Business-overblik: Fitnesskæde på vej til at blive solgt. Stifter står til ny jackpot

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Fitness World kan være på vej til at blive solgt for anden gang. Det kan forgylde fitnesskædens stifter, Henrik Rossing, som stadig ejer en del af kæden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

Godmorgen.

I dagens nyhedsoverblik skal vi forbi en fitnesskæde, som er ved at skifte hænder for anden gang. Vi skal også høre, hvorfor whistlebloweren i hvidvasksagen måske bliver forgyldt. Og apropos hvidvask så vil Kommunernes Landsforening gerne stramme kravene til bankerne.

1
Kapitalfond og Lego-pengetank vil sælge Fitness World: Stifter står til ny jackpot

Den norske kapitalfond FSN Capital forbereder et salg af Fitness World, som fonden ejer sammen med Lego-pengetanken Kirkbi. Det skriver Børsen.

FSN Capital købte i 2015 Fitness World af stifteren, Henrik Rossing, og nu gør kapitalfonden klar til at sælge fitnesskæden videre.

Ifølge Børsens oplysninger har FSN Capital engageret en udenlandsk investeringsbank, der skal sælge Fitness World. Handlen kan løbe op i en værdi på omkring 3 mia. kr.

Ingen af sagens parter vil kommentere Børsens oplysninger. Det gælder såvel FSN Capital som Fitness World og Lego-pengetanken Kirkbi, som også ejer en del af fitnesskæden.

Heller ikke kædens stifter, Henrik Rossing, der fortsat ejer en del af kæden, vil udtale sig om salget eller muligheden for at tjene på endnu et salg af fitnesskæden.

Det var Henrik Rossing, som i 2005 stiftede Fitness World og blev milliardær, da han i 2015 solgte selskabet til FSN Capital.

Han har fortsat en ejerandel på mellem 15 og 20 pct. og står altså til en trecifret milliongevinst, hvis han sælger sine resterende aktier.

2
Danske Banks whistleblower kan score trecifret milliongevinst

Whistlebloweren i hvidvasksagen, Howard Wilkonson, kan blive en holden mand, hvis det amerikanske børstilsyn, SEC, giver Danske Bank en bøde. Det skriver Finans.

Ifølge det amerikanske børstilsyn kan whistleblowere belønnes med mellem 10 og 30 pct. af de bøder, som deres oplysninger baner vejen for i USA - såfremt, at SEC vurderer, at en whistleblowers oplysninger har været afgørende for at bøden kan udstedes.

Nyhedsbureauet Bloomberg vurderer i en analyse af Danske Banks hvidvasksag, at bøden i USA lander på mindre end 6,5 mia. kr.

»Justitsministeriet (i USA, red.) kan ventes at kræve det dobbelte af bankens bruttofortjeneste,« skriver Bloomberg og opgør bruttofortjenesten på den mistænkelige kundegruppe i Estland til 1,7 mia. kr.

Danske Bank har derfor udsigt til en bøde i niveauet 3,4 mia. kr. i USA, såfremt Bloombergs vurdering er korrekt. Det kan udløse mellem 340 mio. kr. og 1,02 mia. kr. til Howard Wilkinson, skriver Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Kommunerne vil granske bankforretninger efter skandaler

Hvidvask, skattely og svindel med udbytteskat. De mange finansskandaler får nu Kommunernes Landsforening (KL) til at sætte gang i et større arbejde med at gennemgå de store kommunale bankforretninger og bankkontrakter.

Landets 98 kommuner vil ikke overraskes af nye skandaler, og man vil have bedre mulighed for at kunne ophæve kontrakter med bankerne. Det skriver Berlingske.

»Vi har brug for, at der er banker, man kan have tillid til. De skal forvalte vores midler ud fra et samfundsmæssigt ansvar. Tilliden har været voldsomt udfordret, og troværdigheden hos en række af vores traditionelle samarbejdspartnere er under pres,« siger KL-formand Jacob Bundsgaard.

KL sætter derfor gang i en række initiativer ved blandt andet at nedsætte et råd og hyre et advokatfirma til at gennemgå kommunernes kontrakter med bankerne. Efter finansskandalerne ønsker man at kunne indarbejde etiske krav og have bedre mulighed for at ophæve kontrakter.

Københavns Kommune har allerede meddelt, at den overvejer at indarbejde krav til bekæmpelse af hvidvask i sin indkøbspolitik – eksempelvis nu, da kommunens kassekredit på fire mia. kr. er i udbud. En kassekredit, som Nordea hidtil har haft.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Torsdag blev Danske Banks aktiekurs presset yderligere en tand, da Bill Browder præsenterede nye forhold i hvidvasksagen. Reelt har det næppe rykket ved bøderisiko og –størrelse, men investorerne fortsætter med at være meget nervøse for udviklingen. Kommer der nye informationer fredag?
  • På den ene side har chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, tilkendegivet, at svagere nøgletal kan gøre centralbanken mere tålmodig med hensyn til fremtidige rentestigninger. På den anden side vil han og FED fortsætte med at neddrosle den store balance, som virker som indirekte renteforhøjelser. Investorerne tror og håber, at de har centralbanken på deres side, men helt sikre kan de ikke være.
  • De amerikanske aktier havde endnu en god dag med stigninger for femte dag i træk. Er investorerne for alvor ved at komme sig over det chok, som den værste månedlige aktienedtur - bortsat fra under depressionen i 1931- gav dem i december?

Det sker på markederne

De asiatisk aktiebørser ligger med stigninger fredag morgen, hvor et fem ugers toppunkt er nået, efter at Federal Reserve-formand Jerome Powell torsdag aften gentog, at centralbanken vil have tålmodighed med at hæve renten.

Nikkei: + 0,9 pct.
Hongkongs Hang Seng: + 0,2 pct.
China Shanghai Composite: + 0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: + 0,5 pct.