Business-overblik: Kunderne vender tilbage: »Alle økonomer har undervurderet danskernes behov for at komme ud«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Forbrugerne vil ud og føle på varerne igen. Nye tal viser, at antallet af tomme butikslejemål nu falder igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens andet overblik over de vigtigste erhvervshistorier.

I dag handler det blandt andet om gaskunder, som kan få et skattesmæk på grund af de nye ejendomsvurderinger. Derudover skal vi forbi et boliglån, der er tæt på at lukke, en vindmøllepark i det tyske, som er blevet meget upopulær, og coronatrætte kunder, der gerne vil ud og shoppe igen. Men vi starter et andet sted.

God læselyst.

Krav fra det offentlige koster milliarder

De danske virksomheder skal opfylde et væld af krav og lave et stort antal indberetninger til det offentlige. Det koster milliarder af kroner. Det skriver finans.dk.

Det drejer sig blandt andet om indberetninger af løn til ikkeeksisterende ansatte, moms, barsel, skat og indkøb. Nogle af indberetninger er nødvendige, men andre er overflødige.

Det mener brancheforeningen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark. Organisationen har opgjort, at virksomhederne i snit bruger 3,5 time om ugen på at lave indberetninger. Det svarer til ti procent af en almindelig lønmodtagers arbejdsuge.

Det betyder, at indrapportering til myndighederne kræver knap 35.000 fuldtidsansatte. Den samlede omkostning for virksomhederne bliver dermed på 16,5 milliarder kroner årligt. Det er baseret på timelønnen for en kontormedarbejder i de små og mellemstore virksomheder.

Cheføkonom i SMVdanmark, Martin Kyed, mener, at vejen frem er, at der skal skelnes kraftigere mellem »nice to have« og »need to have«.

»Virksomheder er jo ikke sat i verden for at lave indberetninger. De brænder for at skabe gode produkter til kunderne,« siger Martin Kyed.

Han bliver bakket op af Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Maria Schougaard Berntsen påpeger, at der primært opstår frustration og modvilje, når spørgeskemaerne ligger langt fra virksomhedernes kernedrift, eller hvis der efterspørges information, som i forvejen er tilgængelig via virksomhedernes regnskaber.

Skattesmæk kan være på vej til gaskunder

De nye ejendomsvurderinger fortsætter med at give kvaler. Seneste er der opstået problemer for danskere med naturgasfyr. Det skriver Berlingske.

Regeringen vil gerne have de 400.000 danske boligejere med gasfyr til at udskifte dem hurtigst muligt. Men i det nye ejendomsvurderingssystem indgår naturgasfyr som værende en mere fordelagtig varmekilde til boligen end både varmepumpe og jordvarme. Dermed kan boligejere med gasfyr risikere at få et skattesmæk.

Eksperter kalder det »grotesk« og peger på en helt central fejl i vurderingssystemet som årsag til vurderingerne, der »ikke giver mening«.

Kunder strømmer tilbage i fysiske butikker

Under coronakrisen så man kunderne gå over til onlinehandel som aldrig før.

Nu vender det for alvor. Kunderne tager ud og shopper på trods af faldende forbrugertillid og skyhøj inflation, skriver Finans.

»Alle økonomer har undervurderet danskernes behov for at komme ud og dermed forbrugernes reelle ageren efter coronagenåbningerne. Derfor ser vi, at de fysiske tøjbutikker faktisk klarer sig på et nogenlunde niveau. Omvendt skal de rene digitale butikker nu tilbage og måle sig på 2019-niveau,« siger Jens Birkeholm, markedschef i Dansk Mode & Textil, der repræsenterer over 375 mode- og tekstilvirksomheder.

Tal fra EjendomDanmark viser også, at andelen af tomme butikslejemål på landsplan er faldet med 0,8 procentpoint det seneste år.

Populært boliglån tæt på at lukke

Renten på de fastforrentede lån falder, og det fastforrentede fire procent boliglån er tæt på at lukke. Det betyder, at 3,5 procent lånet med afdrag kan blive det toneangivne. Det er dog ikke alle, som kan få det lån. Det skriver finans.dk.

Ifølge finans.dk er det kun Totalkredit, som udbyder lånet. For familier, som er på vej til at købe, har det den store fordel, at de skal kreditgodkendes til at kunne betale ydelsen på 3,5 procent lånet og ikke fire procent lånet.

For familier, som køber i vækstområder, har det også stor betydning. De bliver kreditgodkendt efter, om de kan betale det toneangivende lån med et tillæg på ét procentpoint.

Kursen på lånet med en rente på fire procent kom over kurs 100 mandag, men endte dagen i en kurs omkring 99,7.

Når kursen på et realkreditlån kommer over 100, kan der ikke længere gives tilbud i lånet, men det kræver, at gennemsnitskursen gennem en hel dag ligger over den kurs.

Det fastforrentede lån med en rente på fire procent er således ikke lukket endnu.

Slagsmål om vindmøller

Vindmøller er en af vejene frem for den grønne energi, men det forhindrer ikke, at der opstår slagsmål mellem aktivister og myndighederne i visse områder. Seneste er det den tyske eventyrskov Reinhardswald, der er blevet centrum for et opgør mellem EU og aktivister. Det skriver borsen.dk.

Skoven er kendt som rammen om flere af Brødrene Grimms eventyr, og her vil EU-Kommissionen gerne have bygget en række vindmøller, så vi kan vriste os fri af den russiske gas.

Det er en sammenslutning af lokale kommuner og forsyningsselskaber, der vil bygge 18 vindmøller i skoven nord for Kassel, og EU-Kommissionen har lanceret et forslag om, at landene skal udpege særlige forhåndsgodkendte områder, hvor udviklere skal kunne regne med godkendelser inden for 12 måneder.

Men aktivisterne giver sig bestemt ikke uden kamp. Aktivisterne opfordrer på sociale medier og på hjemmesiden Red Reinhardswald til at fortsætte kampen. Det sker, selvom det første projekt med 18 møller af 240 meters højde er blevet godkendt.

Aktivisterne fremhæver, at der er flere retssager på vej. De mener, at vindmøllelobbyen er klar med propaganda, og de frygter, at vindmøllerne vil underminere beskyttelsen af natur og dyrearter.

Fra selskabet bag vindmøllerne lyder, at vindmøllerne i eventyrskoven skal forsyne 75.000 til 100.000 husstande med strøm, og de vil fylde cirka 0,07 procent af skovområdet.

Det bør investorerne holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har fokus på disse punkter i dagens børshandel:

Gårsdagens markedsudvikling var blandet, og generelt steg renterne en smule efter sidste uges fald. Dagen i dag bliver i regnskabernes tegn, hvor en række store selskaber skal stå skoleret overfor investorerne.

Sværvægterne Microsoft og Alphabet vil få meget fokus, når de i dagens løb aflægger deres regnskab. Derudover vil der være en række andre store spillere på banen herunder Visa, Coca-Cola, McDonald’s, General Electric, General Motors med flere. Indtil videre synes regnskabssæsonen at være katalysator for en lidt bedre stemning på aktiemarkederne i juli måned, og det bliver spændende at se, om det fortsætter, når en travl uge som denne løber af stablen.

På den økonomiske front bliver det interessant at følge seneste måling for optimismen blandt forbrugerne ved Conference Boards seneste måling samt seneste data for boligsalget i USA. Læs også den internationale valutafonds seneste prognose, som kommer i løbet af dagen.

Sidst, men ikke mindst, mødes EUs energiministre ekstraordinært i dag i Bruxelles for at sikre energiforsyningen i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: +0,28 procent
S&P 500: +0,13 procent
Nasdaq: -0,43 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,02 procent
Hongkong Hang Seng: +1,48 procent
Kina CSI: +0,81 procent

Tak, fordi du læste med!