Business-overblik: Nordeas topchef i nødråb: Vi kan ikke løse hvidvask-problemet alene

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Bankerne har brug for hjælp til at bekæmpe hvidvask, siger Nordeas topchef Casper von Koskull i Børsen i dag. Foto: EPA/Kimmo Brandt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til tirsdagens business-overblik, hvor vi skal forbi Koskulls nødråb til politikerne i kampen mod hvidvask og pundets optur efter de seneste Brexit-rygter. Men vi begynder dog med iværksætteri hos DTU i Lyngby.

1
Rekord-mange DTU-studerende springer ud som iværksættere

Iværksætter-ånden trives bedre end nogensinde før på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Antallet af studerende fra universitetet, der springer ud som iværksættere er siden 2010 steget markant, og tilsammen startede både ansatte og studerende 87 nye virksomheder i 2018. Det er det højeste niveau nogensinde, skriver Berlingske.

Den store interesse i startups kommer i forlængelse af, at DTU har tilbudt flere fag i innovation og entreprenørskab, og siden 2009 er der sket en tredobling af antallet af unge, der får undervisning i entreprenørskab. De nye virksomheder er særligt stærke inden for nye teknologiske løsninger.

»Når studerende starter tidligt med iværksætteri, får de en bredere palette i forhold til deres arbejdsliv. Inden de studerende blev opmærksomme på, at man kunne blive iværksætter, var der groft sagt kun to muligheder. Den ene var, at man blev ansat i en virksomhed, den anden var, at man blev arbejdsløs. Som iværksætter skaber de andre og nye muligheder for sig selv, og de kan forfølge deres drømme i stedet for andres,« siger Christian Vintergaard, der er direktør i Fonden for Entreprenørskab til Berlingske.

2
Nordea opfordrer til fælles EU-tilsyn i kampen mod hvidvask

Nordens ukronede bankkonge - Casper von Koskull fra Nordea - erkender i dagens udgave af Børsen, at hans egen bank ikke har været god nok til at håndtere problemer med hvidvask, og opfordrer politikerne til at oprette et EU-tilsyn. Den paneuropæiske myndighed skal ifølge Nordea topchefen sikre, at bankernes bekæmpelse af hvidvask er effektiv og samtidig, at alle banker er på samme niveau.

»Jeg vil sige, at vi endnu ikke i dag er, hvor vi gerne vil være i forhold til bekæmpelse af hvidvask, selvom vi har brugt flere milliarder og tusinder af medarbejdere til at løse opgaven,« siger Koskull i interviewet.

Som led i et stærkere europæisk værn mod hvidvask, foreslår han også, at politikerne sætter en stopper for problemlande, der effektivt sælger statsborgerskaber til rige udlændinge og dermed giver potentielle kriminelle en bagdør ind i EUs banksystem.

Koskulls forslag bliver mødt med forståelse fra både regeringen og Socialdemokratiet, skriver Børsen også. Morten Bødskov (S), formand for Folketingets Erhvervsudvalg, siger, at et fælles EU-tilsyn uden tvivl vil være på dagsordenen i det kommende europaparlamentsvalg i maj.

Læs også: Nordea-topchef: »Vi kommer også til at betale en bøde i Danmark«

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Magtens 10-deling i advokatbranchen giver interessekonflikter

De største danske advokatfirmaer vokser sig stødt større og større, og de 10 største advokathuse sidder nu på næsten 40 pct. af branchens omsætning, skriver Jyllands-Posten tirsdag. Tal fra Danske Advokater viser, at branchens 10 største firmaer i 2016 sad på 38,2 pct. af total omsætning, op fra 36,7 pct. i 2015. Ser man på de fem største, stod de for hele 26 pct. af omsætningen.

Selvom udviklingen måske er ønskelig for advokathusenes bundlinjer, øger koncentrationen indenfor branchen også risikoen for interessekonflikter fordi de ikke må repræsenterer to konkurrerende firmaer eller køber og sælger i samme handel. Flere store firmaer indrømmer overfor Jyllands-Posten, at de jævnligt takker nej til klienter pga. interessekonflikter.

4
Pundet springer højt på fornyet Brexit-optimisme

Der er kun lidt over en måned til, at Storbritannien står til at forlade EU, og der er stadig ingen aftale på plads mellem London og Bruxelles. Usikkerheden og det politiske kaos har lagt pres på statsminister Theresa May til at forlænge Brexit-deadlinen, men hun har stædigt fastholdt, at det ikke var på tale. Men nu er hun ved at bukke under for presset og vil ifølge Bloomberg og Financial Times i dag give sine ministre mulighed for at diskutere, om Brexit-datoen skal udskydes.

Pundet har taget godt imod rygterne, og bliver nu handlet i 8,64 kroner.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • I dag vil fokus primært være på pengepolitikken. Jerome Powell taler i Senatet om Feds halvårlige rapport om de pengepolitiske forhold, og investorerne vil især være interesseret i at få bekræftet den blødere retning fra Fed, som så dagens lys i januar, og som i høj grad har drevet de stigninger på aktiemarkedet, som vi har set siden årsskiftet. På den pengepolitiske front er det også værd at holde øje med signalerne fra Bank of Englands Carney, Ramsden, Vlieghe og Haskel, der alle skal tale ved en høring i Parlamentet, hvor også Den Europæiske Centralbanks Mersch og Coeure taler.
  • Vender vi opmærksomheden mod nøgletalsfronten er det især værd at holde øje med tallene for forbrugertilliden i Tyskland og Frankrig og senere på dagen i USA. Relativt til svækkelsen i fx fremstillingssektoren holder forbrugertilliden niveauet pænt i Europa. Fra USA kommer der desuden tal for påbegyndt boligbyggeri, byggetilladelser og boligprisindekset (CaseShiller), og det er interessant, fordi boligmarkedet sidste år viste svaghedstegn, og med årets rentefald vil det være interessant at se,  om boligmarkedet begynder at stabilisere sig. Det er ikke bare vigtigt for byggeindustrien m.v. men også de private forbrugere i USA.
  • På den politiske front kan man fortsat følge overskrifterne i Brexit-udviklingen. På trods af at Theresa May i weekenden udskød afstemningen om rammerne for hendes udtrædelsesaftale til d. 12. marts, vil der fortsat være politiske nyhedsstrømme at følge, og hun vil fortsat holde en tale til underhuset. Endelig indleder den politiske top i Kina et todages møde forud for den årlige partikongres der løber af staben i næste uge. Det er bl.a. her man formelt vælger den politiske ledelse.

Markederne lige nu:

Nikkei 225: -0,5 pct.
Hongkongs Hang Seng: -0,5 pct.
China Shanghai Composite: +0,4 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.