Business-overblik: Sportsbutikker trues af tomme hylder: »Det bliver kun værre«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne, og vi tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Sportsudstyr som golfkøller, løbesko og yogamåtter er enten er strandet på fragtruterne, eller også bliver de slet ikke produceret, skriver Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Goodlett/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik, hvor vi har samlet de vigtigste nyheder fra morgenstunden.

I dag skal vi blandt andet forbi de danske sportsbutikker, der er hårdt ramt af manglen på varer. Men vi begynder hos ISS-topchefen Jacob Aarup-Andersen, som er træt af folk, der føler sig for fine til at tage et rengøringsjob.

Frustreret ISS-boss: Når folk taler ned om rengøringsjob, bliver jeg personlig indigneret

Hvert år hyrer Jacob Aarup-Andersen og servicegiganten ISS 125.000 nye medarbejdere, og målt på antal ansatte er ISS suverænt Danmarks største virksomhed.

Ikke mindre end 400.000 mennesker arbejder for virksomheden over hele verden, og ISS er altså om nogen storkunde på et jobmarked, som i den grad er sælgers marked med brutal og global mangel på arbejdskraft.

Som topchef i kæmpevirksomheden ISS har Jacob Aarup-Andersen fulgt Berlingskes reportager om, hvordan mange ledige københavnere nægter at tage et rengøringsjob. Flere af dem siger lige ud, at de ikke vil gøre rent. Det er under deres værdighed. Og det forarger ISS-bossen:

»Jeg har også fulgt den debat, der har været på det seneste, og jeg må sige, at jeg bliver personligt indigneret, når jeg ser, hvordan folk taler ned om det at være rengøringsmedarbejder eller udføre andre servicejob,« siger Jacob Aarup-Andersen i et større interview med Berlingske.

Nye tal afslører potentiel bombe under boligmarkedet: Her vinder de risikable lån mest frem

En ny tendens blandt boligejere kan puste til en farlig udvikling på boligmarkedet.

Helt forventeligt blev der i kølvandet på de mange bolighandler i første del af 2021 udstedt historisk mange realkreditlån til boligkøb i årets tredje kvartal. Det viser nye udlånstal fra brancheorganisationen Finans Danmark, som vi her på Berlingske i dag beskriver.

Det interessante er, hvordan de mange nye boligejere har valgt at finansiere købet. Det kan nemlig have betydning for, hvordan boligpriserne udvikler sig fremover – og i sidste ende udgøre en trussel mod stabiliteten i dansk økonomi, advarer en professor og en økonom.

Ifølge Finans Danmark er andelen af variabelt forrentede lån til boligkøb på landsplan steget fra 20 procent i tredje kvartal 2020 til 27 procent i samme kvartal 2021.

Ny finansiel redningskrans skal redde virksomheder i krise

Nødlidende virksomheder får nu en ekstra hjælpende hånd. Nye regler vil nemlig gøre det nemmere for kriseramte selskaber at få hjælp fra Lønmodtagernes Garantifond (LG) til at betale medarbejderne, allerede mens virksomheden er under rekonstruktion. Dermed skal virksomheder altså ikke vente på, at en konkurs er indtrådt.

Det skriver Finans.

Anne Kristine Axelsson, koncerndirektør i ATP, der administrerer garantifonden, mener, at de nye regler vil gøre en stor forskel.

»Forventningerne er, at man kan undgå flere konkurser ved at give de nye udvidede muligheder i rekonstruktionsfasen. En væsentlig problemstilling i rekonstruktioner har været, at man pga. rettighederne for lønmodtagere kunne være nødt til at begære virksomheden konkurs for at forsøge at sikre sin løn,« siger Anne Kristine Axelsson til Finans.

Sportsbutikker trues af tomme hylder: »Det bliver kun værre«

Manglen på råvarer kombineret med nedlukkede fabrikker og et fragtmarked med store flaskehalse betyder, at der lige nu er stor mangel på varer i de danske sportsbutikker.

Det skriver Børsen, der har talt med sportsforretningen Zerv og Sports Group Denmark, der er en af Danmarks største leverandører til sportsbranchen.

De fortæller, at både golfkøller, løbesko og yogamåtter er strandet på fragtruterne, eller også bliver de slet ikke produceret.

»Der er stort set ikke noget, som ikke er ramt, og det bliver kun værre, som vi ser det lige nu,« siger Mark Christiansen, der er salgsdirektør i Sports Group Denmark, til avisen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

1. Svenske Handelsbanken afleverede sit regnskab tidligere end planlagt i går sammen med en meddelelse om, at de nu trækker sig ud af Danmark og vil sælge deres operationer. En del danske banker kan være i spil til at overtage og købe disse aktiviteter og kunder, og der er god grund til at holde øje med den nyhedsstrøm.

2. I går var det Handelsbanken. I dag er det SEBs tur, før det i morgen er Nordea, som skal bankrapportere. Bankaktierne har ikke udviklet sig lignende positivt, som tilfældet er aktuelt i mange år. Kan alle bankerne leve op til de forventninger, som er bygget ind i de stigende aktiekurser?

3. Ørsted har fået en 50-procents partner i havvindmølleparken Borkum Riffgrund, før beslutningen om at gå i gang med at bygge parken er truffet. Det viser, at der er »udviklingsværdi« i Ørsteds pipeline. Ørsted og andre danske grønne aktier har vist en lidt svingende aktieform den seneste måned. Er udviklingen på vej ind i en mere stabil fase?

Det sker på markederne

USA lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones: +0,69 procent
  • S&P 500: +0,74 procent
  • Nasdaq: +0,71 procent

Asien indeks onsdag kl. 06.35

  • Japan Nikkei: +0,33 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,31 procent
  • Kina CSI: +0,072 procent