Business overblik: Hvis du er kvindelig iværksætter og har en god idé - så får 99 mænd penge før dig

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Selv om der er flere kvinder end mænd i Danmark, står kvinderne bagerst i køen, når venturekapitalister skal investere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Og velkommen til dagens Business-overblik, hvor vi skal forbi historien om, at kvindelige iværksættere får en meget lille del af kagen, når venturekapitalister skal dele penge ud. Men vi begynder overblikket med Rasmus Jarlov (K), der vil simplificere skattesystemet.

Konservative vil have en skatteprocent, som alle kan forstå: »Alle betaler det samme i kroner og øre«

Det skal være nemmere for de danske lønmodtagere at gennemskue lønsedlen. Det mener Rasmus Jarlov (K), som foreslår at afskaffe arbejdsmarkedsbidraget og job- og beskæftigelsesfradraget for at gøre skattesystemet mere enkelt.

Nu står han klar med en konkret model for, hvordan en afskaffelse af AM-bidraget, der indbringer milliarder af kroner til statskassen, kan finansieres. Det skal gøre det lettere for borgerne at beregne, hvad de får ind på kontoen, og hvor meget de skal aflevere hos skat. Det skriver Berlingske.

»Vi vil have en skatteprocent, som folk kan forstå. Det kan man ikke i dag, fordi vi gennem årtier har fået opbygget et skattesystem, som er kompliceret, og hvor ingen har tænkt på simplicitet. Derfor har vi behov for at få ryddet op i den fuldstændigt uigennemskuelige måde, indkomstskatten er skruet sammen på,« siger Rasmus Jarlov, tidligere erhvervsminister og nuværende finansordfører for de Konservative.

Flere politiske partier er positive over for et mere simpelt skattesystem, men tvivler på, om det er muligt. Skatteminister Morten Bødskov (S) skyder foreløbigt de foreslåede ændringer til skattesystemet ned:

»Regeringen kommer ikke til at kaste mange milliarder op i luften og lave omfattende ændringer og eksperimenter i en tid, hvor skattevæsenet har brug for ressourcer, realisme og ikke mindst ro. Vi har øjnene rettet mod at få genoprettet tilliden til skattevæsenet. Når det så er sagt, så er det fint at have ambitioner om en forenkling af skattelovgivningen,« skriver han. Læs mere her.

Trump hurtigt ude med kritik af centralbanken

USAs centralbank, Federal Reserve, sænkede onsdag aften sin toneangivende rente med 0,25 procentpoint til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. Helt som ventet.

USAs præsident, Donald Trump, spildte vanen tro ikke mange minutter, inden han onsdag gav sin dom og sin kritik af Federal Reserve og dens formand, Jerome Powell.

»Jay Powell og Federal Reserve svigter igen. Ingen »guts«, ingen fornuft, ingen vision! En forfærdelig kommunikatør!,« skrev den amerikanske præsident på sin Twitter-profil onsdag aften.

Donald Trump har gennem mere end et års tid kritiseret banken for først at hæve sin rente for meget og sidenhen for ikke at sænke den tilstrækkeligt igen eller hurtigt nok. Forrige uge krævede Trump desuden en nulrente eller lavere.

Det er anden gang i år, at Federal Reserve sænker sin toneangivende rente. Første gang var i forbindelse med rentemødet i juli, og det var samtidig den første rentesænkning fra banken siden 2008. Læs mere her.

Eksperter: Magtfuld topchef i Sydbank kan skræmme bestyrelseskandidater væk

Sydbanks topchef, Karen Frøsig, vandt tirsdag første runde i en benhård magtkamp.

Flere bestyrelsesmedlemmer, herunder den nu forhenværende formand Torben Nielsen, ønskede at køre en ny administrerende direktør i stilling, erfarer Berlingske, fordi Karen Frøsig nægtede at indgå større samarbejder med andre banker og derudover ikke var tilstrækkelig villig til at svinge den store sparekniv.

Men i bestyrelsen var der ikke flertal for, at den snart 61-årige Karen Frøsig skulle stoppe – og i stedet endte fire bestyrelsesmedlemmer med at trække sig tirsdag aften.

Sydbank kan få imidlertid få særdeles svært ved at lappe de kompetencehuller, som tirsdagens flugt fra bankens bestyrelse har skabt. Sådan lyder det fra flere eksperter, der ligefrem frygter, at Sydbank kan have kurs direkte mod afgrunden, skriver Finans.

Banken har nemlig en struktur, som gør det uinteressant for store investorer at købe Sydbank-aktier, fordi de på trods af ejerskabet er sat uden for direkte indflydelse og mulighed for at få valgt en kandidat ind i bestyrelsen.

»I Sydbank kan ingen udefra røre den daglige ledelse, og det er usundt og principielt forkert. Det betyder, at bankens ledelse har frit løb mod afgrunden. Så er det alene myndigheder og politikere, der kan gribe ind,« siger Johannes Raaballe, forsker ved Aarhus Universitet og ekspert i danske banker til Finans.

Kvindelige iværksættere får kun én procent af venturekapitalen

Vi runder af med historien om, at kvindelige iværksættere får venturekrummer. Når kagen af venturekapital til de danske iværksættere skal skæres, får kvinderne nemlig kun en pct., mændene får 98 pct., og den sidste krumme går til iværksættere med mindst én kvindelig stifter.

Det skriver Børsen på baggrund af tal for, hvordan kagen af dansk venturekapital blev skåret i 2018. Kigger man på de nordiske lande som en samlet enhed, fik kvinderne 1,4 pct. af venturekapitalen på i alt 17,2 mia. kr.

Tallene stammer fra en ny rapport fra Unconventional Ventures og hollandske Dealroom.co, der hjælper investorer med at identificere potentielle investeringer i vækstselskaber.

»De kvindelige stiftere rejser mindre kapital pr. funding-runde, end de mandlige stiftere gør. Det er et generelt problem i de nordiske lande, men problemet er størst i Danmark,« siger Thea Messel, der er stifter af Unconventional Ventures, til Børsen.

Hun fortæller, at de danske kvindehold fik 2,7 pct. af aftalerne i hver investeringsrunde i 2015-2018, men kun 0,6 pct. af kapitalen.

»De kvindelige iværksættere har sværere ved at få folk til at tro på deres idé, investorer er mere skeptiske over for en kvindelig iværksætter og stiller større krav til detaljer, tal og prognoser, end de gør over for en mand,« siger Thea Messel med henvisning til internationale studier, der blandt andet er publiceret i Harvard Business Review.

Det bør investorerne holde øje med i dag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Den amerikanske centralbank, FED, sænkede renten, som investorerne havde regnet med, men afgørelsen var tættere, end hvad der var den generelle opfattelse. Investorernes vækstbillede er noget anderledes end centralbankens, og det er ikke givet, at vi får en række rentenedsættelser over de kommende kvartaler, som investorerne antager. Der er en risiko for at blive skuffet. Det vil have betydning både i valuta, rente- og aktiemarkederne.
  • Ørsted annoncerede sit salg af Radius til Seas-NVE. Det mest overraskende er, at handlen sker nu og til en noget højere pris end ventet. Den bedre pris hænger givetvis ikke mindst sammen med, at SEAS-NVE som 9,54 pct. aktionær i Ørsted har en stærk valuta at betale med (de vil reducere ned til 5 pct. over de kommende 12 måneder). Siden børsnoteringen er Ørsted-aktien noget nær tredoblet, og det har givetvis været medudslagsgivende for, at SEAS-NVE har løftet sine »prisforventninger«. De kommende uger vil Ørsted-investorerne gøre sig klar til at modtage et udbud på ca. 20 mio. Ørsted-aktier. Kan det trykke aktien yderligere udover de 3,45 pct., som Ørsted-aktien faldt i går?
  • Oliepriserne ser ud til – i hvert fald på kort sigt – at have lagt sig til ro på et niveau, som kun ligger nogle få procent over prisen forud for angrebet i Saudi-Arabien. Spørgsmålet er, om USA kan dokumentere, at Iran stod bag affyringen af de krydsermissiler, som forårsagede problemerne. Hvis det sker, vil oliepriserne igen stige.

Sådan ser de asiatiske markeder ud torsdag morgen

De asiatiske aktier ligger igen uden ensartet retning torsdag, hvor de pengepolitiske beslutninger i såvel Federal Reserve som i Bank of Japan er med til at sætte rammerne for udviklingen.

En rentenedsættelse fra Federal Reserve blev fulgt op af en verbal kæp i hjulet for dem, som troede på indikationer om mere, mens Bank of Japan blot fastholdt hele den pengepolitiske palet uændret.

Nikkei 225 +0,5
Topix +0,7
Hongkongs Hang Seng -1,2
China Shanghai Composite 0,0
China CSI 300 0,0
Taiwan Taiex -0,4
Sydkoreas Kospi +0,4
Indiens BSE Sensex -0,5
Singapores STI -0,2
Sydney ASX 200 +0,6

Indeksværdi klokken 6.15.

Ritzau/Finans