Business Update: Andelsboligkrigen optrappes, vanilje og børnearbejde, Norges rigeste

Læs mere
Fold sammen

God morgen.

Kampen mellem finansgiganten Nykredit og en række økonomisk klemte andelsboligforeninger optrappes. Nu melder Nykredit om en ny tendens, hvor andelsboligforeninger bevidst forringer foreningens økonomi, så foreningen ikke har penge til at betale af på lånene hos Nykredit. Og realkreditkæmpen står i en rigtig lose-lose-situation. Tab kan ikke undgås, og det kan i sidste ende koste Nykredit tab på milliarder af kroner.

December er tiden hvor der blandt andet bages vaniljekranse, og der skal da også vanilje i ris a la manden juleaften. Men ved du, at verdens største leverandør af et af verdens dyreste krydderier, Madagaskar, kæmper med store problemer med børnearbejde. En dugfrisk rapport fra den danske NGO-organisation Danwatch afslører, at selvom vanilje er verdens næstdyreste krydderi, lever mange af Madagaskars vaniljebønder i så dyb fattigdom, at de er låst i så bundløs en gæld til mellemhandlere, at de må bruge børn helt ned til tiårsalderen i produktionen.

I den anden ende af velstandsskalaen kan du i dag læse om Norges rigeste mand, John Fredriksen, der også er blevet kaldt den norske Mærsk Mc-Kinney Møller. Han er aktuel nu, fordi han inden børsnoteringen af norske Arcus, der ejer Aalborg Akvavit og Gammel Dansk, har sikret sig en pæn bid af det tidligere danske snapseimperium.

Læs også om Helle Valentin, der har den næsthøjeste stilling som COO i IBMs nye hotte forretningsområde, Watson Internet of Things, med hovedkvarter i München. IBM har investeret 21 milliarder kr. i den forretning.

Business.dk bestyres i dag af Sonny Wichmann. God dag og læselyst.