Business-Overblik: Udsigten til vaccine sætter gang i rejselysten

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

I sidste uge kom det frem, at Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere vil være vaccineret i slutningen af juni. Samtidig kan alle rejselysne danskerne inden længe få et vaccinepas, og de to ting har sat godt gang i danskernes planer for sommerferien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik, der endnu engang står i coronakrisens tegn.

Vi skal bl.a. forbi historien om, at den seneste uges gode vaccinenyheder har sat gang i de rejselystne danskeres ferieplaner. Men vi begynder med et opråb til statsministeren fra to topøkonomer:

Topøkonomer advarer Mette Frederiksen: Øget gæld under coronakrisen er bestemt ikke gratis

En række økonomer går nu i Berlingske i rette med statsminister Mette Frederiksen (S). Coronakrisen giver øget offentlig gæld til danskerne, men trods det uhyre lave renteniveau er det bestemt ikke gratis at skaffe sig mere gæld. Det gør os meget mere sårbare, hvis den øgede globale gæld under coronakrisen gør, at renterne begynder at stige.

Dermed kan vi ende med en ubehagelig cocktail, hvor høj rente og høj gæld gør, at regeringen skal starte med at betale milliarder af kroner i renter på gælden, inden den kan begynde at bruge pengene på velfærd.

»Den danske økonomi er meget robust, men det er ikke gratis at optage gæld, og det kan man ikke gøre i det uendelige. Pengene skal betales tilbage, og tingene kan ændre sig med den meget lave rente,« siger tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer og peger på, at vi kan komme i problemer efter 2025, hvor vi demografisk får en årrække med mange ældre.

Eksperter er enige: Danmark kommer først endeligt fri af coronakrisens lænker til efteråret

Selvom flere end 115.000 danskere nu har fået deres første vaccination mod coronavirus, og Sundhedsstyrelsen spår en færdig vaccineudrulning til juni, skal vi om på den anden side af sommeren, før Danmark er helt fri af det voldsomme sygdomsudbrud.

Sådan lyder det fra dansk topchef i førende analysevirksomhed fra London, der følger det globale coronaudbrud ned i mindste detalje i Berlingske. Virusekspert bakker op:

»Vaccineplanen omhandler kun personer over 16 år. Derfor kan du allerede trække en betydelig del af befolkningen fra der. Udover det er der ikke en tilslutning på 100 procent til at blive vaccineret. Hvis du tager de to elementer med, tror jeg, at vi vil være på grænsen af flokimmunitet. Samtidig synes jeg, at alle usikkerhedsfaktorer er blevet givet til fordel for vaccinerne snarere end det modsatte,« siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

Han peger på, at »de formelle kriterier for flokimmunitet ligger et stykke efter sommerferien«.

Udsigten til vaccine sætter gang i rejselysten

I sidste uge kom det frem, at Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere vil være vaccineret i slutningen af juni. Samtidig kan alle rejselystne danskerne inden længe få et vaccinepas, og de to ting har sat godt gang i danskernes planer for sommerferien.

Sådan lyder det fra Spies og Tui, skriver Finans.

Begge rejseselskaber har den seneste uge haft en markant vækst i salget af rejser i sommerferien. Det er især efterspørgslen efter rejser i juli, august og september, når vaccinationerne efter planen er gennemført, der er steget markant.

Der er fortsat et godt stykke til niveauet fra tidligere, men rejseselskaberne forventer, at salget vil stige yderligere i takt med, at vaccinationsprogrammet rulles ud.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, har øjnene rettet mod tre virksomheder i dag:

Bang & Olufsen aflægger halvårsregnskab. Siden opjusteringen den 15/12 er aktien steget med 50 pct., og siden rekapitaliseringen for syv måneder siden er aktien tredoblet. Det er ikke længere nok at stille investorerne indtjening i udsigt i en fjern fremtid. Investorerne forventer, at Bang & Olufsen indenfor meget få kvartaler får sorte indtjeningstal på bundlinjen.

SAS’ topchef Gustafson meddelte i går, at han forlader SAS. SAS har været igennem en meget turbulent periode, og Gustafson har været en god mand for SAS. Reagerer investorerne negativt på hans afgang?

Tesla faldt med næsten 8 pct. i går. Har Tesla nået kurstoppen efter en fænomenal stigning de seneste 12 måneder? Presser de tyske konkurrenter på den ene side og kineserne på den anden side i elbilmarkedet?

Markederne i dag

USA – lukkekurser mandag:
Dow Jones: -0,29 pct.
S & P 500: -0,66 pct.
Nasdaq: -1,25 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:
Japan Nikkei: +0,02 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,35 pct.
Kina CSI: +0,84 pct.