Business-update: Bitcoin på himmelflugt – igen tæt på 40.000 dollar

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Bitcoin har fået et ordentligt skub opad af en jobannonce fra Amazon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ozan Kose/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til mandagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Vi skal forbi babymangel, ferier i autocampere og ikke mindst bitcoin, der i dag har gjort et bemærkelsesværdigt comeback.

Bitcoin i stærkt comeback – tæt på 40.000 dollar igen

Efter flere måneders rutsjebanetur er bitcoin nu igen på stærk fremmarch. Mandag er kryptovalutaen eksploderet 12 procent og bliver nu handlet i en pris på 38.411 dollar – det højeste niveau siden midten af juni.

Ifølge Bloomberg skyldes himmelflugten en jobannonce fra Amazon, der leder efter en chef til at udvikle virksomhedens »digitale valuta og blockchainstrategi«. Annoncen har sparket gang i spekulation om, at Amazon er på vej til at investere i kryptovalutaer.

Optimismen omkring bitcoin kommer efter en længere periode i foråret, hvor investorerne holdt sig væk, fordi de har været skræmte over påvirkningen på miljøet og stramninger på kryptomarkedet i Kina.

Babyboomet er aflyst

Da pandemien lukkede verden ned sidste forår, forventede forskere, at der ville komme et kæmpe babyboom i første halvår af 2021. Men sådan er det ikke gået, og i stedet er der nu babymangel i en stribe lande. Det skriver Finans.

I USA faldt antallet af fødsler fire procent i 2020 og er nu nede på det laveste niveau siden 1979. Fødselsraten i USA er faldet til 1,64 barn pr. kvinde, hvilket er markant under de 2,1 barn, der er nødvendigt for at bevare et stabilt befolkningstal. Derfor snakker forskere nu om et »babybust«.

»De foreløbige data viser, at den amerikanske befolkning i 2020 kun voksede med 0,35 procent, hvilket er den laveste vækst i fredstid. Udviklingen er en kombination af et faldende fødselstal, overdødelighed under pandemien og en reduceret indvandring,« siger William R. Emmons, økonom i Federal Reserve Banks afdeling i St. Louis, der står bag en analyse om USAs indbyggertal.

Autocampere hitter blandt unge par

Skal du holde ferie i en autocamper? Hvis ja, så tilhører du den voksende flok af danskere, der i år har valgt at skifte sommerhus og hotelferie ud med et rullende fritidshus. Ifølge Børsen er det generelle marked for autocampere oppe med næsten 70 procent fra sidste år, som ellers var et rekordår.

»Vi mærker en sult efter at få nye oplevelser, hvor frihed og samvær er i førersædet. Det sender autocamper-markedet på rekordtur igen i år,« siger Ib Jakobsen, der er direktør for Volkswagen Erhvervsbiler, til Børsen.

Han fortæller også, at hvor det i mange år mest var velhavende efterlønnere og pensionister, der drev efterspørgslen, er der nu en stigende interesse fra yngre par og børnefamilier.

Fem skarpe bud på historier fra Berlingske Business:

1. Deltavariant gnaver løs på tysk optimisme

Tyske virksomheder blev lidt mindre optimistiske i juli, selvom niveauet fortsat er pænt. Det kan være et tegn på, at deltavariantens indtog begynder at skubbe til de økonomiske forventninger, for det var mest i servicesektoren, at der var mindre begejstring. Der er også tegn på, at du kommer til at betale mere for tyske varer.

Læs Ulrik Harald Bies analyse her.

2. Sociale medier sætter store fagforeninger under voldsomt pres

Med de sociale medier kan velorganiserede stemmer sætte den etablerede fagbevægelse under pres. Det giver helt nye udfordringer, som de store fagforeninger skal forholde sig til, påpeger sagkyndige.

Emil Bo Rask og Frederik M. Juel har historien, og du kan læse den her.

3. Hun solgte familiefirmaet for 600 millioner kroner – og mistede kontakten til sin bror

Eva Fischer Hansen fik ved et tilfælde en hovedrolle i familievirksomheden Brunata. Hun opnåede stor succes, men mistede på vejen kontakten til sin storebror og måtte gennem en personlig krise.

Nicolaj Vorre fortæller hele historien her.

4. Kan seddelpressen løse alle problemer? Japans helt unikke eksperiment

De seneste årtier har været en prøvelse for den japanske samfundsmodel, og det er ikke helt entydigt, at modellen er holdbar. Men det kan også være, at vi i andre vestlige lande simpelthen ikke forstår den dynamik, der måske kan holde Japan flydende, skriver vores økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie.

Læs hele historien her.

5. Kvinder er fattigere end mænd som pensionister

Ny analyse fra ATP viser, hvordan kvinderne er mere udfordret end mændene i forhold til pensionen. Pensionseksperter fremhæver, at kvinderne er bagud med pensionsopsparingen, fordi de ofte er længere tid væk fra arbejdsmarkedet.

Læs Frederik M. Juels historie her.