Business-overblik: Storinvestor med dyster forventning: Aktiefesten slutter nu

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

En storinvestor med ansvaret for investeringer for mere end 5.500 milliarder kroner kommer i dagens Børsen med en dyster melding. Han forventer ikke, at festen på aktiemarkederne vil fortsætte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Lad os komme i gang med gennemgangen af de erhvervsnyheder, der tegner billedet fra morgenstunden. Vi skal blandt andet forbi historien om en global storinvestor, som forventer, at festen på aktiemarkedet vil stoppe.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Vi begynder overblikket hos fagbevægelsen, som vil have flere til at betale topskat:

Fagbevægelsens øverste top vil sende 18.000 faglærte og ufaglærte ind i topskat

Lige over 433.000 danskere betaler topskat. Heraf er de 151.000 faglærte eller ufaglærte, men nu kan der snart komme endnu flere topskatteydere blandt de faglærte og ufaglærte.

Denne gang er det dog fra en højst uventet kant. Det er Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der er talerør for 1,3 millioner danskere, som har sendt et vækstudspil på gaden.

Som en del af finansieringen af udspillet kommer 39.000 flere danskere til at betale topskat, og nu viser det sig, at næsten halvdelen af de mange nye topskatteydere vil være enten faglærte eller ufaglærte. Det skriver vi her på Berlingske.

Mere præcist vil der være omkring 5.500 faglærte og 12.300 ufaglærte, der kommer til at betale topskat, hvis FH kommer igennem med udspillet. Det viser beregninger fra den liberale tænketank CEPOS på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Sygeplejerskers særtillæg trækker bruttoløn op over 41.000 kroner

Landets sygeplejersker har et efterslæb på grundløn, understreger sagkyndige. Men de har til gengæld i lønforhandlinger selv fokuseret på højere tillæg og særydelser, lyder det også. Derfor rammer den gennemsnitlige bruttoløn for en sygeplejerske i regionerne godt 41.000 kroner om måneden.

Det fremgår af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som Dansk Sygeplejeråd (DSR) har sendt til Berlingske.

Men sygeplejerskerne vil ikke acceptere disse beregninger som grundlag for en debat om lønniveau – og kræver højere grundløn.

Fagbevægelsen klar til opgør om hjemmearbejde: Arbejdsgivere skal betale for at få plads i folks hjem

Det bliver ikke gratis for de mange virksomheder, som har tænkt sig at fortsætte med at lade medarbejdere arbejde hjmme.

Ved de næste overenskomstforhandlinger i 2023 kan arbejdsgiverne se frem til at blive mødt med krav om betaling for udgifter til lys, vand, varme og kvadratmeter til medarbejdere, der fortsætter hjemmearbejdet efter coronakrisen.

Sådan lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til Finans.

Ifølge næstformanden i FH, Morten Skov, er et krav om penge for hjemmearbejde rimeligt.

»Arbejdsgiverne får jo stillet noget plads til rådighed i folks hjem. Der har jeg den ideologiske holdning, at det skal folk kompenseres for sammen med forbrug af strøm, vand og så videre. Der er arbejdsgivere, som allerede er i gang med at afvikle kontorkvadratmeter, og de penge, som arbejdsgiverne sparer på det, skal medarbejderne selvfølgelig have del i,« siger han til Finans.

Storinvestor med dyster melding: Aktiefesten slutter nu

Michael Strøbæk, der er global investeringsdirektør for den schweiziske storbank Credit Suisse, har som formand for bankens investeringskomité ansvaret for investeringer for i alt 800 milliarder schweizerfranc, eller 5.500 milliarder kroner, og i dagens Børsen kommer han med en dyster melding:

Han forventer ikke, at festen på aktiemarkederne vil fortsætte.

»Vi har fået flotte afkast de sidste fire-fem år, men jeg mener ikke, det kan fortsætte på længere sigt, for jeg tror på, at afkast over tid vil vende tilbage til historiske gennemsnit,« siger Michael Strøbæk til Børsen og fortsætter:

»De afkast, vi har set de senere år, skyldes, at centralbankerne reelt har skabt et backstop, der skal forhindre problemer for det finansielle system. Men når centralbanker pumper så mange penge ud i økonomien, så giver det også en inflation i aktiepriser, og det skaber risiko for et pludseligt og stort tilbageslag,« siger han.

Tre ting at holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har noteret sig disse tre punkter for i dag:

  1. Mens markedet til dels er optaget af, hvornår genåbningstoppen nås, går økonomernes bekymring i højere grad på, hvor høj og hvor vedvarende inflationen bliver. Derfor vil der være en vis fokus på inflationstallene for eurozonen, der udkommer i dag.
  2. Også i USA er der makrotal som kan flytte markedet – særligt i disse tider hvor likviditeten er lav på grund af sommerferie. Vi får tal for detailsalget, der ventes at være faldet en smule i juni sammenlignet med måneden før. Vi får også University of Michigan tal for forbrugertilliden på baggrund af deres rundspørge. Her forventes en lille fremgang i juli sammenlignet med juni.
  3. Endelig runder Charles Schwab den lange stime af bankregnskaber af. Her har man blandt andet kunne følge med i, at de største amerikanske banker har reduceret deres fysiske tilstedeværelse og i højere grad satser på en online tilstedeværelse – endnu en tendens coronakrisen har sat skub i.

Markederne lige nu

USA – lukkekurser torsdag

  • Dow Jones +0,15 procent
  • S&P 500  -0,33 procent
  • Nasdaq  -0,70 procent

Asien – Indeks fredag kl. 06.30

  • Japan Nikkei -0,91 procent
  • Hongkong Hang Seng +0,45 procent
  • Kina CSI -0,02 procent