Business-update: 78-årig dækkonge efter fængselsdom: »Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det skulle udvikle sig, som det gjorde«

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

»Det er en dom, vi skal diskutere,« siger idémanden bag og grundlæggeren af Genan, Bent A. Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen (arkivfoto)

Godeftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Vi begynder med en netop afsagt fængselsdom, men vi skal også runde en anden form for økonomisk kriminalitet, inden nyhedsrundfarten tager os til Maldiverne.

Genan-stifter får seks års fængsel for groft bedrageri

Den tidligere virksomhedsejer og Genan-stifter, Bent A. Nielsen, er torsdag eftermiddag i Vestre Landsret idømt seks års ubetinget fængsel for mandatsvig og bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Dermed stadfæster landsretten byrettens dom fra april 2019.

Bent A. Nielsen dømmes ifølge anklagemyndigheden for at have påført en række banker et tab på ikke under 420 millioner kroner og for at have brugt over 73 millioner til privat forbrug.

»Den dømte tidligere Genan-ejer har brugt et meget stort millionbeløb, som ikke var hans (...) til at købe privat lejlighed, til renovering af privat sommerhus og til pengeoverførsler til en række familiemedlemmer. Derudover har han med hjælp fra en revisor ført en række banker bag lyset for at få et milliardlån,« siger senioranklager Martin Vedel Stassen fra SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet.

Om udsigten til seks års fængsel som 78-årig sagde Bent A. Nielsen efter dommen følgende til Finans.dk: »Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det skulle udvikle sig, som det gjorde«.

Finans.dk spurgte også Bent A. Nielsen, om han var fuldstændig overbevist om, at han ville blive frifundet. Til det svarede han:

»Det har alle jo sagt til mig. De har sagt: Du kan ikke undgå at blive frikendt. Men jeg er typen, der har været med i så mange år, at jeg altid siger, at nu må vi se. Men det er en dom, vi skal diskutere,« siger han.

Genans daværende revisor, Bjarne Nielsen fra Deloitte, fik tre års ubetinget fængsel for medvirken til bedrageri.

95 selvstændige taget i groft snyd – udløser regning på 36 millioner kroner

En målrettet, datadrevet aktion fra Skattestyrelsen har givet pote. 95 ud af 101 selvstændige er taget i snyd med moms og skat i indkomstårene 2017-2019. Det udløser en regning på sammenlagt 36 millioner kroner til de 95 virksomhedsejere.

Det skriver Finans.dk og Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen har de seneste år rettet fokus mod 500 selvstændigt erhvervsdrivende, der har størst risiko for bevidst at angive ukorrekt skat og moms i et forsøg på at snyde statskassen. Og indtil nu er der foretaget kontrol af 101 selvstændigt erhvervsdrivende lige fra håndværkere til advokater.

Skattestyrelsen kalder selv operationen en digital kontrol, fordi man har gjort brug af machine learning – altså fordret en computer med oplysninger, hvorefter den har identificeret de værste snydere. Og computerprogrammet ramte altså plet: Ud af 101 selskaber havde 95 snydt med moms og skat. Hos 44 af de kontrollerede virksomheder var snyderiet så groft, at det kan føre til bøde eller fængselsstraf.

Maldiverne tilbyder coronavaccine for at lokke turister til

Øriget Maldiverne i Det Indiske Ocean tilføjer feriekonceptet all inclusive en ny dimension. Landets turistminister, Abdulla Mausoom, vil ifølge CNBC tilbyde ferierejsende en coronavaccine, når de ankommer til øerne.

Tilbuddet er ifølge ministeren et led i landets bestræbelser på at tiltrække turister til landets hårdt ramte rejse- og turismeindustri.

Præcis hvornår Maldiverne lancerer vaccination til turister, er ikke oplyst, men ministeren gjorde det klart, at landets egen befolkning skal have tilbudt både første og andet stik, inden vaccinen gives til turister.

Det fremgår ikke, hvilken vaccine, man som turist får i armen.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

Kæmpe datatyveri hos Facebook rammer også danske topfolk og ministre

640.000 danskeres personlige oplysninger, som de selv har afleveret til Facebook, er blevet masseindsamlet af hackere, der nu har lagt dem ud i et hackerforum.

Læs historien her.

Her er den store vaccinetrussel mod dansk økonomi

Hvis vaccinen fra Johnson & Johnson lider samme skæbne som AstraZenecas, kan det blive en meget hård sommer for mange tusinde virksomheder med aflysning af større konferencer, kulturarrangementer, festivaler med videre, påpeger Dansk Erhverv. Cheføkonom i Danske Bank er enig. Op mod 100.000 job kan blive ramt denne sommer.

Læs historien her.

Minister efter kritik af lovudspil om minkerstatning: »Jeg kan med garanti sige, at der ikke er nogen, der løber fra noget«

Regeringens lovforslag om erstatning til minkbranchen er blevet kritiseret for på afgørende punkter at afvige fra den politiske aftale om erstatning til minkavlerne og minkrelaterede følgeerhverv. Men fødevareminister Rasmus Prehn (S) garanterer, at »den politiske aftale står ved magt«.

Læs historien her.

Topadvokat fyret for inhabilitet for anden gang – denne gang af landsretten
For fire måneder siden fjernede Sø- og Handelsretten en Mazanti-advokat fra konkursboet efter Arnold Busck. Østre Landsret har også fyret ham som konkursadvokat i et af finanskrisens største konkursboer. Nu går han til Højesteret.

Læs historien her.