Business-overblik: København er lukket land for almindelige lønmodtagere efter nye låneregler

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nye skrappe låneregler har lukket ejerboligmarkedet i hovedstaden og Aarhus-området for nye boligejere og helt almindelige lønmodtagere, mener bankfolk, ejendomsmæglere og boligøkonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

God morgen.

Det er mandag morgen, men solen skinner og ugens første dag byder på en stribe erhvervsnyheder om det københavnske boligmarked, den hårdt prøvede danske skatteforvaltning og private aktieinvestorerers appetit på udenlandske aktier. Vi begynder i hovedstaden.

1. Skrappe låneregler lukker København for almindelige lønmodtagere

Ikke kun i København men også i Aarhus må unge børnefamilier, lærere, sygeplejersker, politibetjente og kontoransatte med gode, faste indkomster opgive drømmen om et hus eller en ejerlejlighed, selv om det aldrig har været billigere at låne penge. Det beretter bankfolk, ejendomsmæglere og boligøkonomer i Politiken.

At landets to største byer er blev lukket land for almindelige lønmodtagere skyldes, at Finanstilsynets skrappe låneregler gør det næsten umuligt for almindelige lønmodtagere at låne til en ejerbolig i storbyen. Reglerne betyder, at køberne bliver vurderet benhårdt på deres indkomst, og at de lave renter på realkreditlån ikke tæller med.

»Jeg ved godt, at vi som banker ikke har ret til den store taletid efter finanskrisen. Men nogen er nødt til at fortælle politikerne og ikke mindst den nye regering, at de skrappe låneregler lukker store grupper af helt almindelige lønmodtagere ude fra boligmarkedet i de store byer. De får ingen glæde af de lave renter, ingen opsparing i fast ejendom. Vil de bo i byen, må de leje en lejlighed i dyre domme«, siger Lars Petersson, adm. dir. i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Sparekassen har af sammme årsag valgt at lukke tre filialer i hovedstadsområdet, fordi antallet at låneberettigede boligkøbere er dykket som en konsekvens af de skrappe låneregler.

Flere boligøkonomer og eksperter bekræfter billedet af et københavnsk ejerboligmarked, der i stigende grad er forbeholdt eliten.

2. Bødskov skal finde milliarder for blot at holde Skatteforvaltningen på 2019-niveau

Regeringens kasseeftersyn viste i onsdags, at skatteminister Morten Bødskov (S) på finansloven for 2020 skal finde 650 millioner kroner for at holde skattevæsenet kørende på det nuværende niveau også næste år. Og hvis ikke de kommer i hus under de kommende finanslovsforhandlinger, står konsekvensen lysende klar, lyder det fra skatteministeren – så skal der spares allerede næste år.

»Hvis ikke vi kan finde pengene, skal der som minimum spares 650 millioner kroner, og de planer, der er for genopbygningen af Skatteforvaltningen, vil ikke kunne holdes, hvis ikke der findes finansiering til dem,« siger Morten Bødskov til Berlingske.

Han advarede for nylig i Berlingske om, at der allerede fra nytår mangler penge til den løbende drift. Og udfordringen fortsætter de kommende år.

Frem til 2023 skal Bødskov finde i alt tre milliarder kroner blot for at holde skattevæsenet kørende på samme niveau som i 2019, hvor det stadig halter voldsomt med eksempelvis gældsinddrivelsen. Det viser Skatteministeriets egen interne fremskrivning af ministeriets budget for de kommende år, som Berlingske er i besiddelse af.

Fremskrivningen sætter en tyk streg under, hvor stor en udfordring den nye skatteminister og den nye regering står med.

Skatteministeriets egen fremskrivning af budgettet for Skatteforvaltningen i årene 2020 til 2023 viser, at hele skattevæsenet i 2019 har en økonomisk ramme på 8,2 milliarder kroner, som vil falde til 5,2 milliarder kroner i 2023, hvis ikke pengene findes på de årlige finanslove.

3. Private investorer har fået appetit på udenlandske aktier

Danskerne har i årevis blæst på eksperternes råd om at sprede risikoen på deres investeringer ved også at købe udenlandske akiter. Men nu ser det gode råd endelig ud til at trænge ind.

Tidligere på året nåede private danskeres direkte ejerandel af udenlandske aktier op på knap 18 pct. I 2016 var andelen 13 pct. Samtidig har private i år flyttet penge fra investeringsbeviser i danske aktier til investeringsbeviser i globale aktier, skriver Finans.

Forskere fra Institut for Finansiering på CBS i København påviste for et par år siden, at 76 pct. af de private investorer kun havde danske aktier i deres depot. Danske Bank anbefaler kunderne kun at have 20 pct. i danske aktier. Nordea anbefaler 15 pct.

Investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank, kalder det en god udvikling.

»Vi har i flere år opfordret kunderne til at købe flere udenlandske aktier. Selv om vi har gode selskaber på den danske børs, bør man hele tiden vælge blandt de bedste. Der er også brancher, som simpelthen mangler i Danmark,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, holder især øje med disse tre ting i dag.

  • Investorernes fokus i løbet af weekenden har været på eskaleringen af handelskonflikten, hvor USA som annonceret pålagde yderligere 15 pct. told på udvalgte kinesiske varer, som endnu ikke har fået pålagt told. Kineserne har gengældt med 5 pct. told. Det er dog ikke mere end forventet, men fokus vil alligevel være på eventuelle udtalelser fra parterne, om hvorvidt forhandlingerne mellem dem fortsætter eller ej. Der vil i udgangspunktet være rimeligt stille i dag, da det amerikanske marked holder lukket.
  • Investorerne vil i dag også lægge vægt på de endelige erhvervstillidstal fra Japan, Kina og ikke mindst Europa. Her til morgen er de kinesiske erhvervstillidstal kommet stærkere ud end ventet, og skulle den tendens fortsætte, vil det være positivt for den forventede stabilisering i den globale økonomi.
  • Ikke mindst vil der være en lang række talere fra den europæiske centralbank ECB. Her vil investorerne holde øje med eventuelle indikationer om ECB’s kommende møde d. 12 september.

Markederne lige nu

De asiatiske aktieinvestorer reagerer på den eskalerede handelskrig, der sender de globale investorer på flugt fra risiko, mens overraskende private kinesiske PMI-data og lovning om yderligere tilpasninger af den økonomiske politik lægger et låg på faldene på de kinesiske fastlandsbørser

(udvikling i pct.)

Nikkei 225 -0,4

Topix -0,3

Hongkongs Hang Seng -0,5

China Shanghai Composite +1,1

China CSI 300 +1,1

Taiwan Taiex -0,1

Sydkoreas Kospi +0,1

Singapores STI -0,8

Sydney ASX 200 -0,4

Indeksværdi klokken 5.35.