det højeste niveau i 40 år.