Business-overblik: Prisdykket på københavnske lejligheder bliver større end ventet

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Skyer trækker ind over lejligheder i Havneholmen i Sydhavnen. De skyer kan meget vel i mere billedlig forstand trække helt ind over det københavnske boligmarked, hvor de lave renter kommer til at gøre ondt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen til endnu en uge i det danske sommerferieland.

Vi har samlet en vifte af de væsentligste historier, der denne mandag står i byggeriets tegn: Lidt for meget byggeri af de helt store lejligheder og nye usikkerheder om udbygningen af det københavnske metrobyggeri. Men vi starter med det københavnske boligmarked, der snart kan stå over for et større tryk end først ventet.

1
1
De lave renter kan gøre mere ondt på Hovedstaden

De københavnske ejerlejligheder kommer alt andet lige til at falde, når den nye boligskattereform træder i kraft i 2021. Men ifølge Børsen kommer de til at falde endnu mere end først antaget, og boligejernes fjende i den henseende kommer fra en ganske uventet kant. Det er nemlig de lave renter, der ellers normalt er en gave for boligejernes økonomi.

De usædvanligt lave renter, der ifølge alle eksperter også er til stede om halvandet år, vil ifølge Nordea Kredit nemlig give et ekstra tryk nedad på priserne i hovedstaden og i Aarhus. Et tryk, der vil være hårdere, end Skatteministeriet tidligere har varslet. For en lejlighed til fem mio. kroner i København kan prisfaldet for eksempel blive omkring 100.000 kroner større end det, der hidtil har været ventet.

»Når renten er lav, kan man låne et stort beløb for en forholdsvis lav ydelse. Det betyder omvendt, at hvis boligskatterne stiger, så falder det beløb, boligkøberne kan blive kreditgodkendt til, ganske mærkbart. I øjeblikket er renten historisk lav, og det betyder, at boligskattereformen kommer til at gøre mere ondt, end man havde forventet, da man vedtog den i 2017. Det er særligt boligejerne i hovedstaden, der vil mærke de negative konsekvenser,« siger Lise Nytoft Bergmann, chef-analytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, til Børsen.

Omdrejningspunktet i tidligere beregninger af boligskattereformens konsekvenser fra eksempelvis Skatteministeriet og Nationalbanken har været en lang rente på 4-4,5 pct. I det scenario ville den nye skat medføre, at en boligkøber ville kunne låne 378.000 kroner færre til et lejlighedskøb på fem mio. kroner. Det skyldes, at skatten vil stige med 19.200 kroner mere per år, og det vil gøre, at det beløb, som boligkøberen kan blive kreditgodkendt til i banken, vil falde. Men i dag er renten på det 30-årige fastforrentede lån med afdrag helt nede på 1 pct., og i det scenario falder det beløb, der kan lånes for, med hele 469.000 kr. Det svarer til, at priserne falder med 9,4 pct. i stedet for 7,6 pct.

2
2
Åbner metroen som planlagt?

Knap ti uger før Københavns nye metroringbane er planlagt til at åbne for passagerer, kan hovedentreprenøren, Copenhagen Metro Team, ikke bekræfte, om tidsplanen holder.

Det skriver Berlingske i dag.

Åbningen af metroen er blevet udskudt flere gange. Nu er der igen tvivl, om hvorvidt de nye metrostationer bliver klar til passagerer som planlagt i slutningen af september.

Metroselskabet har tidligere oplyst, at åbningen skal ske 29. september, men understreger, at det kræver, at alle parter involveret i metrobyggeriet kommer i mål med en fælles tidsplan.

At der skulle eksistere en fælles tidsplan, er dog ikke noget, den største metrobygger, Salini Impregilo, som er ejer af Copenhagen Metro Team, kender noget til.

»En detaljeret fælles plan med præcise datoer kender vi ikke, så det kan jeg ikke kommentere. Vi er ikke blevet forelagt en sådan tidsplan, som gælder for alle entreprenører, og derfor kan jeg heller ikke udtale mig om indholdet af den,« siger Daniele Cascianelli, der er direktør for Salini Impregilo i Norden.

3
3
Store lejligheder står tomme i Ørestad

Så fortsætter vi med det københavnske boligmarked. Finans kan mandag berette om, at hver ottende store lejlighed står tom i Ørestad. Mens der er rift om de mindre lejligheder i København, så giver Ørestad et andet billede, når det gælder lejligheder på mellem 100 og 125 kvm. Her mangler investorerne lejere til hver ottende lejlighed. Ifølge mediet er det samme tilfældet for lejligheder over 125 kvm i Sydhavn.

Tallene kommer fra investorernes egen interesseorganisation Ejendomdanmark. De samlede tal for Københavns Kommune viser, at der er tomgang i 5,5 pct. af lejlighederne over 100 kvm. Til sammenligning er tomgangen i de små lejligheder under 75 kvm 1,9 pct.

Branchedirektør Jannick Nytoft erkender over for Finans, at der kan være udfordringer i visse dele af boligmarkedet, men han mener dog ikke, at det bør bremse hele markedet.

»Der er nogle bydele i København, hvor tomgangen er høj for de store lejligheder. Men det får ikke mig til at sige, at man skal bremse op. Der er generelt brug for flere lejligheder, men det er klart, at efterspørgslen er størst på de mindre lejligheder,« siger han.

Tre ting, investorerne bør holde øje med

Dette skal investorerne ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holde øje med.

 • I denne uge vil der være en række politiske begivenheder, regnskaber og ikke mindst økonomiske nøgletal at holde øje med. Sommerferiestemningen har lagt sig over markederne, men verden står ikke stille af den grund. I dag vil starte stille ud, og der vil blot være enkelte områder at holde øje med. På datafronten vil det eneste af interesse være junis data for Chicago Fed aktivitetsindeks. Mens data for maj og juni overordnet har været til den svagere side, så har der været flere lyspunkter i tillidsindikatorerne for juli, som over en bred kam er stabiliseret eller taget til. En stabilisering og acceleration i de økonomiske data bliver vigtig, hvis aktiemarkederne skal holde de nuværende niveauer.
 • På den politiske front i Storbritannien vil det være stilheden før stormen. De godt 160.000 konservative partimedlemmer har haft siden 6. juli til at komme til stemmeurnerne for at stemme på de to kandidater, Jeremy Hunt eller Boris Johnson, til ledelsen af det konservative parti efter Theresa May. Dermed vil resultatet af afstemningen også afsløre den kommende premierminister for Storbritannien, som efter planen vil blive annonceret i morgen, tirsdag. Hvis man følger meningsmålingerne, står det meget klart til at blive Boris Johnson, som vurderes til at være den hårdeste af de to kandidater, når det gælder holdningen til Brexit. Meget af dette er dog allerede justeret i priserne, og det britiske pund i forhold til den danske krone handles godt 5 pct. lavere end højdepunktet i maj måned, og godt fladt for året.
 • Sidst, men ikke mindst fortsætter den amerikanske regnskabssæson, hvor vi efterhånden har fået aflagt godt 15 pct. af regnskaberne i S&P 500-indekset. Indtil videre har regnskaberne over en bred kam overrasket både os og analytikerne positivt: 77 pct. af selskaberne slår forventningerne på indtjeningssiden, mens 65 pct. slår på salgssiden. I dag vil det være amerikanske Halliburton, der aflægger regnskab, og i løbet af ugen får vi samlet set 145 regnskaber i S&P 500-indekset. Som danske investorer må vi være tålmodige en tid endnu, da vi skal hen i august, før vi for alvor kan vurdere den danske regnskabssæson.

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder ligger ifølge Ritzau Finans generelt med tab mandag, hvor investorerne tager bestik af reducerede forventninger til en aggressiv rentenedsættelse fra Federal Reserve, mens øgede spændinger i Mellemøsten efter Irans beslaglæggelse af et britisk tankskib lægger yderligere dæmper på entusiasmen.

 • Nikkei 225: -0,3
 • Topix: -0,3
 • Hongkongs Hang Seng: -0,7
 • China Shanghai Composite: -0,6
 • China CSI 300: 0,0
 • Taiwan Taiex: +0,6
 • Sydkoreas Kospi: 0,0
 • Singapores STI: -0,6
 • Sydney ASX 200: -0,3