Business overblik: Top-Toy afvist af britisk legetøjsgigant før konkurs

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Legetøjsgiganten Top-Toy, som står bag Fætter BR og Toys'r'us, var før jul i forhandling om et salg af legetøjskæderne for at undgå en truende konkurs. Men den britiske legetøjskæde The Entertainer betakkede sig, og dermed var Top-Toys' konkurs uundgåelig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

God morgen og velkommen til endnu en uge i selskab med Berlingske Business. Dagens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder bringer os forbi et britisk legetøjskæde, der før jul viste interesse for at købe en nødlidende dansk legeløjkæde. Vi skal også høre, hvordan det går med at finde en ny topchef til Danske Bank. Og endelig skal vi høre om en strid mellem to store erhvervsorganisationer og regeringen om bureaukratisk bøvl.

1
Kapitalfonden EQT forhandlede op mod jul om et salg af Top-Toy, der står bag BR-kæden. Det skete for at undgå en konkurs. Den mulige britiske køber, The Entertainer, afviste imidlertid at købe Top-Toy, der kort efter gik konkurs.

Ifølge Børsen, der bringer nyheden (kræver abonnement), afviste The Entertainer at købe hele elle dele af Top-Toy, fordi det britiske selskab ikke havde tid nok til at foretage den såkaldte due diligence af den danske legetøjskæde. Desuden mente briterne, at investeringen var meget risikofyldt.

Det var investeringsbanken FIH Partners, der var hyret til at finde en mulig køber af den danske legetøjskæde, men ifølge Børsen var The Entertainer den eneste, der viste reel interesse i at overtage Top-Toy, der på det tidspunkt var gået i rekonstruktion.

Konkursboet efter Top-Toy har imidlertid ikke opgivet at sælge den danske legetøjskæde. Kurator John Sommer Schmidt bekræfter overfor Børsen, at der der digalog med flere mulige købere. Han vil dog ikke sige noget om, hvorvidt The Entertainer er på banen igen.

The Entertainer vil ikke kommentere forløbet over for Børsen, selv om Børsens oplysninger er bekræftet af en talsmand fra Top-Toy.

2
I Danske Bank er man stadig på jagt efter en ny topchef.

Hvidvaskskandalen kostede som bekendt Thomas Borgen jobbet, og siden har Jesper Nielsen ageret midlertidig topchef, efter at bankens eget bud på en ny topfigur, Jakob Aarup-Andersen, blev forkastet af Finanstilsynet.

Ifølge Finans (kræver abonnement) har headhunteren Korn Ferry hidtil haft opgaven med at finde en finde en ny topchef til den omstridte post som topchef i Danske Bank, men nu har banken besluttet at skifte leverandør.

Bankens beslutning om at afsøge markedet for headhuntere ser derfor ud til at være skidt nyt både for Korn Ferry og Michael Rasmussen, som ifølge Finans oplysninger ikke længere er en af favoritterne til jobbet.

Ifølge Finans overvejer Danske Bank at koble headhunteren Spencer Stuart på sagen. Derudover har banken mødtes med yderligere en headhunter.

Spencer Stuart er allerede inde i folden, da headhurterfirmaet bistår med at finde de minimum to nye bestyrelsesmedlemmer, som skal vælges på den kommende ordinære generalforsamling til marts.

3
Regeringens mål om at sænke virksomhedernes bøvl og bureaukratik med fire milliarder kroner inden 2020 skydes i sænk af både Dansk Erhverv og Dansk Industri. Målsætningen kan ikke nås mener de to erhvervsorganisationer, for foreløbig er byrderne kun lettet med 1,3 milliarder kroner. Det skriver Berlingske Business.

Dansk Erhverv forsøger derfor nu at mase på for at få nedbragt bøvlet hurtigere og spiller derfor ud med en ny buket på 28 forslag, som skal gøre hverdagen lettere for de danske virksomheder.

Det skal investorerne holde øje med:

  • Norwegian rapporterer passagerertal fra december måned. For investorerne er det ikke kun relevant i forhold til Norwegian, men også i forhold til SAS.
  • Fredagen bragte for investorerne det bedste af to verdener. En fremragende amerikansk jobrapport fik aktierne til at stige markant - ikke mindst fordi den blev ledsaget af udtalelser fra FED-chef Jerome Powell om, at FED kan udvise fleksibilitet med hensyn til timingen af neddroslingen af den balance, som svulmede under de kvantitative opkøb initieret af Ben Bernanke. Skal aktierne fortsætte opturen, kræver det ikke mindst at obligationsrenterne kan holdes i ”kort snor”.
  • De danske aktier steg fredag markant. Er der lidt mere i ”fredagenseffekten” understøttet af større stigninger i Asien og også en udsigt til en yderligere let positiv åbning i USA?

Kilde: Investeringsøkonom, Per Hansen fra Nordnet

Markederne lige nu:

Nikkei: +2,8 pct.

Hang Seng: +0,9 pct.

Shanghai Composite: + 0,6 pct,

Kospi: +1,4 pct.