Business overblik: Første danske gruppesøgsmål mod Danske Bank-boss efter hvidvasksag

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen, er tillige med Danske Bank blevet stævnet af Foreningen Aktionær i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

God morgen.

I dagens nyhedsoverblik kommer vi ikke uden om døgnets ubetingets største nyhed om hvidvask i endnu en dansk storbank. Og nu vi er ved hvidvask, kan vi fortælle, at det første danske gruppesøgsmål er på vej mod tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen. Endelig er der nyt om et dansk biotekselskab, hvor aktionærerne nu skal have den helt store tegnebog frem.

1
Thomas Borgen stævnet af Foreningen Aktionær i Danske Bank

Bankens tidligere adm. direktør Thomas Borgen er tillige med banken blevet stævnet af Foreningen Aktionær i Danske Bank, der vil kræve erstatning for de kurstab, medlemmerne har haft som følge af hvidvasksagen.

Det fremgår ifølge Børsen af en stævning på mere end 100 sider, som de to advokater Christian Ditlev Hindkjær fra Hindkjær Advokatfirma og Morten Bjerregaard fra Bjerregaard Advokatfirma søndag afleverede til Københavns Byret på vegne af foreningen.

Dermed et det første danske gruppesøgsmål efter hvidvasksagen i Danske Bank en realitet.

»Da Thomas Borgen ikke har reageret adækvat (passende, red.) på sin viden om hvidvaskproblemerne, men har ladet disse fortsætte, er han erstatningsansvarlig i relation til det tab, som ulovlighederne har givet anledning til, herunder kurstab på aktierne i Danske Bank,« står der ifølge Børsen i stævningen.

Stævningen bygger ifølge Børsen på oplysninger i den såkaldte ansvarsskrivelse, som Danske Bank fik advokatfirmaet Bruun & Hjejle til at udarbejde, men som konkluderede, at der ikke var grundlag for at gøre banken eller den daværende ledelse erstatningsansvarlig. Stævningen blev indleveret, efter at Danske Bank fredag afviste at anerkende, at banken og Thomas Borgen har handlet erstatningspådragende, skriver Børsen.

Thomas Borgens advokat Peter Schradieck fra Plesner ønsker ikke at kommentere Børsens oplysninger.

 

2
Nordea-topchef om mulig hvidvask: Det er ikke nyt for mig

Berlingskes og flere andre mediers afsløring af mulig hvidvask i Nordea via en afdeling i Danmark, indeholder ikke nyt for Nordeas topchef, Casper von Koskull.

»Det, som er kommet frem i dag, er ikke nyt for mig. Vi har gennemgået dette med med danske myndigheder, og vi følger med mistænkte transaktioner og vurderer umiddelbart næste skridt og rapporterer direkte videre,« lød det ifølge den norske avis Dagens Næringsliv mandag fra Casper von Koskull i programmet A-Studio på den finske TV-station YLE.

I udsendelsen sagde han også, at banken tager hvidvaskbeskyldningerne alvorligt, og at bankerne har været naive og undervurderet kompleksiteten af hvidvask.

Ifølge Ritzau Finans påpeger han også, at arbejdet med at bekæmpe hvidvask aldrig er overstået, fordi »kriminelle altid er nogle få skridt foran«.

Berlingske kunne torsdag fortælle, at Nordeas Vesterport-filial har gennem mere end et årti har været centrum for hundredvis af skattelyselskaber og skuffeselskaber, som har ageret midterstation i mistænkelige transaktioner for hundredvis af millioner.

 

3
Novo-pengetank i redningsaktion efter biotek

Biotekselskabet Symphogen er i akut pengemangel efter den floppede børsnotering. Selskabet mangler penge til den fortsatte udvikling af sine lægemiddelkandidater mod kræft. Symphogen årligt brænder trecifrede millionbeløb af på at udvikle kræftmidler.

Novo-pengetanken Novo Holdings er derfor tvunget ud i en dyr redningsaktion i selskabet, fordi ejerne, herunder Novo Holdings, ifølge Børsen har droppet planen om en milliardstor børsnotering af selskabet.

Novo Holdings, der er hovedejer af Novo Nordisk, ønsker ikke at kommentere Børsens oplysninger. Men Martin Olin, adm. direktør i Symphogen siden 2016, lægger ikke skjul på, at selskabet har hårdt brug for penge.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi skal bruge yderligere midler. Det er også rigtigt, at vi er i dialog med vores eksisterende investorer om at tilvejebringe den nødvendige kapital, der gør, at selskabet kan føres videre," siger Martin Olin til Børsen.

 

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Kina har sænket sine vækstforventninger for 2019 til intervallet 6-6,5 pct. og samtidig annonceret skattelettelser. Umiddelbart har det ikke den store betydning for investorerne. Spredte fald i Asien hænger mere sammen med moderate kursfald på Wall Street end med de ændrede eller tilpassede kinesiske vækstforventninger.
  • For Tyskland og Eurozonen kommer der PMI'er. De seneste kvartaler har der været en meget svag vækstudvikling i Europa, men noget af det har kunne forklares ved midlertidige forhold. Bliver svagheden bekræftet, eller kan der anes begyndende optimisme?
  • Det blev ikke til et samlet salg til udenlandske investorer for Parken i denne omgang. Lars Seier og Erik Skjærbæk har købt de aktier, som LD gerne har villet sælge i nogen tid. Det kan for porteføljeinvestorer betyde, at den udefrakommende budmulighed forsvinder, og investorerne skal først og fremmest lede efter det gode ”afkast” gennem gode oplevelser på langsiden.

 

Det sker på markederne

Generelle kursfald i Asien efter, at Kina har reduceret det økonomiske vækstmål på baggrund af voksende udfordringer med stigende gæld og handelsstriden med USA.

Nikkei: -0,4 pct.

Shanghai Composite: +0,1 pct.

Hongkongs Hang Seng: 0,0 pct.

Sydkoreas Kospi: -0,6 pct.

TILBUD: Få fuld digital adgang til berlingske.dk for 0 kr. første måned. Herefter kun 99 kr./md.