Business-overblik: Her er der ingen krise: Pandemien får salget af legetøj til at eksplodere

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

I årets første ni måneder er salget af legetøjet steget med 12 procent. Det viser tal fra det anerkendte analysehus NPD, som dækker 55 procent af det globale legetøjssalg. Udviklingen får nu analytikere til at spå om den bedste legetøjsjul nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Vi skal blandt andet forbi legetøjsbranchen, som har klaret sig særdeles godt under coronakrisen. Vi skal også høre om den amerikanske detailkæde Wallmarts futuriske løsning på at levere varer til kunderne, og så kommer vi ikke udenom den eskalerende minkkrise, som ikke længere kun foregår i Nordjylland, men er rykket helt ind i hjertet af Christiansborg. Vi begynder med en advarsel til de danske minkavlere, der nægter at aflive deres avlsdyr:

Oprørske minkavlere stopper aflivning efter regeringens slingrekurs: Nu advarer Mølbak om konsekvenserne

Flere minkavlere, som Berlingske er i kontakt med, har afbrudt arbejdet med at aflive avlsdyr, efter at det er kommet frem, at regeringen og Fødevarestyrelsen ikke havde hjemmel til at beordre aflivning af raske mink uden for risikozonerne. Det sker på trods af, at minkavlernes formand, Tage Pedersen, i Børsen og over for Finans opfordrer til at fortsætte arbejdet med aflivningen.

Det kan få fatale konsekvenser for folkesundheden, at en række minkavlere nu nægter at fortsætte aflivningen. Sådan lyder advarslen fra Statens Serum Institut og en ekspert, der mener, det er afgørende, at alle avlere afliver alle mink så hurtigt som muligt. Ganske som regeringen opfordrer til.

»Det er klart, at væsentlige forsinkelser i aflivningen vil indebære en øget smitterisiko for både mennesker og mink og dermed repræsenterer en udfordring for folkesundheden,« lyder det fra Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut.

Kåre Mølbak bakkes op af Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

»Det er altså en farlig produktion i den situation, vi står i lige nu, og derfor er det altafgørende, at minkene bliver slået ned med det samme. Ellers kommer vi aldrig nogensinde smitten til livs,« vurderer Hans Jørn Kolmos over for Berlingske.

Prisen på minkskind skyder i vejret, men kommer ikke danske minkavlere til gavn

Markedsprisen for danske minkskind er nu steget fra under 160 kroner i sommer til knap 400 kroner. Regeringen betaler dog maksimalt en kompensation på 199 kroner pr. styk for de millioner af skind, som skal destrueres. Denne difference koster avlerne 2,5 mia. kr., skriver Finans.dk.

Generelt underudbud på markedet for minkskind kombineret med, at Kina er ved at være ude af coronakrisen, samtidig med at verdens største minkskindsproducent, Danmark, slår sine mink ned, har ført til, at prisen på minkskind er mere end fordoblet fra 153 kroner på auktion i september til nu anslået 400 kroner. Det oplyser adm. direktør i Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen, til Finans.dk.

Udviklingen kommer dog ikke de danske minkavlere, der ikke har mulighed for at pelse deres mink, til gode. Regeringen lagde tilbage i begyndelsen af oktober, da den nuværende kompensationsordning for minkavlere blev vedtaget, et loft ind for kompensationen. Dette betyder, at kompensationen højst kan udgøre 199 kroner per skind, mens minkavlerne mindst skal have 153 kroner, som var markedsprisen i september.

»Man fratager først avlerne muligheden for at bringe deres produkt frem til markedet. Dernæst fratager man dem muligheden for at få en fair kompensation baseret på markedsprisen. Det er sørgeligt at være vidne til,« siger Jesper Lauge Christensen til Finans.dk.

Nedlukningen af Nordjylland får økonomerne til at se røde væksttal

Den nordjyske nedlukning som følge af udfordringerne med smittede minkfarme får ifølge Børsen flere cheføkonomer til at forudse negativ vækst for dansk økonomi i fjerde kvartal af 2020. Det skriver Børsen.

»De her situationer giver dansk økonomi nogle solide slag. Det kan være det, der gør, at BNP-væksten for fjerde kvartal går hen og bliver negativ. Det tyder på et klart knæk i comebacket efter første og andet kvartal i år,« siger cheføkonom hos Jyske Bank Niels Rønholt til Børsen.

Han forventer en negativ vækst på nul til to procent.

Også Sydbank og Nordea forudser røde væksttal i fjerde kvartal.

Detailkæmpe satser på selvkørende levering af dagligvarer

Den amerikanske dagligvaregigant Walmart vil inden længe transportere kunders broccoli, bøffer og andet godt lige til døren med en selvkørende bil.

Det skriver Finans med henvisning til flere amerikanske medier.

Walmart har iværksat et pilotprojekt, hvor selvkørende biler fra virksomheden Cruise i begyndelsen af 2021 skal stå for leveringen i en by i Arizona.

Den selvkørende levering skal bidrage til at forsyne kunderne hurtigt samtidig med, at virksomheden vil rykke tættere på sit mål om at blive CO2-neutral i 2040.

Walmart er et af flere selskaber, der arbejder med selvkørende biler. Blandt andet Ford og Waymo, der er ejet Googles moderselskab, Alphabet.

Lego & co. har kurs mod bedste julesalg nogensinde

Mens mange brancher er i dybe kriser på grund af pandemien, går det i legetøjsbranchen virkelig godt

I årets første ni måneder er salget af legetøj vokset med 12 procent, viser tal fra det anerkendte analysehus NPD, som dækker cirka 55 procent af det globale legetøjssalg. Dette får nu analytikere til at spå den bedste legetøjsjul nogensinde. Det skriver Finans.dk.

»Legetøjsindustrien oplever i øjeblikket vækstrater, som jeg ikke har oplevet i de 35 år, jeg har været i branchen. Især i lyset af den store økonomiske usikkerhed er det overraskende,« forklarer Søren Torp Laursen, der i mange år sad i spidsen for Legos forretning i USA, og som nu sidder i bestyrelsen for en af Legos rivaler, amerikanske Mattel, til Finans.

Det er dog en udfordring, og det er logistik. En meget stor del af salget af legetøj er flyttet fra de mange lukkede butikker til internettet, og det betyder, at millioner af kunder skal have transporteret legetøjet.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Her er chefstrateg i Nordea Andreas Østerhedens bud på tre forhold, man især bør holde øje med i dag:

  • Dagen i går var mere blandet på aktiemarkederne efter en utrolig stærk start på ugen i mandags. Aktier steg en smule og bedst så det ud for europæiske og japanske aktier. Her til morgen er stemningen god på børserne i Fjernøsten, og investorerne er fortsat optaget af den markedsrotation, der sker, hvor de selskaber, der klarede sig godt under pandemien, nu begynder at tabe højde relativt til de, som har gavn af en genåbning af samfundet. Selv om de seneste nyheder om en vaccine har løftet stemningen, synes der fortsat at være store udfordringer med logistikken bag. Investorerne vil fortsat følge eventuelle nyheder på vaccinefronten i dagens løb.
  • På den økonomiske front vil det blive en relativt stille dag. Det mest interessante bliver de nyeste tal for boligmarkedet i USA, hvor vi kan følge udviklingen i ansøgninger om huslån. Boligmarkedet har generelt klaret sig godt under pandemien, og det peger på, at hjælpepakkerne har haft den ønskede effekt, så husholdningerne har penge på sidelinjen. Det tegner godt for den dag, hvor vi kan genåbne økonomien.
  • Sidst, men ikke mindst taler den europæiske centralbankchef, Christine Lagarde, og forventningen er fortsat, at centralbanken kommer med yderligere pengepolitisk stimulans på mødet i december til den hårdt prøvede europæiske økonomi.

Det sker på markederne

Aktier USA, lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: +0,90 pct.
S&P 500:  -1,37 pct.
Nasdaq: -0,14pct.

Aktier Asien, tirsdag kl. 6.45:

Japan Nikkei:  +1,51 pct.
Hongkong Hang Seng: + 0,15 pct.
Kina CSI: -0,75 pct.