Business-overblik: Mærsk-arving stopper på toppost

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne, og vi tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Johan Uggla er den ældste søn af Ane Uggla og han har i en række år været øverste chef for Maersk Training, der er en del af den store transportkoncern. Nu trækker han sig fra posten som topchef for Maersk Training. Det skriver Dagbladet Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik, hvor vi har samlet de vigtigste nyheder fra morgenstunden.

I dag skal vi høre om mange ledige, der ikke vil have et job, vi skal også forbi bagmændene for en webshop, og vi skal forbi en af de mindre kendte personer fra Mærsk-familien. Men først en klar melding fra en af landets største virksomheder.

Niels B. Christiansen: LEGO skal være i Billund, og direktøren skal være dansk

I bogen »Et liv med LEGO«, der udkommer torsdag den 16. september, sætter Niels B. Christiansen ord på den særlige LEGO-ånd. Ifølge den administrerende direktør handler en stor del af det familieejede LEGOs succes om selve placeringen i Billund. Det skriver Finans.

»Naturligvis er LEGO-ånden hele tiden i bevægelse, så den er relevant i sin samtid, men samtidig har den et oprindeligt Kirk Kristiansensk-billundsk aftryk. Mange vigtige processer i virksomheden kan foregå forskellige steder i verden, men der er nogle ting, der udgør hjertet af virksomheden, som bare skal ske i Billund, hvor det hele begyndte,« siger Niels B. Christiansen i bogen.

Faktisk betyder Billund så meget for LEGO, at man ifølge direktøren er villig til at gå på kompromis med kvaliteten af medarbejdere – bare de vil arbejde i Billund. Og så er det vigtigt at have en dansk direktør, hvis man vil være sikker på at bevare kernen i LEGO-ånden, mener han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Webshopbagmænd brugte tusindvis af kroner på ferieø

Webshopejerne Mark Haugaard og Halfdan Harring, der i årevis har åbnet og lukket et væld af webshops med påstået holdningskorrigerende tøj fra MyPosture som den største succes, erklærede i efteråret 2020 deres tilsyneladende succesfulde selskab Posture Clothing ApS konkurs med et brag.

Nu kan Berlingske fortælle, at det ikke gik stille for sig i tiden op til. Det afslører aktindsigt i en ny kreditorredegørelse fra konkursboet.

295.000 kroner for tre uger på luksushoteller på Mykonos, 12.000 kroner på et diskotek i Skagen, 140.000 kroner skudt i en lejelejlighed i København og 1.210.000 kroner hevet ud til sig selv på et tidspunkt, hvor der ikke var råd til det.

I alt er der nu anmeldt krav for 25 millioner kroner fra en kø af kreditorer med de danske og svenske skattemyndigheder i spidsen.

Mærsk-arving trækker sig fra toppost

Mærsk-arvingen Johan Uggla trækker sig fra toppost i den store koncern. Johan Uggla er den ældste søn af Ane Uggla, men mindre kendt end broderen Robert Uggla. Han har i en række år været øverste chef for Maersk Training, der er en del af den store transportkoncern. Det skriver Dagbladet Børsen.

Johan Uggla er 45 år gammel og er uddannet ingeniør. Han har i fire år  været topchef for Maersk Training. Selskabet tilbyder avanceret simulatortræning og anden form for teknisk og sikkerhedsmæssig efteruddannelse, især rettet mod offshoreaktiviteter, olie/gas og vedvarende energi.

Ifølge Børsen trådte Johan Uggla tidligere på året også ud af bestyrelsen for A.P. Møller Fonden. Det betyder, at han nu kun har en enkelt tilbageværende bestyrelsespost tilbage. Det er  i det mindre Maersk Supply Service.

Johan Uggla er gift med den tidligere Aarhus-rådmand og Venstre-politiker Laura Hay.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Mange ledige vil ikke have job

Ledigheden rasler ned, men nu viser nye tal samtidig, at hver fjerde ledig ikke selv siger, at de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA. Det skriver Berlingske.

Mere præcist skal de ledige ville have et arbejde, de skal aktivt søge et arbejde og være klar til at påbegynde et job. Men analysen fra DA viser, at i 2020 kunne 24 procent af de ledige ikke opfylde de kriterier. Det er faktisk en mindre stigning i forhold til 2019. Der er tale om modtagere af både dagpenge og kontanthjælp.

Dansk Arbejdsgiverforening kræver handling, og Venstre vil have beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i samråd.

Direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, mener ikke, at det reelle billede er, at lidt over hver femte dagpengemodtager ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har fra ugens start fokus på USA og Kina.

  • Der er ikke mange planlagte begivenheder på tapetet i den kommende uge. Det skyldes dels, at den amerikanske centralbank Fed er gået ind i en »blackout« periode, som starter en uge inden rentemødet 22 september, og dels at den økonomiske nøgletalskalender typisk er travlest i starten af måneden. Fredagen bød på fald for særligt amerikanske aktier sent på handelssessionen, og den seneste uge har vi generelt oplevet en vis konsolidering i markederne. Globale aktier er 1,4 procent lavere fra topniveauerne 6. september, så indtil videre er det meget begrænsede fald, vi har set. Det er dog langt det mest normale at se tilbagefald på 5-10 procent i markedet, men vi har ikke engang oplevet et 5 procent fald i 2021. Det er derfor fint som investor at have det i baghovedet, når vi til efteråret forventeligt vender tilbage til mere normale markedsforhold.
  • Her til morgen går nyhederne fra Kina på, at man fortsætter det regulatoriske fokus, hvor man fra centralregeringens side vil splitte Alipay (Ant group) op i en delvist statsejet konstruktion for at sikre blandt andet, at der kommer andre spillere på markedet end de eksisterende tech-giganter. Ifølge ft.com indebærer det, at man også overdrager sine brugerdata, som ligger til grund for kreditgivningen. Og hele ejerskabet af data er også et fokusområde fra centralregeringen i Kina særligt ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.
  • Og når vi er ved Kina, vil vi også i ugens løb holde øje med eventuelle udmeldinger om den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande. Her har regeringens fokus på regulering og økonomisk opstramning ramt ekstra hårdt. Evergrande har på nuværende tidspunkt store likviditetsproblemer og går sandsynligvis konkurs uden statslig indgriben. Evergrandes gearing har været høj i lang tid, men da lokale og globale kreditvurderingsbureauer nedjusterede ratingen af selskabet i forrige uge, har sagen igen fået mediernes opmærksomhed. Det mest sandsynlige er dog, at Evergrande bliver anset af den kinesiske regering til at være »for stor til at gå fallit«, da en konkurs ikke kun vil skade investorerne og långiverne men også boligkøbere og flere leverandører, hvilket vil få uhensigtsmæssige konsekvenser for flere hundredtusinder kinesere. Så en form for redningspakke kommer sandsynligvis snart fra den kinesiske regering.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser fredag

Dow Jones -0,78 procent

S&P 500 -0,77 procent

Nasdaq -0,87 procent

Indeks mandag kl. 06.45

Japan Nikkei -0,23 procent

Hongkong Hang Seng -1,98 procent

Kina CSI +0,10 procent