Godmorgen!
Velkommen til dagens Business-Overblik, hvor vi blandt andet skal se nærmere på de tre bedste vacciner mod coronavirus. Men vi begynder overblikket med historien om, at den amerikanske handelsgigant Amazon nu står til at sluge en mindre del af nethandlen i Norden:
Amazon rykker tættere på – men danske netbutikker har rustet sig
Coronapandemien har givet internethandlen kronede dage, hvilket kan være dårligt nyt for internetkæmpen Amazons nordiske erobringstogt, viser en ny rapport, som Berlingske i dag beskriver.
I USA og Tyskland sidder Amazon på mere end halvdelen af internethandlen, og handelsplatformen er kun et krumspring fra at ramme det danske marked, efter at mastodonten i slutningen af oktober slog dørene op i Sverige.
Men Amazon kommer ikke til at sidde så tungt på den nordiske e-handelstrone, som man først havde antaget – i hvert fald ikke foreløbig. Det vurderer den ny rapport fra det verdensomspændende konsulenthus Boston Consulting Group (BCG).
Rapporten anslår, at Amazon inden for de næste fem år vil sidde på fem til ti procent af den nordiske e-handel.
Det er væsentligt lavere end i 2018, da BCG udarbejdede en tilsvarende analyse og vurderede, at Amazon ville sidde på op mod 20 procent.
Masseudrensning truer hoteller og restauranter
Næsten hvert fjerde hotel og restaurant frygter, at coronakrisen kan tvinge dem til at dreje nøglen om, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans. Værst ser det ud for hotellerne i København, hvor 40 procent af hotellerne føler sig truet af lukning.
Det viser en medlemsundersøgelse foretaget af Horesta, der er hotellernes og restauranternes organisation.
»Det er voldsomme tal, som afspejler den barske situation for hoteller og restauranter. De ved ikke, hvilken fremtid de ser ind i, og mange tærer på de sidste ressourcer,« siger Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i Horesta, til Finans.
Det er især manglen på udenlandske turister, der giver tomme hotelværelser, mens restriktioner betyder, at blandt andet restauranter skal lukke klokken 22. Ifølge en opgørelse fra Horesta er ni ud af ti julefrokoster aflyst, og dermed mister erhvervet et milliardbeløb i omsætning.
Her er de tre bedste bud på et målrettet missil mod coronavirus
Efter flere måneder med isolation, mundbind og håndsprit tørster milliarder af mennesker over hele kloden efter et liv, hvor den store coronaplage har sluppet sit jerngreb.
Det omfattende virusudbrud er de seneste måneder blusset op mange steder i verden og har endnu en gang lagt et alvorligt tryk på den samlede globale økonomi.
Men hjælpen er på vej. Tre mulige vacciner mod coronavirus ligger lige nu på en form for affyringsrampe og kan i bedste fald blive sendt ud i verdenssamfundet inden længe.
Berlingske giver dig her overblikket over de tre mest lovende vacciner: Favoritten fra Pfizer, opkomlingen fra Moderna og den billige fra AstraZeneca.
Mulighederne for kunder med penge på bogen svinder ind
Det er nu kun seks ud af 57 danske banker, der ikke har negative renter. Det skriver Børsen.
Kunder i Rønde Sparekasse, Frørup Andelskasse, Stadil Sparekasse, Facit Bank, Basisbank og Dragsholm Sparekasse har indtil videre kunnet styre uden om de negative renter.
I sidstnævnte ændrer det sig dog allerede 1. februar 2021, idet banken har annonceret, at den også indfører negative renter på indlån.
Der er forskellige grænser for, hvornår du skal betale penge for at have penge stående i banken. I øjeblikket er den laveste maksimumgrænse på 100.000 kroner.
Tre forhold, investorerne skal holde øje med
Her er tre forhold, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger i dag:
- De amerikanske politikere diskuterer formentlig den sidste økonomiske hjælpepakke, før covid-19 vaccinen kommer. Der tales om en pakke på under 1.000 mia. dollar. Det er nok en stor økonomisk håndsrækning, men noget mindre end hvad der tidligere har været diskuteret. Hvad er investorernes reaktion på det?
- Ørsted er havnet i en skattetvist, som potentielt kan komme til at koste op til 6,6 mia. kroner. Den grønne omstilling kører især godt for de børsnoterede selskabers aktiekurser. Kan en skattetvist – uanset om det er mindre realistisk, at Ørsted skal betale en så stor ekstraregning – forurolige aktieinvestorerne?
- Boozt blev belønnet for sin opjustering i går med en stigning på otte procent. Investorerne tager formentlig udgangspunkt i, at når der kommer en opjustering forud for decemberhandlen, som er årets absolut vigtigste, kan der være gode muligheder for, at der kommer en senere i december. De kommende uger vil give svaret, men investorerne føler sig opløftet af gårsdagens udmelding.
Det sker på markederne
USA – lukkekurser tirsdag:
- Dow Jones: +0,64 pct.
- S&P 500: +1,13 pct.
- Nasdaq: +1,28 pct.
Asien – indeks onsdag kl. 06.20:
- Japan Nikkei: +0,11 pct.
- Hongkong Hang Seng: -0,37 pct.
- Kina CSI: -0,03 pct.