Business-overblik: »Ret vidtgående« manøvre kan blive nødvendig for at tøjle danskernes milliardgæld til det offentlige

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

»Ekspertgruppen kommer med nogle ret vidtgående anbefalinger, men det er klart, at nu har den lavet et stykke arbejde, og jeg tænker, at det kommer til at indgå i de drøftelser, som vi skal have,« siger skatteminister Jeppe Bruus (S) til Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til tirsdagens morgenoverblik fra Berlingske Business.

Vi skal i dag forbi historien om, at både regeringen og flere partier åbner for at gentage en kontroversiel manøvre, der skal få styr på danskernes gæld til det offentlige.

Men vi begynder på aktiemarkedet, hvor det afgørende spørgsmål nu er, om opturen kan fortsætte, eller om juli bare var en pause fra 2022s massive nedtur?

Juli blev bedste måned nogensinde for danske eliteaktier – men kan opturen fortsætte?

Efter et dystert forår på aktiemarkedet med dramatiske fald over hele linjen, overraskede de store indeks både de professionelle og private investorer i juli og havde en af deres bedste måneder i flere år.

Det danske eliteindeks, C25, hoppede 12 procent og scorede på den måde sin stærkeste måned, siden indekset blev skabt i 2016. I USA lykkedes det de tre største aktieindeks at stige mellem syv og 12 procent, så juli for alle endte med at blive den bedste måned siden 2020.

Over de seneste uger er der sket især to ting, der har fået optimismen tilbage blandt investorerne. For det første har regnskabssæsonen indtil videre været bedre end frygtet. Og for det andet er renterne faldet betragteligt.

Det store spørgsmål er nu, om den gode sommerstemning kan blive ved, eller der snart venter en ny nedtur. Tom Lee, partner hos researchvirksomheden Fundstrat Global Advisors, hælder til det første og forudser, at aktiemarkedet vil nå tilbage i rekordniveauer inden udgangen af 2022. For det toneangivende amerikanske S&P-indeks vil det i så fald betyde en stigning på 16 procent for at komme tilbage til sin top fra starten af januar.

Samme optimisme deles dog ikke af alle strateger. Det skriver vi mere om her på Berlingske.

Nye barsels­regler står ikke alene. Flere virksom­heder ligestiller mor og far ved barsel

Tirsdag træder nye regler i kraft, som betyder, at 11 uger af barslen fremover er øremærket til fædre eller medforældre, hvis de er lønmodtagere.

Men flere store virksomheder som Danfoss og rådgivningsvirksomheden COWI vælger nu at ligestille mor, far og medforældre, så de alle har 24 uger med fuld løn under barsel. Det skriver Børsen.

Hos Danfoss får fædrene nu fordoblet antallet af uger, de kan holde barsel med fuld løn.

»De fleste ved, at Danfoss arbejder med den grønne omstilling. Men ligestilling er også en vigtig Danfoss-værdi. Vi vil gerne støtte op om ligestilling mellem mænd og kvinder, og vi ved, at fordelingen af barsel har betydning for mulighederne for at få flere kvinder på lederposter,« siger Pernille Kristensen, leder for løn og hr hos Danfoss, til Børsen.

Kontroversiel milliardmanøvre kan blive nødvendig for at tøjle danskernes gæld til det offentlige

En del af danskernes gæld til det offentlige er på otte år steget fra 70 milliarder kroner til 145 milliarder kroner, og politikerne overvejer at eftergive en stor del af den, skriver Finans.

Der er mestendels tale om gæld fra eksempelvis bøder eller skatterestancer, der er gamle og på grund af fejlbehæftet data er så svær at opkræve korrekt, at en ekspertgruppe i april anbefalede at eftergive gælden.

Ved udgangen af 2021 var der ifølge ekspertgruppens rapport 13,6 millioner gældsposter til en samlet værdi af 45,4 milliarder kroner med fejl eller mistanke om fejl. Heraf er kun 6,5 milliarder kroner reelt inddrivelig, vurderer ekspertgruppen.

Vælger politikerne at slå en streg over de mange milliarder, vil det vække mindelser fra 2017, hvor et politisk flertal besluttede at eftergive gæld for 5,8 milliarder kroner, hvor én milliard kroner var blevet vurderet inddrivelig.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) siger, at ekspertgruppens anbefaling vil være med i overvejelserne, men han kalder dem også »vidtgående«.

»Ekspertgruppen kommer med nogle ret vidtgående anbefalinger, men det er klart, at nu har den lavet et stykke arbejde, og jeg tænker, at det kommer til at indgå i de drøftelser, som vi skal have,« siger Jeppe Bruus til Finans.

De Radikale og Enhedslisten mener, at gælden skal eftergives, da der ellers spildes for mange ressourcer. Venstre har ikke taget stilling, og Dansk Folkeparti er imod at eftergive gælden.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, holder øje med i dag:

  • Dagen i går sluttede de store aktieindeks i et lille minus og renterne faldt en smule sammen med olieprisen. I går kom det frem, at formanden for repræsentanternes hus Nancy Pelosi alligevel besøger Taiwan i denne uge og investorerne vil holde øje med eventuelle udmeldinger fra Kina. En eskalering af forholdet mellem USA og Kina har tidligere svunget taktstokken for markederne under særligt Trumps præsidentperiode.
  • Senere på dagen får vi data i form af mere information om tilstanden på det amerikanske arbejdsmarked ved JOLTS-rapporten. Og de to Fed-medlemmer James Bullard og Charles Evans taler også i dagens løb. Efter den amerikanske centralbanks møde i sidste uge, hvor man hævede renten med 0,75 procentpoint, har centralbanken signaleret, at man vil vurdere situationen mere fra møde til møde. Derfor bliver det ekstra interessant at følge talere i den kommende tid, men givet den begrænsede mængde information der trods alt er kommet siden mødet i sidste uge, skal man næppe forvente en ny udmelding på kort sigt.
  • Regnskaberne ruller fortsat derudaf, og BP, Caterpillar, Ferrari, Airbnb, PayPal samt en masse andre aflægger regnskab i dagens løb. Det har indtil videre været en regnskabssæson som er en smule svagere end vi havde forventet ved indgangen til sæsonen.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -0,14 procent
  • S&P 500: -0,28 procent
  • Nasdaq: -1,13 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 7.00:

  • Japan Nikkei: -1,45 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,57 procent
  • Kina CSI: -2,47 procent

Tak, fordi du læste med!