Business-overblikket: Thorning får ukendt honorar for at overvåge Facebook

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder. (Tidligere version er opdateret med nye oplysninger)

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt skal hjælpe verdens største sociale medie Facebook med at håndtere kontroversielt indhold på en mere transparent måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

God eftermiddag og velkommen til ugens tredje businessupdate, som samler dagens vigtigste erhvervshistorier, så du kan gå velinformeret og opdateret på fyraften.

Som så meget andet for tiden kommer det til at handle meget om coronakrisens konsekvenser for danske virksomheder. Men vi skal også forbi Helle Thorning-Schmidt og hendes nye job.

Vi begynder med historien om bilsalget, der er hårdt ramt af coronakrisen:

Bilsalget svinder ind: Hver femte i autobranchen risikerer konkurs

En ny undersøgelse fra Autobranchen, som er brancheorganisationen for blandt andet bilforhandlere, autolakere og karrosseriteknikere, viser, at hver femte virksomhed selv vurderer, at de risikerer at gå konkurs inden for et år. Det skriver Berlingske.

»Det er et højt tal. Vi ved ikke, hvordan det kommer til at gå endnu, men jeg er bekymret for, at det fortsætter. Rigtig mange oplever, at de er urolige for deres forretning,« siger Gitte Seeberg, der er adm. direktør i Autobranchen.

Det er især to ting, som er udslagsgivende for branchen, forklarer Gitte Seeberg:

»Udfordringen er først og fremmest, at forbrugerne ikke bruger penge lige nu. Derfor er det også særligt salget af nye biler, der er ramt. Derudover kan forhandlerne ikke garantere, hvornår de kan levere bilen. Hvis den eksempelvis kommer fra Japan, så er det svært at få bilerne hertil lige nu, ligesom der er udfordringer med at få leveret reservedele,« siger hun.

Thorning får ukendt honorar for at overvåge Facebook

Det er stadig uvist, hvad Helle Thorning-Schmidt får for sit nye job med at overvåge det sociale medie Facebook.

Onsdag kom det frem, at medlemmerne af den såkaldte trust agreement bag det nye Oversight Board, der skal hjælpe verdens største sociale medie med at håndtere kontroversielt indhold på en mere transparent måde, får fire mio. kr. i honorar over tre år. Det skriver Finans.

Finans har ikke kunnet få svar på, hvad Helle Thorning-Schmidt, der er medformand for Oversight Board, får i løn for opgaven. Selv om organet har et erklæret mål om at gøre Facebook mere gennemsigtigt, gælder det altså ikke alle aflønninger.

Helle Thorning-Schmidt tog sidste år hul på en professionel bestyrelseskarriere, og hun sidder blandt andet i bestyrelsen hos vindmølleproducenten Vestas.

I februar trak Helle Thorning-Schmidt sig fra sit kommende topjob som medformand i et FN-panel, der blev dannet for at slå hårdt ned på skatteunddragelse. Hun var bange for, at historierne om hendes forbindelse til skattely ville overskygge arbejdet. Ekstra Bladet havde forinden skrevet, at hun har nære forbindelser til en kontroversiel erhvervsboss, der har været med til at føre 1,2 milliarder kroner ud af Danmark. En stor del af det svimlende beløb havnede i Jersey, der er kendt som et skattely.

Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det, at Helle Thorning-Schmidt får fire mio. kr. i honorar over tre år. Men dette er ikke korrekt, oplyser Oversight Boards administration til Finans. De vil ikke fortælle, hvad hun får i honorar. Berlingske beklager fejlen.

Her er seks skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1: Twitter til ansatte: I behøver ikke at komme tilbage på kontoret

Det sociale netværks ansatte må arbejde hjemmefra for altid – medmindre de gerne vil tilbage på kontoret, fastslår topchefen. Det skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

2: Olierige Saudi-Arabien må spænde livremmen ind – og det rammer også fremtiden

Saudi-Arabien er noget selvforskyldt kommet i økonomisk uføre og må skære hårdt i de offentlige udgifter. Det rammer bredt i befolkningen, men også de prestigeprojekter, der på længere sigt skal give en mindre afhængighed af olieindtægter. Det kan give flere rystelser, skriver Berlingske økonomiredaktør Ulrik Bie.

3: Finanskrisens »chokterapi« har rustet Danmarks største virksomheder godt til coronakrisen

Danmarks største virksomheder er i dag langt mere velpolstrede, end de var op til finanskrisen. Det viser en opgørelse, som Berlingske har lavet. »Man kan så diskutere, om det er nok,« siger CBS-professor til Berlingskes Morten Laugesen.

4: Rema 1000 ser lyst på fremtiden – og krisen vælter heller ikke Jysk og Rambøll

Dagligvarekæden Rema 1000 fastholder milliardprogram for investeringer og har åbnet fire nye butikker under coronakrisen, mens netsalget buldrer afsted. Heller ikke Jysk blæser omkuld: »Vi står solidt i dag,« siger topchefen. En lignende besked lyder fra Rambøll: »Vi er her for at blive.« Læs historien om de danske optimistiske virksomheder af Berlingskes Birgitte Erhardtsen.

5: Det koster et hus i din kommune: Se kortet med de gennemsnitlige salgspriser i april

I 33 af landets kommuner blev husene i april solgt til en kvadratmeterpris på under 10.000 kroner. Kun i en enkelt kommune lå gennemsnitsprisen over 40.000 kroner, viser nye tal fra Boligsiden. Dyk ned i landkortet, og se kvadratmeterprisen i din kommune i Berlingskes privatøkonomiske journalist Louise Katbergs historie.

6: Mærsk forudser stor nedgang i transport: »2020 er utvivlsomt et udfordrende år«

A.P. Møller-Mærsk slår for­vent­nin­ger­ne til årets første kvartal, viser nyt regnskab. Men udsigterne til 2020 er dystre, og selskabet forventer et fald i de samlede containervolumener på op mod 25 procent i andet kvartal.