Business søndag: Fremtid med Trump, arbejdsdag på skrump og køkken med bump

Foto: JIM WATSON

God morgen.

Verden står endnu, selvom mange har følt det noget nær verdens undergang, at amerikanerne overraskende valgte Donald Trump som deres nye præsident. Danske politikere, økonomer og erhvervsfolk frygtede en voldsom reaktion på finansmarkederne, hvis det »utænkelige skulle ske« - at Trump vandt.

Onsdagens aktiehandel var dog også mere eller mindre tumultarisk som reaktion på valgresultatet, men efter relativt kort tid faldt der ro over feltet, og de store amerikanske og europæiske aktieindeks, ligger faktisk nu højere end før valget.

Herhjemme ligger det toneangivende aktieindeks lidt lavere end i begyndelsen af ugen. Men det dækker over store fald blandt visse aktier, såsom Vestas der ikke passer ind i Trumps energipolitik og Mærsk, som er faldet på frygten for mindre global handel. Omvendt er medicinalaktier som Novo og Lundbeck steget i lettelse over, at truslen om prisstramninger i USA måske er forduftet. Og FLSmidth-aktien er også gået til tops i forhåbning om, at der skal bruges en masse cement og udstyr til råstofudvinding, når Trump kommer til.

Aktieanalytikeren Morten W. Langer fra AktieUgebrevet vurderer, at der faktisk er udsigt til pæne plusser på aktiemarkederne, når investorerne har fordøjet årets måske største nyhed.

Det rokker dog ikke ved, at deltagerne i Berlingske Business' Økonompanel fortsat ser dystert på fremtiden oven på præsidentvalget. Panelet mener således, at Donald Trump som præsident er den største internationale trussel mod den danske økonomi netop nu. Panelet mener nemlig, at protektionisme i form af toldmure og andre bremser på den fri handel er det værste blandt ti globale trusler mod en dansk økonomi, der nærmest kører i tomgang.

Danske topchefer har umiddelbart taget valget af Donald Trump som USAs nye leder med ro. Og i den mere optimistiske ende af rækken af erhvervsfolk er Saxo Bank-medstifteren og milliardæren Lars Seier Christensen helt tilfreds med valget.

»Han er uden tvivl det mindste af to onder,« sagde Lars Seier Christensen om Trump. »Han har faktisk nogle ret fornuftige politiske synspunkter på det finansielle område, der kan komme til at skabe jobs og sænke skatter for virksomheder og på indkomster,« lød Seier Christensens beroligende ord få timer efter, at valgresultatet stod klart.

»Make America great again,« lyder Donald Trumps mantra. Men vi ved ikke meget om, hvordan han vil gøre det. Berlingske Business har taget udgangspunkt i fire konkrete tiltag, han har omtalt i løbet af valgkampen, og beregnet, hvad de kan få af økonomiske konsekvenser.

Læs i øvrigt også Berlingske Business' souschef Mikael Hjorths blog om Trump og økonomien.

De danske boligejere fik en mindre behagelig overraskelse i kølvandet på valget af Trump. Økonomer havde forventet, at boligrenterne ville falde, hvis det blev Trump, der løb af med sejren. Men det stik modsatte er sket, fordi investorerne rent faktisk har skudt penge i aktier og ikke i sikre papirer som danske realkreditobligationer. Det har fået boligrenterne til at stige.

Ja, det amerikanske præsidentvalg var næsten altoverskyggende i den forgangne uge. Men der skete da også andet på erhvervsområdet.

DONG Energy satte sin olieforretning til salg, Carlsberg kunne efter flere skuffende år endelige overraske med en opjustering, og fra vores egen verden kunne vi annoncere, at vores »søster« BT og MX nu slår sig sammen.

Læs også om et interessant eksperiment i den nystartede oversættervirksomhed, Translated By Us, som har indført seks timers arbejdsdag, og dermed skåret en pæn del af den normale arbejdstid. Påstanden er, at de ansatte producerer mere på den kortere tid.

Og så skal jeg da også slå et slag for ugens podcast i serien 'Succes Kriteriet', der denne gang handler om to unge danskere, der er blevet blandt de bedste til markedsføring på Facebook.

God søndag og god læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk