Business overblik: Kunder truer bankrådgivere med vold i hvidvasksager

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Flere og flere kunder bliver sure på deres bank og bankrådgiver, efter at antallet af indberetninger om mistanke for hvidvask, terrorfinansiering og skatteunddragelse er eksploderet de seneste år, siger Finansforbundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Godmorgen.

Velkommen til ugens andet Business-overblik, hvor vi bl.a. skal forbi en stor aktør i detailhandlen, der er kommet i modvind. Men vi begynder overblikket med historien om danske topchefers syn på klimaudfordringen:

1
Topchefer: Vi kan både løse klimaudfordringen og skabe vækst

Klimaudfordringerne har ikke fået de danske topchefer til at miste modet. Tværtimod ser de fleste det som en forretningsmulighed for deres virksomhed snarere end en begrænsning, og de tror på, at det er muligt at skabe vækst og løse klimaproblemerne samtidig.

Det viser den seneste udgave af Berlingske Toplederpanel gennemført i september blandt 182 danske topchefer.

Otte ud af ti topchefer erklærer sig enige eller overvejende enige i, at det er muligt at skabe økonomisk vækst og løse udfordringerne med klimaforandringer samtidig, mens ni ud af ti peger på, at udvikling af ny teknologi skal løse udfordringerne med klimaet.

Netcompanys stifter og topchef André Rogaczewski er en af de topchefer, der er meget klar i mælet.

»Det er naivt at tro, at vi kan løse klimaudfordringerne uden vækst. Man kan ikke spare sig til en løsning. Et samfund uden vækst er et fattigt samfund, og et fattigt samfund er ikke nødvendigvis et klimavenligt samfund, tværtimod bliver det sværere at stoppe brugen af fossilt brændstof i et fattigt samfund,« siger André Rogaczewski.

2
Elgiganten er presset af hård konkurrence

Den hårde konkurrence i detilbranchen rammer nu endnu en spiller.

Overskuddet dykker hos landets største elektronikæde Elgiganten, mens væksten er aftagende.

Det skriver Finans om udviklingen i regnskabsåret 2018/19.

Kæden har med 38 danske varehuse og egen onlinebutik en omsætning på 6,2 mia. kr. og leverer et overskud på 114 mio. kr.

Året før havde Elgiganten A/S et overskud på 127 mio. kr. før skat, og omsætningen nåede da 6,15 mia. kr. De foregående regnskabsår havde detailselskabet ellers en højere vækst, end det ser ud til i det nye regnskab, som endnu ikke er offentliggjort i erhvervsregistret.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Kunder truer bankrådgivere med vold i hvidvasksager

Vi runder overblikket af med historien om, at bankrådgivere nu trues og chikaneres af kunder i hvidvasksager i et sådant omfang, at loven skal ændres for at beskytte dem bedre.

Det er ifølge Finans Erhvervsministeriet, der er på vej med en ændring af hvidvaskloven, så Skatteforvaltningen ikke længere er forpligtet til at underrette borgere om, at deres bank har indberettet dem.

Fagforbundet for de bankansatte er glad for, at de anmeldte kunder ikke længere skal have at vide, hvilken bankrådgiver der har indberettet dem.

»Det er noget, som vi har arbejdet på i årevis, for det kan ikke være rigtigt, at budbringeren skal risikere liv og lemmer, bare fordi han eller hun passer sit arbejde,« siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet til Finans.

Fagforeningen har ikke tal på, hvor udbredt truslerne er, men mener, at antallet er stigende. Men alene det faktum, at antallet af indberetninger om mistanke for hvidvask, terrorfinansiering og skatteunddragelse er eksploderet de seneste år, gør, at flere kunder bliver sure på deres bank og bankrådgiver, lyder det.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med tirsdag:

  • PMI-tal fra Tyskland, eurozonen og USA vil få investorernes opmærksomhed i dag. Det samme gælder ISM for den amerikanske fremstillingsindustri. I sidste måned dykkede det amerikanske ISM-tal lige akkurat under 50, hvilket indikerer aftagende aktivitet.
  • Ny måned, nyt kvartal, nye muligheder synes at være investorernes devise. I hvert fald stiger aktierne i Asien, og der er også lagt op til en positiv indledning i Danmark.
  • Vestas fik mandag vanen tro en sand ordrestorm med samlet 1.617 MW annonceret. Siden kvartalsregnskabet har aktien haft svært ved at fastholde investorernes positive opmærksomhed. Mandag faldt aktien således 2,42 pct. på trods af et forventet stort ordreindtag på kvartalets sidste dag. Kan de mange ordrer gøre forskel i dag?

Det sker på markederne

Asiatiske aktier ligger med ganske pæne stigninger tirsdag i håb om, at fjerde kvartal vil vise fremskridt mod en løsning på handelskrigen mellem USA og Kina og dermed løfte låget, der ligger over væksten i den globale økonomi.

De kinesiske markeder inklusive Hongkong er lukket for fejringen af 70 året for grundlæggelsen af Folkerepublikken Kina, hvilket holder markederne på fastlandet lukket i en uge.

Nikkei 225 +0,8
Topix +1,1
Hongkongs Hang Seng Lukket
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex +1,1
Sydkoreas Kospi +0,6
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI +1,1
Sydney ASX 200 +0,2

Indeksværdi klokken 6.15. (Ritzau Finans)