Business-overblik: Henrik Sass vil gøre det lettere at få et boliglån i København

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Stramninger af lånereglerne i de store byer har gjort det for svært for almindelige danskere at købe bolig, mener Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Så er vi gang efter påske med en perlerække af erhvervsnyheder. Vi skal forbi landets magtelite, som har for mange bestyrelsesposter, og runde Socialdemokratiet, som vil løsne reglerne for boliglån i storbyerne.

Men vi begynder overblikket hos en bekymret dansk storbank:

1
Nordea slår alarm: De kriminelle bliver ikke stoppet

Både Danske Bank og Nordea har efter omfattende hvidvasksager investeret milliarder af kroner i kampen mod økonomisk kriminalitet, men svagheder i forsvarsværkerne hos myndighederne betyder, at kun en meget lille andel af de kriminelle bliver stoppet.

Hos Nordea lærte man i 2015 på den hårde måde, at man ikke havde tilstrækkeligt med ressourcer til at bekæmpe hvidvask og økonomisk kriminalitet, da storbanken fik en stor bøde af de svenske myndigheder. Siden har Nordea opgraderet sit forsvar mod hvidvask.

»Vi var 430 medarbejdere på området. 13 måneder senere var vi 1.100 mand i den centrale organisation for bekæmpelse af hvidvask. Nu er vi 1.500. Jeg kan ikke gennemskue Hvidvasksekretariatets arbejdssituation – de har superkompetente folk – men jeg kan have mine bekymringer om, hvorvidt de har ressourcer nok« siger Mikael Bjertrup, der er chef for operationel bekæmpelse af finansiel kriminalitet i Nordea.

Det er en bekymring, som banken deler med hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft.

»Siden 2012 skar man Bagmandspolitiets (SØIK, red.) ressourcer, alt imens bankernes indberetninger om mistænkelige transaktioner er steget gevaldigt. Nu er man så begyndt at opruste, men jeg tvivler på, at det kan gøre den nødvendige forskel i forhold til at efterforske alle disse indberetninger. Det svage led ligger her, ikke hos bankerne,« siger han.

Læs mere her.

2
Landets magtelite har for mange bestyrelsesposter

En stor del af toppen i dansk erhvervsliv har så travlt med at frekventere de mest interessante bestyrelseslokaler, at det bliver problematisk og i sidste ende risikerer at koste investorerne dyrt. Det skriver Finans.

Konklusionen kommer på baggrund af en ny kortlægning, hvor finanshuset ABG Sundal Collier har gennemgået samtlige bestyrelsesmedlemmers poster i det danske eliteindeks C25. Her har halvdelen ifølge opgørelsen for meget at se til.

»Der er for mange bestyrelsesmedlemmer i C25-selskaberne, som har for mange bestyrelsesposter. Det er enormt dygtige folk, men det er ikke tilstrækkeligt at være dygtig. De skal også have tiden til at være det, og det er der en del, som ikke har,« siger Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier.

3
S vil løsne regler for boliglån i København

Stramninger af lånereglerne i de store byer har gjort det for svært for almindelige danskere at købe bolig i København eller Aarhus.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokratiet i dagens Børsen. Partiet vil stik imod anbefalinger fra blandt andet Nationalbanken have rullet en del af stramningerne tilbage.

»Reglerne er alt for rigide og alt for hårde. Finanstilsynet bør løsne grebet, sådan at almindelige mennesker kan få mulighed for at komme ind på boligmarkedet igen,« siger partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, til avisen.

Han mener, at de skærpede låneregler har været med til at få boligmarkedet til at gå i stå.

»Vi er kommet dertil, hvor unge mennesker, der vil ind på boligmarkedet i København, selv om de har to sunde indkomster, strengt taget ikke kan få en toværelses lejlighed. Det kan ikke være meningen,« siger han.

Lånereglerne er flere gange blevet strammet for at undgå en boligboble i de områder, hvor priserne er steget mest. I de områder er der nu skærpede krav til kreditvurderingen samt begrænsninger for muligheden for frit at vælge variabelt forrentede og afdragsfrie lån for højtbelånte boligejere.

Hvor Socialdemorkraterne konkret vil have reglerne lempet, vil gruppeformanden endnu ikke ud med.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • Efter påskeferien slår investorerne øjnene op til en uge, der hovedsageligt kommer til at byde på politiske begivenheder og en masse amerikanske regnskaber. I ugens løb får vi 153 amerikanske regnskaber, og det bliver spændende at følge de toneangivende selskaber særligt inden for industri- og IT-sektoren. I dag, tirsdag, vil man kunne holde øje med store selskaber som Coca-Cola, eBay, Twitter og Verizon. Indtil videre ligger den forventede indtjeningsvækst for S&P 500-selskaberne stadig i negativt territorium, men særligt positive overraskelser for finansselskaberne på indtjeningssiden har været med til at hjælpe dette estimat højere.
  • På nøgletalsfronten vil der ikke i samme grad være tunge nøgletal at holde øje med i den kommende uge. Men det betyder ikke, at der slet ikke kommer noget af interesse. I dag vil det nemlig være værd at holde øje med både forbrugertilliden i Europa for marts, der kommer i løbet af dagen, samt fremstillingsindekset fra Richmond Fed i USA. Begge tillidsindikatorer, hvor det vil være muligt at følge stemningen hos forbrugerne og virksomhederne.
  • Har man undret sig over, at der ikke har været de store nyheder på Brexit-fronten den seneste uges tid, skyldes det, at det britiske parlament har været på påskeferie. De kommer tilbage tirsdag efter lidt velfortjent stilhed. Det vil derfor ikke være urimeligt at antage, at nyhedsstrømmen begynder at tage til på den front igen.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktieinvestorer var forsigtige tirsdag morgen, da stigende oliepriser og frygt for en kinesisk opbremsning fik tag i markedsdeltagerne. Markedet vendte sig dog til det bedre i eftermiddagens asiatiske handel.

Nikkei 225 -0,1
Topix +0,2
Hongkongs Hang Seng +0,2
China Shanghai Composite -0,4
China CSI 300 -0,1
Taiwan Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi 0,0
Indiens BSE Sensex +0,3
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 +0,8

Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS