Business-update: 20.000 dan­ske­re har søgt om tid­lig Arne-pen­sion

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Næsten 20.000 – eller helt præcis 19.686 personer – har den seneste halvanden måneds tid søgt om at komme tidligt ud af arbejdsmarkedet med regeringens Arne-pension under armen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag, og velkommen til ugens sidste overflyvning af de vigtigste historier i dansk erhvervsliv netop nu.

Vi skal runde regeringens populære Arne-pension, der kan sende tusindvis af ansatte ud af arbejdsmarkedet på et kritisk tidspunkt for erhvervslivet. Vi skal også høre om en anden exodus, men denne på grund af en cocktail af Brexit og corona. Og sluttelig kommer der et nødråb fra den unge ende af tech-branchen.

Tusindvis af danskere vil benytte regeringens nye Arne-pension

Næsten 20.000 – eller helt præcis 19.686 personer – har den seneste halvanden måneds tid søgt om at komme tidligt ud af arbejdsmarkedet på en offentlig ydelse.

Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet ifølge Børsen.

Hvis ansøgningerne til ordningen fortsætter i samme tempo resten af året, kan det overstige regeringens eget skøn, lyder det fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv

»Det er et betragteligt antal ansøgninger med tanke på, at S-regeringen forventer, at cirka 24.000 danskere vil gøre brug af ordningen i 2022. Fortsætter ansøgningerne til ordningen med at vælte ind, så vil det hurtigt ende med at overstige regeringens skøn, inden vi når årsskiftet,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Regeringen forventer selv, at omkring 41.000 personer opfylder betingelserne for at kunne få tidlig pension i 2022, men at kun 60 procent af dem vil gøre brug af muligheden.

200.000 EU-borgere forlod Storbritannien i 2020

Brexit og corona fik sidste år flere end 200.000 borgere fra andre EU-lande til at forlade Storbritannien, hvor der med udgangen af 2020 dog stadig var 3,5 millioner EU-borgere registreret.

Ifølge Bloomberg er tallene med til at forklare, hvorfor Storbritannien oplever stor mangel på arbejdskraft, som fører til tomme hylder i butikkerne, højere priser og truer genrejsningen af britisk økonomi efter det tilbageslag, som coronaepidemien førte med sig.

Blandt andet detailhandelssektoren er afhængig af arbejdskraft fra andre EU-lande, og det er usikkert, hvor mange af de, som har forladt Storbritannien, som vil vende tilbage.

Startup-formand bekymret: Danske tech-startups vil hellere rejse penge i udlandet

Formanden for Danske Tech Startups, Esben Gadsbøll, ser en udtalt mangel på stærke, danske investorer og frygter, at regeringens planer om en ny superfond kan true det spirende danske investormiljø.

Danske tech-startups har ganske vist ikke vanskeligheder med at rejse penge, men størstedelen af pengene kommer fra udenlandske investorer, påpeger han i et interview med Finans.dk.

»Jeg har talt med over 200 iværksættere over de sidste fire måneder. Og ret mange af dem siger til mig, at de helst ikke vil rejse penge i Danmark. De vil hellere have en investor fra London, Stockholm, Berlin eller San Francisco,« siger han til Finans.dk.

Men regeringens plan om at slå Vækstfonden sammen med Eksportkreditfonden og Den Grønne Investeringsfond og tilføje flere penge kan ifølge Esben Gadsbøll sætte »vores iværksættermiljø i Danmark markant bagud«.

Her er fem skarpe bud på nyheder og klummer fra Berlingske Business:

1. Nu kan regnebrættet gøres op – her er vindere og tabere på coronakrisen

Listen over Danmarks 1.000 største virksomheder har næppe nogensinde gennemgået så store forandringer, som det skete i 2020. Coronapandemien sendte flyselskaber, hotelkoncerner og rejseselskaber langt ned, mens byggemarkederne tordnede op.

Læs artiklen her.

2. Mærsk-topchef Søren Skou taler om klima og mangfoldighed – men tør han hejse regnbueflaget i Saudi-Arabien?
For blot få år siden var det utænkeligt, at topchefen for landets største virksomhed, Mærsk, blandede sig i samfundsdebatten. Men nu blander Mærsk-topchef Søren Skou sig gerne og oftere end før. Men hvad gør han, når det bliver rigtigt svært?

Læs kommentaren her.

3. Omfattende udspil fra Nemlig.com skal bilægge månedlang konflikt. Men modparten stiller nu ultimatum

Intervare, der er 100 procent ejer af Nemlig.com, har fredag på et møde med Københavns Kommune tilbudt en løsning, så udbringningen af dagligvarer til kommunens ældre og udsatte kommer til at ske på en måde, som imødekommer kommunens krav. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Kommunens overborgmester præsenterer imidlertid nu selskabet for et ultimatum.

Læs artiklen her.

4. Se listen: Her er Danmarks 1.000 største virksomheder i 2021
Coronakrisen har vendt op og ned på listen over Danmarks 1.000 største virksomheder. Mens nogle har haft en guldrandet forretning, har andre virksomheder været hårdt ramt.

Se listen her.

5. Mærsk-topchef blev så vred over en artikel i Information, at han skrev et usædvanligt læserbrev
Mærsk-topchef Søren Skou har mærket konsekvenserne af at udtale sig om politiske emner. Han er blevet kaldt både woke-kapitalist og udnævnt til at være en, der alene tænker på stadig stigende indtjening. Det irriterer tydeligt Skou, der har været topchef i Mærsk – Danmarks største virksomhed – siden 2016. For ifølge ham skal Mærsk i lige så høj grad være en vigtig samfundsaktør som en, der skal gøre aktionærerne glade.

Læs interviewet her.