Business-update: Aktier i hopla efter Kina skaber ro om Evergrande – men »sagaen kommer til at fortsætte«

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Aktier er tilbage i plus efter en duo af gode nyheder fra Kina onsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til Business-update, der giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder på denne onsdag.

Vi skal forbi konsekvensen af de eksploderende gaspriser og se nærmere på, hvor mange danskere, der nu betaler topskat. Men først skal vi et smut forbi aktiemarkedet, der har været på en rutsjebanetur i denne uge.

Ro om Evergrande sender aktier i plus

Investorerne lægger igen turbulensen fra i mandags bag sig og sender både danske, europæiske og amerikanske aktier i plus onsdag. Det danske eliteindeks, C25, stiger 0,1 procent, mens det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks er åbnet med en stigning på 0,8 procent.

Den positive stemning kommer, efter at der er kommet mere ro omkring den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande. Onsdag morgen sprøjtede den kinesiske centralbank, PBOC, nemlig 90 milliarder yuan ind i det lokale pengemarked, hvilket ifølge PFAs chefstrateg, Tine Choi Danielsen, er et »stærkt signal« om, at de kinesiske myndigheder vil strække sig meget langt for at undgå, at Evergrandes gældsproblemer breder sig som ringe i vandet.

Derudover forlyder det i en svagt formuleret børsmeddelelse fra Evergrande, at »en aftale er indgået med obligationsejere om rentebetaling.« Ifølge finansmediet Bloomberg News omfatter aftalen et beløb svarende til 36 millioner dollar, der snart forfalder. Aftalen med obligationsejerne kan være med til at forhindre et ukontrolleret kollaps, der kan trække store dele af den kinesiske økonomi – og potentielt de globale finansmarkeder – ned med sig.

Men på trods af en pause i Kina-panikken tror Michael Friis Jørgensen, aktiechef i HC Andersen Capital, ikke, vi har set det sidste i sagen om Evergrande. Han forklarer i Euroinvestors podcast »Millionærklubben«, at aftalen om rentebetalinger kun gælder for en række lokale kinesiske kreditorer og altså ikke de mange internationale investorer.

»Der venter nogle US dollar betalinger også, og det bliver måske sværere at lave de her aftaler. Markedet ånder lettet op, men jeg har ikke hørt nogen i dag, der ikke har sagt, at det her bare er første, lille skridt i en længere saga om den kinesiske gæld og ejendomssektor,« siger han.

»Sagaen kommer til at fortsætte i en eller anden form med det her selskab.«

400.000 virksomheder og private ramt af stigende gaspriser

Prisen på gas er eksploderet de seneste måneder, og det kan føre til en betydelig ekstraregning for de cirka 400.000 virksomheder og husstande, der bruger gasfyr. Det skriver Finans.dk, der har snakket med energiselskaberne OK og Energi Fyn.

»Hvis det nuværende prisniveau fortsætter, taler vi om en ekstraudgift på 3-4.000 kroner for en gennemsnitlig privatkunde for at fyre op vinteren igennem,« siger Simon Vestergaard Pedersen, produktchef i OK, til Finans og forklarer, at det vil ramme alle kunder, der ikke har låst prisen fast.

Prisen på gas er den seneste måned steget 77 procent og seksdoblet det seneste år.

Begge energiselskaber understreger, at de har masser af gas på lager, så situationen i øjeblikket handler udelukkende om, hvor meget kundernes regning kommer til at stige.

24.000 flere danskere ramt af topskat

Over en halv million personer. Så mange endte med at betale topskat i 2020, hvilket er første gang siden 2017, at tallet har rundet 500.000. Helt præcist endte 505.000 danskere i topskatte-gruppe i 2020, hvilket er en stigning på 24.000 fra 2019. Det skriver Børsen.

Stigningen kommer på trods af, at store dele af Danmark var lukket ned sidste år på grund af coronakrisen, der ramte arbejdsmarkedet hårdt.

»Der har været usædvanligt travlt inden for blandt andet byggeriet, hvilket har lunet i lønningsposen hos landets håndværkere, og det har formentlig skubbet en del af dem over topskattegrænsen,« siger Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne, til avisen.

En gennemsnitlig skattepligtig person betale i 2020 93.183 kroner i skat, hvilket er en stigning på over fem procent i forhold til året før. Berlingskes Nikolaj Vorre, har kigget nærmere på, hvor i Danmark borgerne har betalt mest i skat. Du kan læse historien her.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Derfor er kinesisk kæmpefirma på randen af konkurs: »Beijing vil lægge en dæmper på«

Et højspændt kinesisk boligmarked, en ny politisk retning og en virksomhed, der ikke sætter tæring efter næring. Det er nogle af de faktorer, der har sendt det kinesiske Evergrande på randen af konkurs. Hvis det sker, kan det give rystelser i verdensøkonomien, vurderer analytikere og kommentatorer.

Læs hele Adam Geils historie her.

2. Thomas Bernt: Regeringen og Nationalbanken på kollisionskurs – og det kan stadig ende grimt

For første gang siden regeringsskiftet er Nationalbanken og regeringen på kollisionskurs – og konflikten kan eskalere, hvis boligpriserne fortsætter i vejret, vurderer Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen.

Læs hele historien her.

3. 38 og 147 milliarder barberet af markedsværdien: Vestas og Ørsted er blandt årets ringeste danske aktier

Danmarks grønne mastodonter, vind- og energiselskaberne Vestas og Ørsted, har haft et skidt 2021 på aktiemarkedet. Henholdsvis 38 og 147 milliarder kroner er skåret af markedsværdien på de to selskaber siden årsskiftet. Berlingske har spurgt tre analytikere, hvad forklaringen er.

Læs Nikolaj Sjørups historie her.

4. Nationalbanken sender opfordring: Vær klar til at sløjfe håndværkerfradraget

Der er risiko for overophedning af dansk økonomi, vurderer Nationalbanken, som opfordrer regeringen til at være klar til at stramme finanspolitikken – heriblandt afskaffe Boligjobordningen.

Læs Søren Martin Olsens historie her.

5. Facebooks kontrolkomité kræver svar om særregler for kendte

Facebooks uafhængige kontrolkomité, der har tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt som medformand, har bedt om at få klar besked om det system, som Facebook bruger til at gennemgå indhold, som højtprofilerede brugere lægger ud.

Læs Thomas Breinstrups historie her.