Business-overblik: Lars Løkke er ikke alene. Advokatbranchen hyrer nye profiler

Her er de væsentligste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel har netop hyret tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som konsulent. Advokatbranchen ansætter i stigende grad profiler med en anden baggrund end den klassiske juristuddannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

I dag forlader briterne EU, og i Berlingske Business sætter vi fokus på Brexit. Her kan du blandt andet læse, hvorfor Brexit ikke er så skelsættende en begivenhed for Danmark set med økonomiske briller. Men der er også andet end Brexit på plakaten. Et stort dansk selskab står over for den største investering i selskabets historie, og en konservativ branche åbner sig nu for nye profiler.

1
Lars Løkke er ikke alene. Advokatbranchen hyrer nye profiler

Lars Løkke Rasmussens nye rolle som konsulent i Gorrissen Federspiel er ikke usædvanlig. Advokatbranchen henter i stigende grad kompetencer fra mange forskellige faglige retninger.

I løbet af de seneste 11 år har advokatbranchen fordoblet antallet af ansatte med en ikkejuridisk uddannelse. Hver tiende akademiker i advokatbranchen har ikke en juridisk uddannelse. Det skriver Børsen.

Den tidligere statsminister er ellers uddannet jurist, men det er hans mange år i politik, der er afsættet for hans nye rolle.

Advokatfirmaet Bech-Bruun har flere akademikere uden juristbaggrund rundt om i organisationen. En af dem, en økonom, er endda blevet optaget som partner.

»Økonomerne kommer til deres ret inden for konkurrenceret og i større retssagskomplekser, hvor der skal beregnes større erstatningskrav. Desuden bruges de inden for fast ejendom,« forklarer Bech-Bruuns Simon Evers Hjelmborg, chief executive partner.

Ifølge brancheforeningen Danske Advokater var der 288 akademikere uden juridisk baggrund i 2008. Ti år senere var antallet 556.

2
Ørsted står foran den største investering i selskabets historie

Ørsted står over for en enorm opgave. Selskabet skal investere 200 milliarder kroner i løbet af en håndfuld år.

Alene i 2020 skal der investeres op til 32 milliarder kroner i vindmøller, fundamenter og kabler i Europa, USA og Asien.

»Det er med afstand den største investering i vores historie nogensinde, og det er en stor opgave, vi er i gang med. Det er udtryk for, at vi nu bygger i en række parallelle spor i Asien, Nordamerika og Europa, hvor vi for bare få år siden kun kørte i det ene spor,« siger adm. direktør i Ørsted, Henrik Poulsen, til Finans.

Markedet for havvind er på få år eksploderet i USA og Asien, mens det tidligere var et regionalt marked i Nordeuropa.

Investeringsbudgettet på 200 milliarder kroner betyder, at Ørsted hvert år frem mod 2025 skal investere mere end dobbelt så meget, som A.P. Møller - Mærsk gjorde i 2019. Men det betyder også, at kompleksiteten i Ørsteds forretning er stigende, og at selv små fejl kan blive ekstremt dyre.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Vi elsker London, men Storbritannien fylder mindre i dansk økonomi

Vi betragter ofte os selv som nært knyttet til Storbritannien, men økonomisk betyder vores nabo på den anden side af Nordsøen langt mindre for dansk økonomi end tidligere. Derfor er Brexit heller ikke den samme skelsættende begivenhed. Det er euroområdet, der er vores økonomiske skæbne. Men vi elsker at bo i og rejse til London.

I efterkrigsårene var Storbritannien helt dominerende i dansk eksport. Knap 45 procent af vores salg til udlandet blev sejlet over Nordsøen.

Men Storbritannien er kommet til at spille en mindre og mindre rolle i den danske eksport i takt med, at især Tyskland igen kom på fode og blev vores største eksportmarked. Euroområdet spiller i dag nogenlunde samme rolle i dansk eksport, som Storbritannien gjorde tidligere. Kun syv procent af den danske eksport går i dag til Storbritannien.

Den faldende eksportandel er en vigtig medforklaring på, hvorfor Brexit og muligheden for et hårdt brud trods alt ikke skaber den samme panik, som det ville have gjort tidligere. Da vi gik ind i EF, stod Storbritannien for 20 procent af eksporten.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med fredag:

  • Tillidsindikatorer fra Chicago og Michigan samt udvikling i personlig indkomst og privatforbrug er i investorernes fokus i USA. I Kina holder investorerne et vågent øje med PMI fra både industri og service; coronavirussen kan på den ene side ikke ses i tallene, men investorerne vil holde øje med om Kinas økonomi den seneste måned viser tegn på bedre eller ringere at kunne håndtere konsekvenserne af virussen.
  • Investorerne holder også i dag øje med coronavirussen. Gårsdagens meddelelse fra WHO om at betegne coronavirus som en international sundhedskrise kan midt i en trist hændelse være det, som stabiliserer spredningen. Alle skal agere efter WHOs retningslinjer, og det øger – alt andet lige – mulighederne for, at udfordringerne kan blive inddæmmet.
  • 31. januar 2020 bliver den historiske dag, hvor Storbritannien forlader det europæiske samarbejde. Indtil videre er det på de finansielle markeder sket med ro. Fortsætter det?

Det sker på markederne

Lukkekurser torsdag i USA:

Dow Jones +0,43 pct.

S&P 500 +0,31 pct.

Nasdaq +0,26 pct.

Indeks kl. 6.45:

Japan Nikkei +1,10 pct.

Hongkong Hang Seng +0,35 pct.

Kina CSI -3,10 pct.