Business-overblik: Gebyrskandale kan slagte bankernes guldkalv

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En lang række andre danske banker står ifølge flere eksperter over for samme gebyrproblem, som mandag fik Danske Bank til at fyre sin tidligere midlertidige topchef Jesper Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Business, hvor vi blandt andet skal forbi den hollandske ambulanceoperatør Bios, der pønser på et dansk comeback. Men vi begynder med seneste nyt om Danske Banks gebyrskandale:

Danske Bank-fyring åbner for granskning af andre banker

En lang række andre danske banker står ifølge flere eksperter over for samme gebyrproblem, som mandag fik Danske Bank til at fyre sin tidligere midlertidige topchef Jesper Nielsen.

»Der må være mange andre bankdirektører, der sidder og sveder, efter at Danske Bank har sendt den her meddelelse ud. Sådan som jeg kender markedet, så har Flexinvest Fri ikke været den dyreste løsning,« siger Hans Peter Christensen, der er direktør i det uafhængige finansielle rådgivningsfirma Uvildige.dk.

Flexinvest Fri er et investeringsprodukt, som Danske Bank sælger til sine kunder. Problemet er, at omkring 87.000 kunder, der i en bestemt periode har investeret i produktet Flexinvest Fri, enten har betalt et for højt aftalegebyr eller slet ikke skulle have været anbefalet at investere i produktet.

»Denne sag er et vink med en vognstang til andre banker om, at de også undersøger deres produktporteføljer for at se efter, om de også har gjort sig skyldige i noget tilsvarende. Der er meget, som tyder på, at der er brug for at kigge bankerne efter i sømmene på dette område. Også fra tilsynets side,« siger Vagn Jelsøe, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Det har tilsynet bestemt også tænkt sig at gøre ifølge dets direktør, Jesper Berg. Han kalder sagen om Flexinvest Fri for »meget alvorlig«.

»Den handler om tilliden mellem en bank og dens kunder. Problemet er, at der er solgt et produkt, der forventes at give et dårligere afkast end den nulrente, der er på en indlånskonto. Rådgivningen har ikke været i kundernes interesse,« siger han.

Læs mere her.

Bankernes milliardmarked kan smuldre

Vi bliver ved sagen om Flexinvest Fri. For bankerne skal kunne dokumentere, at prisen på deres rådgivning er pengene værd. Men det kan ifølge Finanstilsynets direktør blive svært for de aktivt forvaltede investeringsprodukter.

Det skriver Finans.

Alternativet er passive produkter, som blot skygger et marked og har meget lavere omkostninger og dermed en meget lavere indtjening for bankerne.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk har kunderne fra 2012 til marts sidste år betalt ca. 40 mia. kr. til banker og investeringsforeninger. Det er derfor et stort marked, som risikerer at smuldre for bankerne.

»Læren, vi kan drage af denne sag, er, at banksektoren i årevis har solgt produkter, som forbrugerne ikke har været tjent med. For det danske marked har i årevis været domineret af aktivt forvaltede produkter med forholdsvis høje omkostninger. Det til trods for at alle, der ikke er forlovet med banksektoren, har sagt, at det ikke er i forbrugernes interesse,« siger vicedirektør Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk til Finans.

Bios pønser på dansk comeback

Den hollandske ambulanceoperatør Bios er tilsyneladende ikke blevet skræmt væk af Falck, der for fire år siden misbrugte sin dominerende position på markedet til at fordrive hollænderne fra Danmark. I stedet kan hollænderne være på vej til endnu engang at gå i struben på Falck.

Sammen med tre private selskaber deltog Bios i maj i en teknisk dialog med Region Midtjylland og Region Nordjylland forud for, at de to regioners ambulancedrift sendes i udbud. Det oplyser direktøren for Præhospitalet i Region Midtjylland, Henning Voss til Børsen.

Han understreger dog, at deltagelse i teknisk dialog ikke er ensbetydende med, at leverandøren byder på udbuddet.

Bios vil ikke selv kommentere, hvorvidt de har deltaget i den tekniske dialog.

Hos Falck, som mandag indgik et forlig med Bios, der betyder, at Falck skal betale 152,5 mio. kr. i erstatning til Bios, Region Syddanmark og Rabobank, byder topchef Jakob Riis konkurrenten velkommen og lover, at tiden hvor Falck chikanerede sin konkurrent, er et overstået kapitel.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg Andreas Østerheden, Nordea, har noteret tre punkter, der skal holdes særligt øje med i dag:

  • Denne uge bliver på papiret mere stille end den forgangne, hvor særligt centralbankerne skabte store stigninger på aktiemarkederne og fald på rentemarkederne. Der vil dog stadig være store begivenheder at holde øje med her frem mod sommeren, hvor højdepunktet bliver weekendens G20-møde, hvor det, som det ser ud lige nu, er Trump og præsident Xi Jinping fra Kina, der skal mødes. Men før vi når dertil, kommer der også interessante indikationer til investorerne i dagens løb. I dag vil hovedfokus være den tyske erhvervstillid IFO, som er vigtig, fordi den giver en indikation af temperaturen i den hårdt prøvede tyske fremstillingssektor. Fredagens indikationer fra en anden udbyder af det samme, Markit, signalerede fortsat en stabilisering.
  • Senere på dagen får vi Chicago Feds regionale undersøgelse af fremstillingssektoren sammen med Dallas Fed for juni. Sidste uges indikationer fra andre regionale undersøgelser fra New York og Philadelphia gav indtryk af, at handelsusikkerheden i den grad rammer virksomhedernes optimisme, og hvis man skal tro målingerne, kan vi få betydelige negative væksteffekter. Derfor bliver det spændende at se, om denne måling bekræfter sidste uges data.
  • Sidst, men ikke mindst, vil der være fokus på den politiske front, hvor det i skrivende stund forventes, at USAs vicepremierminister holder en tale om Kina. Talen skulle oprindeligt være holdt i forbindelse med årsdagen for massakren på Tiananmen-pladsen, men blev udskudt af Trump for at undgå yderligere spændinger mellem USA og Kina i forbindelse med forhandlingerne. Talen kan derfor potentielt være værd at følge med i.

Det sker på markederne

Der er negativ stemning på de asiatiske aktiemarkeder tirsdag, efter at de toneangivende amerikanske aktieindeks mandag lukkede i små minusser, og futures tirsdag peger mod yderligere fald i de amerikanske aktier.

Nervøsiteten blandt investorerne finder sted blot få dage før, at det meget imødesete G20-topmøde i Japan finder sted, og hvor Donald Trump og Xi Jinping altså skal mødes.

Nikkei 225 -0,6
Topix -0,4
Hongkongs Hang Seng -1,3
China Shanghai Composite -1,8
China CSI 300 -2,1
Taiwan Taiex -0,7
Sydkoreas Kospi -0,1
Indiens BSE Sensex -0,3
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 -0,1

Indeksværdi klokken 06.20

Ritzau/Finans