Business Update: Ballade i bøfhuset, Cofoco-stifter siger farvel og Novozymes-boss skælder ud

Godmorgen

Vi begynder denne torsdag med fortællingen om et brud i en de seneste 10 års mest succesrige danske restaurantkæder. Torben Klitbo, den ene af stifterne af Cofoco, stopper overraskende i den fremadstormende, københavnske restaurantkæde. Uenighed om strategien med de øvrige ejere fører til, at Klitbo bliver købt ud og sendt på porten.

Der er stor udskiftning på chefgangene i selskaberne i Jensen’s-konsortiet, der er i økonomisk bekneb. Tidligere medarbejdere bebrejder stifter og ejer Palle Skov Jensen for dårlig ledelsesstil. Hovedpersonen kalder udskiftningerne »nødvendige«.

Torsdag morgen bød på regnskab fra nord. Selv om der er gang i forretningen i flyselskabet Norwegian, fører tab på valuta og brændstof til underskud på knap én milliard norske kroner.

Og så skal vi til det igen. Lønningerne på chefgangene i de danske banker. Flere af de store finanskoncerner forsømmer at fortælle omverdenen alt om chefernes lønninger. Det konkluderer Finanstilsynet i en undersøgelse, der netop er gennemført i de 17 største finansielle virksomheder i landet.

Onsdag blev en ny stor alliance mellem flere af klodens største rederier en realitet. Men hvad betyder det for Maersk Line på containermarkedet? Konkurrencen kan i sidste ende blive positiv for det danske rederi, der kæmper med meget lave fragtrater, vurderer eksperter.

Er lave oliepriser ikke noget vi bør glæde os over? Nej, lyder det fra dansk topchef. De massive fald i olieprisen ødelægger klodens klima. Sådan lyder påstanden fra Novozymes-chef Peder Holk Nielsen, der mener, at kollapset i råvarepriserne er med til at understøtte en usund forbrugskultur.

Volkswagen, en af verdens største bilproducenter, er angiveligt nået frem til en rammeaftale med de amerikanske myndigheder i kølvandet af sidste års skandale. Som led i aftalen ventes Volkswagen at tilbyde at købe op til 500.000 dieselbiler tilbage fra kunder.

Mød Grønlands diskrete rigmand. Købmandssønnen Anders Brøns fra det grønlandske erhvervseventyr, rejekoncernen Polar Seafood, er god for en formue på flere hundrede miolioner kroner og dermed én af Grønlands rigeste.

Børsen skriver i dag: Den hurtigtvoksende entreprenørkoncern Entreprenørkoncernen Casa med rigmanden Michael Mortensen er solgt til Kapitalfonden Catacap. det er tredje gang, at Michael Mortensen sælger en virksomhed til en kapitalfond.

Finans.dk skriver: Danske topchefer bliver i stigende omfang sendt på skolebænken af virksomheder, der bruger millioner af kroner på efteruddannelse.

Dagen byder på regnskab fra Norwegian. Læs om de øvrige begivenheder her.

Med ønsket om en god dag.

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk