Business-overblik: Renten på afdragsfrie boliglån vækker opsigt: Ville være ulovlige at reklamere for som banklån

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Hvis du som boligejer har brug for at låne helt op til 80 procent afdragsfrit, kan den sidste del af det lån blive en bekostelig affære, som man skal gøre alt for at undgå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

I dagens overflyvning skal vi forbi forskelsbehandling blandt iværksættere. Vi skal også høre nyt fra topchefen i en af landets største banker og vi skal høre om svensk gør-det-selv-kæde, som gør klar til offensiv herhjemme. Og er du lun på afdragsfrie lån, skal du se dig godt for.

Men vi starter ét helt andet sted.

Tech-iværksættere kæmper for kapital

De gode dage, hvor der var masser af kapital, er forbi for landets tech-iværksættere. Det er blevet en kamp at rejse penge og holde et selskab kørende, indtil det kan stå på egne ben. Det skriver finans.dk.

»Er du iværksætter, så er det svært nu. Så er man bekymret. De seneste år kunne næsten alle få penge. Det kan de ikke nu,« siger Ulla Brockenhuus-Schack, managing partner hos Seed Capital, til finans.dk.

Venturefonden Morph Capital følger trop med samme melding.

»Der er ingen tvivl om, at man holder pengene tættere til kroppen,« siger Yngvi Karlson fra Morph Capital.

Han påpeger, at tidligere handlede det meget om, hvor hurtigt en forretning kunne vokse. Nu ser man i langt højere grad på evnen til at tjene penge.

Problemet er, at teknologi er en branche med høj risiko. Men i øjeblikket er lysten til høj risiko ikke særlig stor.

Det fremhæver Steffen Hedebrandt, som er stifter af Dreamdata. Selskabet rejste kapital mod slutningen af 2022, men det var langt sværere end tidligere.

Kvindelige iværksættere forskelsbehandles

Kvindelige iværksættere oplever i vidt omfang forskelsbehandling på grund af deres køn. Det viser Iværksætteranalysen 2022. Den nye erhvervsminister, Morten Bødskov (S), kalder det utroligt skævt. Det skriver Berlingske.

Dansk Iværksætter Forening laver analysen hvert år, og for 2022 viser den, at 25 procent af de kvindelige iværksættere har oplevet at blive negativt forskelsbehandlet.

Kun lidt over seks procent af de mandlige iværksættere har oplevet noget tilsvarende.

Louise Ferslev, direktør og stifter af det danske fintechselskab MyMonii, er én af dem, der har prøvet, at investorer direkte har spurgt ind til, om hun skulle have flere børn.

Morten Bødskov vil nu kaste sig ind i sagen og straks igangsætte en dialog mellem danske investorer og iværksættermiljøet.

Svensk gør-det-selv-kæde gør klar til offensiv

Den svenske gør-det-selv-kæde Biltema ændrer strategi på det danske marked og gør klar til en offensiv. Biltema sælger alt fra fitnessudstyr til værktøj og cykler og birkebrænde. Kæden går blandt andet efter at finde ejendomme til tre forretninger i København til nye varehuse. Det skriver Dagbladet Børsen.

Konceptet skal være væsentligt mindre varehuse i de større byer, men med samme brede sortiment. Ud over København vil Biltema også gå efter to til tre varehuse i Aarhus og et i Odense.

De nye varehuse vil være en del af selskabets strategi om at nå op på 25 butikker inden udgangen af 2025. På nuværende tidspunkt har firmaet 16 butikker.

Hidtil har selskabets strategi bygget på varehuse, der var større end 7.000 kvm og udstyret med cafeer. De nye varehuse, som koncernen vil finde ejendomme eller placeringer til i storbyerne, skal være i størrelsesordenen 2.000 til 3.000 kvm.

Storbank får gavn af højere renter

Den danske økonomi er på vej ned i gear, men alligevel har Sydbank netop opjusteret forventningerne til bankens indtjening i år. Det skyldes i høj grad, at Sydbank begynder at kunne tjene penge på den højere rente. Det kommer dog kun nogle private kunder til gode. Det skriver borsen.dk.

»Det er rentebilledet, der gør, at vi kan placere vores indlån til en højere rente,« siger bankens administrerende direktør, Karen Frøsig, til Børsen.

Dermed henviser hun til, at Den Europæiske Centralbank, ECB, og efterfølgende Danmarks Nationalbank har sat renten op. Indlånsrenten i Nationalbanken er steget fra en minusrente på 0,6 procent i sommer og til 1,75 procent. Det betyder, at Sydbank kan tjene penge på at placere den overskydende likviditet.

Men hvis man som privatkunde vil have del i den højere rente, er man nødt til at binde pengene enten på en anfordrings- eller opsparingskonto.

»Indlånskunder, der har en konto, de bruger til at få løn, sætte penge ind, betaler regninger og transaktioner, skal ikke forvente, at der kommer en højere rente på den type konti,« siger Karen Frøsig.

Hun fremhæver, at transaktionskonti har ikke den samme regulatoriske værdi i banken, som det er tilfældet, hvis man er villig til at binde sine penge på en opsparing.

Renten på afdragsfrie boliglån vækker opsigt: Ville være ulovlige at reklamere for som banklån

I flere tilfælde kan renten på den yderste del af afdragsfrie fastforrentede realkreditlån være så høj, at det ville være forbudt at reklamere med som forbrugslån.

Det skriver Finans på baggrund af beregninger foretaget af prisportalen Mybanker.

Det drejer sig om den del af boligens værdi, der udgør mellem 60 og 80 procent.

I et konkret eksempel med en bolig til fem millioner kroner, hvor kunden har lånt op til de tilladte 80 procent, viser beregningen fra Mybanker, at man ved et fastforrentet realkreditlån med 10 års afdragsfrihed hos Jyske Realkredit efter fem år har lånt cirka 66.000 kroner ekstra i forhold til et lån med afdrag.

Og det har man så betalt cirka 61.000 kroner for – svarende til en rente på omkring 67 procent, skriver Finans.

»Faktisk er prisen på afdragsfrihed på den yderste del af realkreditlånet så høj, at det ville være ulovligt at reklamere for det, hvis lånet var et banklån. Det er nemlig ulovligt at reklamere for lån med en årlig omkostning i procent, som overstiger 25 procent,« siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker.

Hos Jyske Realkredit anerkender man, at det ser dyrt ud. Man understreger samtidig, at den yderste del af lånet er behæftet med den største risiko, og det er altså det, der forklarer prisen.

Her er tre ting, investorerne bør holde øje med:

Josephine Cetti, chefstrateg i Nordea, har disse punkter på blokken i dag:

Vi får en temperaturmåling på den globale vækst i januar med offentliggørelsen af flash PMI-tal for USA og Euro-området. Flash PMI er en tidlig indikator baseret på svar fra cirka 85 til 90 procent af de adspurgte indkøbschefer i spørgeskemaundersøgelsen. Tallet er derfor et godt pejlemærke for, hvor det endelige tal for måneden vil ligge i forhold til produktionsaktiviteten, nye ordrer og priser. PMI-tallene har i mange måneder vist særdeles svage tendenser inden for især industrien, men også servicesektoren, men der er så småt begyndende tegn på, at aktiviteten nogle steder ser lidt bedre ud.

Vi har på det seneste fået lidt mere opløftende data for erhvervsaktiviteten i Europa som følge af faldende gaspriser og optimismen forbundet med genåbningen af Kina. De stigende aktiekurser kan blandt andet tilskrives forventninger om bedre vækstudsigter for den globale økonomi, så markedet vil holde nøje øje med, om tallene ser ud til at pege mod bedre tider.

Det bliver en travl uge i regnskabssæsonen, og de kommende dage kommer en femtedel af selskaberne i S&P 500 med resultater for fjerde kvartal. Microsoft kommer som den første af techgiganterne med regnskab i dag. Techgiganterne har været ude med store fyringsrunder på det seneste, og de er ved at rense ud i medarbejderstaben efter at have skaleret betydeligt op det seneste par år.

Den medvind, selskaberne fik under pandemien, har vist sig ikke at være helt så holdbar under den økonomiske afmatning, så nu skal der ryddes op. Techsektoren er afkastmæssigt kommet godt fra start i år efter et særdeles dårligt 2022, og det bliver interessant at se, hvad den melder ud om efterspørgslen efter software og chips. Johnson & Johnson, Danaher, Verizon, Texas Instruments, Raytheon, Union Pacific, Lockheed Martin, General Electric, 3M og Halliburton kommer også med regnskab.

På centralbankfronten kommer et af de mest høgeagtige medlemmer af ECB, Klaas Knot, på talerstolen. Han udtrykte i sidste uge irritation over, at markedsaktørerne på trods af ECBs nye hårde kurs siden midt december har sendt de europæiske obligationsrenter kraftigt ned. I kampen mod den høje inflation ønsker ECB nemlig ikke, at obligationsrenterne falder da det skaber lempeligere vilkår på de finansielle markeder. ECB har flere gange forsøgt at tale renterne op ved at cementere en stram kurs for pengepolitikken, men markedet har indtil videre ignoreret dem. Klaas Knot vil derfor højst sandsynligt forsøge at banke markedet til fornuft igen i håbet om at kunne få markedsaktørerne på bedre tanker og få dem til at genoverveje deres storindkøb af statsobligationer.

Markederne lige nu

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones +0,76 procent
S&P 500 +1,19 procent
Nasdaq +2,01 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei +1,55 procent
Hongkong Hang Seng +1,82 procent
Kina CSI +0,76 procent

Tak, fordi du læste med!