Business-overblik: Kendt restaurantkæde under afvikling efter milliontab

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Den kendte restaurantkæde LêLê er fortid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Business-redaktionen på Berlingske.

God læselyst med nyt om blandt andet minkskandalen og en restaurantkæde i vanskeligheder.

Minkfirmaer skal holdes i gang: Statens regning vokser

Hver eneste dag vokser det beløb, staten skal betale i erstatning for lukningen af den danske minkbranche.

Det skyldes, at danske minkfarme, deres leverandører og virksomheder i følgeindustrien skal holdes i gang og ved lige, indtil en statslig taksationskommission har været forbi og vurderet, hvor mange penge hver enkelt skal have i erstatning. Også selv om der ikke er en eneste mink tilbage, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i november 2020 meddelte, at alle danske mink skulle aflives.

Taksationskommissionerne med sagkyndige, der skal vurdere de nedlagte industrier, er imidlertid endnu ikke nedsat. Og den bekendtgørelse, der skal fastlægge rammerne, er ifølge Børsen heller ikke udarbejdet endnu.

Samlet vurderes det at løbe op i omkring en halv milliard kroner om året at holde minkindustrien og følgeerhverv i gang.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Ledigheden er ved at nå bunden – nu kan alle med kvalifikationer få job

Genåbningen af den danske økonomi er stærkere end ventet, og seneste har ledigheden vist et næsten absurd stort fald over to måneder. Den kan falde yderligere i den kommende tid, men økonom minder om, at de glade dage i finanskrisen også havde en bagside.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden faldt med lige over 5.300 personer i juni. Det vil sige, at ledigheden i maj og juni samlet set er dykket med 19.000 personer, hvilket er det hidtil største fald, vi har set på to måneder. Nogle økonomer kalder det »helt absurd«, skriver Berlingske.

Men spørgsmålet er nu, hvor meget længere ledigheden kan komme ned, og om Folketinget skal gribe til reformer for at få ledigheden endnu længere ned? Med de seneste tal er antallet af ledige kommet ned på 108.600 personer. Det svarer til, at 3,8 procent af arbejdsstyrken er ledig.

Det er første gang, siden coronavirussen lukkede landet, at arbejdsløsheden er kommet under fire procent, men ledigheden er stadig 6.000 personer højere, end da pandemien ramte.

»Det kan virke paradoksalt, at man ikke bare går efter en så lav ledighed som overhovedet muligt og stiler mod nul procent. Men det kan simpelthen ikke lade sig gøre, og en sådan situation vil heller ikke være stabil. Ledigheden kan og vil bevæge sig længere ned. Farten er i øjeblikket høj, og det virker nærmest uundgåeligt. På facaden er det jo en rigtig dejlig ting, men ledigheden kan også komme usundt langt ned, og det er det punkt, vi nærmer os med den her hastighed,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, der for Berlingske har gravet dybere i de nye tal for ledigheden.

Kendt kæde er fortid efter milliontab

Den kendte restaurantkæde LêLê er fortid. Det bekræfter ejeren af den vietnamesiske restaurantkæde, Per Ulrik Andersen, overfor Ekstra Bladet.

»Det er ved at blive lukket ned. Jeg solgte alle butikkerne under coronanedlukningen. Det eneste, der er tilbage, er, at der er nogle, der producerer det på licens til Coop og 7-Eleven. Det er et spagt forsøg på at vinde noget af det tabte hjem,« siger Per Ulrik Andersen.

Han blev i 2019 eneejer af kæden, der hidtil havde været en familievirksomhed, men som i 2019 gik konkurs.

Efter konkursen startede LêLê op igen med Per Ulrik Andersen i ejerkredsen. Han overtog siden hele virksomheden, der netop har afleveret et regnskab med et underskud på fem millioner kroner.

»Jeg troede, at jeg reddede 70 arbejdspladser. Det gjorde jeg ikke,« siger Per Ulrik Andersen til Ekstra Bladet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Mystik om udviklingen i danskernes kontantbeholdning

Stadig flere kontanter er pumpet ud i dansk økonomi under coronapandemien, og det giver umiddelbart ingen mening, lyder det ifølge Finans fra Danske Bank.

For mens mængden af kontanter under coronakrisen er steget med ni milliarder kroner til 78 milliarder kroner, har danskerne hævet fem milliarder kroner mindre i bankerne.

»Der er sket det, at forbruget er faldet. Der er hævet færre kontanter, men der er også brugt færre penge. Det er svært at gennemskue, hvor meget sort arbejde fylder, og om det skulle have taget fart under coronaen« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, peger på tre forhold, investorerne bør holde fokus på:

  • Selvom mange investorer er på ferie i disse uger, så vil man alligevel bruge mandag morgen på at fordøje de kinesiske tal for erhvervstilliden, der kom i weekenden, og dem, der kom i de tidlige morgentimer i dag. Tallene kom fra både den officielle måling (NBS) og den private måling (Caixin). Begge tal viser, at Kinas økonomi taber tempo relativt i forhold til sidste måned, og mere, end hvad analytikerne forventede. Vi forventer, at den tendens fortsætter. Den kinesiske regering har fortsat mere fokus på de langsigtede økonomiske mål (om blandt andet at reducere de økonomiske risici), snarere end at sikre høj vækst nu og her.
  • Det er ikke blot i Kina, at der kommer tal for erhvervstilliden, og man kan med fordel holde øje med de endelige tal fra de vigtige økonomier rundt omkring i verden, der kommer i dag. Generelt ligger tallene – også de foreløbige målinger fra i sidste uge – på meget høje niveauer, hvilket indikerer at økonomierne er i kraftig fremgang. Men for investorerne er det altoverskyggende lige nu smittespredning og risikoen ved deltavarianten. Disse målinger er derfor relevante at holde øje med for at få tidligere signaler, hvis økonomierne begynder at bremse op. Spredningen af virussen viser sig nu i for eksempel de australske data for servicesektoren, som er faldet kraftigt i juli måned. I løbet af ugen bliver den største begivenhed den amerikanske arbejdsmarkedsrapport på fredag (non-farm payrolls) og så de centralbanktaler, der kommer fra særligt den amerikanske centralbank, Fed.
  • Sidst, men ikke mindst, bliver det en travl regnskabsuge, hvor vi får godt 150 amerikanske og 80 europæiske regnskaber. Den danske regnskabssæson begynder også at tage fart i de kommende uger, men vi må væbne os med tålmodighed en tid endnu, selvom vi på fredag får regnskaber fra giganterne Novo Nordisk og Mærsk. Indtil da kan man følge storbanken HSBC, bilikonet Ferrari og Heineken, som alle aflægger regnskab i dag.

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag:

Dow Jones: -0,42 procent

S&P 500: -0,54 procent

Nasdaq: -0,71 procent

Indeks mandag kl. 08.15

Japan Nikkei: +1,82 procent

Hongkong Hang Seng: +0,85 procent