Business-overblik: Kri­se­ramt ejer har forgæves forsøgt at sæl­ge Ma­ga­sin i tre år: Både de­tail­gi­gant og dansk mil­li­ar­dær har tak­ket nej

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Bestsellerejer Anders Holch Povlsen er blevet tilbudt at købe den danske stormagasinkæde Magasin af dens kriseramte britiske ejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hans Christian Jacobsen/PR

Godmorgen, godmorgen! Og velkommen til dagens Business-overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

God læselyst – og god dag.

Morten Bødskov har stillet 71 lovforslag som skatteminister: Ikke et eneste handler om skatteborgernes retssikkerhed

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil øge den lave tillid til Skat med øget kontrol. Men ifølge to skatteadvokater, som Berlingske har talt med, er Bødskovs fokus for ensidigt.

Peter Loft har gennemgået de 71 love og lovforslag, som Morten Bødskov har fremsat i sine foreløbig 19 måneder som skatteminister.

Hans gennemgang viser, at 20 af de 71 love og lovforslag handler om, hvordan man styrker skattesystemets retssikkerhed. Ingen af dem handler derimod om borgernes eller virksomhedernes retssikkerhed i skattesager.

Det er en bekymrende mangel i Morten Bødskovs plan for genetableringen af tilliden til Skat, mener Peter Loft, der som skatteadvokat oplever en haltende retssikkerhed for borgere og virksomheder, som er underminerende for tilliden til Skat. Han bakkes op af skatteadvokat Helle Porsfelt, der har arbejdet som skatterådgiver i 23 år.

»Det er bemærkelsesværdigt, at ikke ét eneste lovforslag eller et eneste initiativ har til formål at sikre, at skatteyderne bliver korrekt behandlet, og at sikre borgernes retssikkerhed i forhold til myndighedernes udvidede beføjelser,« siger Peter Loft, der i en lang årrække var departementschef i Skatteministeriet, men som nu er skatteadvokat og for nylig har annonceret, at han stiller op til Folketinget for Liberal Alliance.

Morten Bødskov afviser kritikken. Læs mere her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Medicinalindustrien betaler millioner til danske læger

Hver år modtager danske læger store millionbeløb fra medicinalindustrien. Det viser data, som Finans har fået adgang til via Lægemiddelstyrelsen.

»Vi er bekymrede, fordi der er tale om store beløb, og fordi vi fra studier ved, at økonomi påvirker adfærd,« siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter, til Finans. Udsagnet bekræftes af forskning fra blandt andet British Medical Journal.

Sidste år anmeldte læger og andet sundhedsfagligt personale at have modtaget knap 47 millioner kroner fra industrien for alt fra at holde foredrag, være konsulenter og til at sidde som rådgivere i de såkaldte advisory boards. Året før var beløbet knap 54 millioner kroner.

Kri­se­ramt ejer vil sæl­ge Ma­ga­sin: Både Salling Group og Anders Holch Povlsen har tak­ket nej

Den danske stormagasinkæde Magasin har siden 2018 været til salg, men selvom kædens kriseramte britiske ejer gang på gang har henvendt sig til danske detailaktører, bliver den fortsat mødt af en kold skulder.

Rådgiveren i salgsprocessen, Lazard, er flere gange blevet afvist af potentielle købere, og både Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen og dagligvarekæmpen Salling Group har flere gange sagt nej. Sidstnævnte blev for ganske få uger siden endnu en gang kontaktet med henblik på at overtage kæden. Det skriver Børsen.

Salling Group-topchef Per Bank vil ikke kommentere oplysningerne, men koncernen er ifølge Børsens oplysninger ikke interesseret på nuværende tidspunkt. Anders Holch Povlsen siger til Børsen, at han heller ikke er interesseret.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksom på i dag:

  1. Dagen i dag bliver præget af mange regnskaber fra de større selskaber. Når Vestas aflægger regnskab, vil investorerne forsøge at få bekræftet, at den ekstreme kursstigning, som aktien har haft det seneste år, kan retfærdiggøres ud fra indtjeningen de kommende år. 2020 blev indtjeningsmæssigt skuffende for Vestas. Det samme kan man bestemt ikke sige om investorerne.
  2. Hvis man ikke vidste det, kan man ikke se det ud af regnskaberne hos DSV: At 2020 har været et vanskeligt år økonomisk på grund af covid-19. DSV vil formentlig køre endnu et fremragende regnskab hjem.
  3. Mærsk-aktien har de seneste måneder sejlet på en bølgetop af høje rater. Flere gange har Mærsk i anden halvdel af 2020 opjusteret sine forventning. Regnskabet bliver godt, men spørgsmålet er, om det bliver godt nok til at kunne modsvare kursstigningerne?

Markederne i dag

USA – lukkekurser tirsdag:
Dow Jones: -0,1 procent
S&P 500: -0,1 procent
Nasdaq: +0,1 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.45:
Japan Nikkei: -0,02 procent
Hongkong Hang Seng: +1,67 procent
Kina CSI: +1,17 procent