Business-overblik: Handelskrig giver danske virksomheder kinesiske betænkeligheder

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Handelskrigen mellem USA og Kina får danske virksomheder til at overveje fremtiden på kinesisk jord. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Business, hvor vi blandt andet skal forbi klassiske diskussioner som aktieskat og skattestigninger.

Vi starter dog i Kina:

1
Danske virksomheder overvejer at rykke væk fra Kina

I måneder har handelskrigen mellem USA og Kina raset, og nu begynder danske virksomheder at overveje engagementet på kinesisk jord, skriver Finans.

Hos konsulentfirmaet Vaicon oplever adm. direktør Stig Jessen, at danske virksomheder spørger om råd til alternative steder at producere varer end i Kina.

»Vi ser en øget tendens til, at virksomheder beder os undersøge, om de skal flytte produktionen eller dele af den fra Kina til andre lavomkostningslande, typisk i Sydøstasien eller Syd- og Mellemamerika,« siger Stig Jessen.

Årsagen er ifølge Stig Jessen, at de virksomheder, der har afsætter varer i USA, frygter for den straftold USAs Donald Trump flere gange har truet med.

En af de danske virksomheder, der er i overvejelser om at drosle ned på kinesisk jord, er Coloplast. Her »følger man nøje« situationer og er parate til at reagere, siger virksomheden til Finans.

2
Dansk aktieskat kan blive næsten dobbelt så høj som OECD-gennemsnit

Det er ikke så sjovt at eje aktier i Danmark, når skatten skal betales. Det er langt sjovere i vores skandinaviske nabolande, og fremover kan den forskel blive endnu større.

Socialdemokratiet vil nemlig sætte skatten på aktieindkomster over de 54.000 kr. op til 45 pct. Hvis regeringen kommer igennem med den øgede beskatning, vil den højeste aktieskat i Danmark være tæt på det dobbelte af OECD-gennemsnittet, skriver Berlingske.

Til sammenligning slipper vores skandinaviske naboer noget billigere. I Norge er aktieskatten på 31,7 pct., og i Sverige er den på 30 pct. Den finske aktieskat er på 28,9 pct.

Socialdemokraterne meldte forslaget ud fredag.

Det sker for, at øge den økonomiske lighed i landet. Men nu kritiserer flere tankerne. Partner i revisions- og rådgivningsvirksomheden PwC Karina Hejlesen Jensen mener, at forslaget fra regeringen kommer på et rigtigt dårligt tidspunkt.

»Det er vigtigt at holde sig for øje, at forslaget om øget aktiebeskatning vil ramme bredt – også danske småopsparere vil blive ramt. I en tid, hvor der er en risiko for, at dansk økonomi går mod en lavkonjunktur, har vi omvendt behov for at øge incitamentet til at investere og være med til at holde dansk økonomi i gang, herunder ved at skabe danske arbejdspladser,« siger Karina Hejlesen Jensen.

3
Radikale: Ingen grund til skattestigninger

Tirsdag opjusterede regeringen det økonomiske råderum med 5 mia. kr. i 2025 til nu 29 mia. kr. Årsagen er en ændret befolkningsprognose og et stort fald i renterne. Samtidig er udgiften til at finansiere velfærd til flere børn og ældre, det såkaldte demografiske træk, faldet til 15 mia. kr. i 2025.

Og det får i Børsen den Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, til at understrege, at der ikke er grund til at hæve skatterne.

»Det har jeg ikke set noget som helst behov for på noget tidspunkt. Det er ikke der, vi kigger hen. Tværtimod,« siger hun til Børsen.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, mener skatterne skal op, fordi råderummet ligger i årene tæt på 2025 – og samtidig er prognoserne usikre.

»Den mest sikre måde at finde finansiering til minimumsnormeringer og bedre forhold for de ældre for eksempel, det er jo ved at finde den konkrete finansiering i rigtige penge,« siger han.

Det økonomiske råderum er ikke en sum penge, som staten allerede har i kassen, men penge som den regner med at få, hvis omstændighederne forløber som forventet.

Dette holder Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, øje med i dag:

  •    Sydbank aflægger regnskab. Hvor hårdt belaster de lavere renter indtjeningen og forventningerne til 2. halvår?
  • Investorerne håber stadig på, at der, på et eller andet tidspunkt, kommer en handelsløsning mellem USA-Kina, men håbet hænger på kort sigt i en tynd tråd. Her til morgen svinger pendulet lidt i den negative side. Kineserne er ikke officielt bekendte med, at de har ringet til USA for at genoptage forhandlingerne, som Trump ellers kommunikerer og tweeter løs om.
  • Renterne i Danmark tog igen i går et nyt nøk nedad, og et lån med en rente på 0,50 % rykker lidt tættere på den gyldne kurs 100. Mens boligejerne glæder sig, skaber det fortsat masser af udfordringer for bankerne, som har problemer med den fortsat fladende rentekurve.

Det sker på markederne:

ASIEN:

NIKKEI: 0,1 pct.
HANG SENG 0,0 pct.
SHANGHAI 0,3 pct.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik