Business-update: Bestseller og LEGO-familien sætter fart på bæredygtigt tøj

Berlingskes Business-redaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Bestseller med Anders Holch Povlsen i spidsen er gået sammen med LEGO-familien om en investering i et amerikansk selskab, der genanvender polyester fremstillet på basis af olie. Det bidrager til Bestsellers vision om at blive »circular by design«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hans Christian Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-update.

I dag skal vi omkring en nyhed fra Bestseller og LEGO. Vi skal også høre om et af Tysklands største forsyningsselskaber, som er i problemer. Men vi starter med en god nyhed om danskernes investeringer i aktier.

Danskernes aktieformuer banker i vejret

Det er godt for danskerne at investere i aktier. I de første 11 måneder af 2021 blev værdien af danskernes aktieformuer øget med 113,9 milliarder kroner. Det viser tal fra Danmarks Nationalbank. Det skriver finans.dk.

Udviklingen kan også ses ved, at danskernes aktieformue ved starten af 2021 var på 503 milliarder kroner. Frem til november steg det tal til 617 milliarder kroner, og danskernes aktieformuer har sat flere rekorder undervejs.

Til gengæld blev november en knap så god måned, og aktieformuerne dykkede en smule. Blandt andet på grund af omikronvariantens opståen i Sydafrika.

»Aktiemarkederne kom dog godt igen i december. Og samlet set har 2021 ganske enkelt været et forrygende år for aktieinvestorerne på trods af, at 2021 var endnu et år i coronaens tegn,« siger Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension til finans.dk.

Han tror dog ikke, at 2022 vil byde på samme udvikling som 2021.

Tysk energikæmpe sendt i knæ

Uniper, der er en af Tysklands største forsyningsselskaber, er blevet tvunget til at søge et lån på ti milliarder euro svarende til næsten 75 milliarder kroner for undgå et likviditetsmæssigt sammenbrud. Problemerne er opstået, efter at gasleverancerne fra Rusland til Europa er blevet kraftigt forsinket. Det skriver Financial Times.

Uniper meddeler, at koncernen har sikret sig otte millioner euro fra hovedaktionæren i form af finske Fortum. Herudover har Uniper sikret sig to millioner euro fra banken KfW.

Op til jul steg gaspriserne med næsten 100 procent i Europa og kom op på rekordhøje 180 euro pr. megawatt time. Det svarer til 1.339 kroner.

Det er anden gang på seks måneder, at Uniper har været nødt til at finde ekstra finansiering.

Investerer millioner i bæredygtigt tøj

Bestseller med Anders Holch Povlsen i spidsen og LEGO-familien går sammen om at investere i bæredygtigt tøj. Via deres investeringsselskab Invest Fwd og Kirkby har de investeret i det amerikanske selskab Ambercycle, der genanvender polyester fremstillet på basis af olie. På den måde kan udtjent tøj med polyesterfibre genanvendes. Det skriver borsen.dk.

Investeringen er sket i forbindelse med, at Ambercycles for nylig har afsluttet første runde af en kapitalrejsning, hvor der blev hentet godt 21 millioner dollar. Det svarer til 135 millioner kroner. I anden runde af kapitalrejsningen deltager Invest Fwd og Kirkbi. Det sker blandt andet sammen med H&M og Zalando.

Bestseller understreger, at investeringen bidrager til koncernens vision om at blive »circular by design«.

»Når tøj ikke længere kan hverken bruges eller genbruges, vil vi gerne sikre os, at tøjet ikke ender som affald,« siger Camilla Skjønning Jørgensen, Sustainable Materials & Innovation Manager i Bestseller.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Regeringens ekspertgruppe møder hård politisk modstand: Pengene skal falde, når pandemien rammer

Politikere går i rette med anbefalinger fra regeringens ekspertgruppe. Partier kræver en anden sikkerhed for virksomheder under pandemier. Læs historien her.

2. Kaffepriserne er fordoblet. Hvor meget er du villig til at betale for en kop?

Inflation er et abstrakt begreb, men samtidig helt håndgribeligt i forhold til, hvordan vores leveomkostninger udvikler sig. Det bliver noget, vi skal forholde os til i stort og småt, og som vil udfordre den måde, vi har indrettet vores privatøkonomi på. Men en periode med inflation indebærer også store udfordringer for politikere og centralbanker, der står over for svære valg. Læs kommentaren her.

3. Største forsvar af kronen siden 2015: »Nationalbanken balancerer på en knivsæg«

En dansk rentesænkning er en mulighed, men det skal være »absolut nødvendigt«. På trods af historisk højt pres på kronen mener banker ikke, at en ny rentenedsættelse ligger lige for. Læs historien her.

4. For første gang siden 2012 får danskerne færre penge til forbrug. Der er dog en ting, som er helt afgørende

Danske Bank har netop sendt en ny analyse på gaden, hvori det bliver spået, at vi i 2022 vil opnå lønstigninger på 3,5 procent i gennemsnit. Men de stigende energipriser giver dog et skår i glæden for de danske familier. Læs historien her.

5. Bekymrende udvikling i antallet af til salg-skilte: Sådan kan det påvirke boligpriserne

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger til salg ved indgangen til det nye år er faldet til det laveste niveau siden 2006. Økonomer finder udviklingen bekymrende. Læs historien her.