Business-overblik: Fagbevægelsen foreslår en grøn skat på din løn

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

ATP er landets største pensionskasse, og her har danskerne en samlet opsparing på 785 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

God morgen.

Dagens overflyvning over de vigtigste erhvervsnyheder bringer os i dag forbi vores allesammens ATP-pension, Carlsbergs lyssky betalinger til embedsmænd i Indien og så et forslag om, at vi alle skal betale klimaskat via lønnen.

1

​Fagbevægelsen vil have klimaskat på lønnen

Et nyt klimabidrag i stil med AM-bidraget kan skabe en »retfærdig« finansiering af den grønne omstilling, lyder det fra fagbevægelsen.

Det er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, der bringer idéen om en klimaskat på bordet.

Hun mener, at regningen for den grønne omstilling skal betales kollektivt via skatten frem for via afgifter, som risikerer at gøre det dyrt for folk med lave indkomster at flyve eller køre i bil. Det skriver Børsen.

Det skal være et bidrag, som – i stil med AM-bidraget – tager en fast procentdel af bruttolønnen for at finansiere den grønne omstilling de kommende år.

Lizette Risgaards idé udspringer af skrækbillederne fra Frankrig, hvor højere brændstofafgifter fik De Gule Veste til at hærge Paris' gader. Hun frygter, at højere forbrugsafgifter også kan skabe stor modstand fra hr. og fru Danmark.

Idéen vinder genklang hos SF, mens skatteminister Morten Bødskov (S) afviser, at regeringen vil indføre en klimaindkomstskat. Enhedslisten og De Radikale tager lunkent imod forslaget fra FH-formanden.

2

ATP-bestyrelse ramt af interessekonflikt

Det går ud over danskernes ATP-udbetaling, at der er kasketforvirring i ATPs bestyrelse, lyder det fra to kritikere.

Ifølge en af landets førende finansielle eksperter, professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School, er det et problem, at mange af bestyrelsesmedlemmerne i ATP sideløbende repræsenterer arbejdsmarkedets parter, som har deres egne pensionskasser.

I ATPs bestyrelse sidder blandt andet formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, og adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.

De konkurrerer dermed med ATP, når de  forhandler om de danske lønmodtageres løn- og pensionsvilkår under overenskomstforhandlingerne, lyder kritikken.

»Når arbejdsmarkedets parter forhandler overenskomst, vil der være en stor risiko for, at ATP hele tiden ender som Sorteper, fordi alle pengene er fordelt, når man når til at diskutere ATP-bidraget,« siger Jesper Rangvid til Finans.dk.

Han bakkes op af pensionsekspert Jørgen Svendsen, der er adm. direktør i pensionsmæglerselskabet AFPR.

»At mange af ATPs bestyrelsesmedlemmer har en dobbeltrolle, har været afgørende for, at ind- og udbetalingerne har ligget underdrejet. De foretrækker jo at øge indbetalingen til deres egne pensionskasser,« siger Jørgen Svendsen

3

Carlsbergs revisor advarede om utilstrækkelig intern kontrol

Og så bliver der føjet et nyt kapitel til historien om Carlsbergs lyssky betalinger til embedsmænd i Indien. Regnskabet for Carlsbergs indiske datterselskab afslører ifølge Berlingske, at selskabets revisor i 2018 advarede om problemer med den interne kontrol i datterselskabet.

Og den svage interne kontrol kan ifølge revisionseksperter have medført, at bryggerikoncernen kan have haft svært ved at opdage bestikkelse eller andre alvorlige regelbrud.

I årsregnskabet for 2017/2018 for det indiske datterselskab skriver selskabets revisor, PWC, at selskabet havde utilstrækkelig kontrol med selskabets sælgere og betalinger, og at det skabte risiko for, at betalinger blev gennemført, uden at der var redegjort tilstrækkeligt for, hvad pengene var blevet brugt til.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, kalder det en alvorlig advarsel fra selskabets revisor.

»Der er ingen tvivl om, at det er de interne kontroller, der er relevante, når det gælder bestikkelse, og derfor er det selvfølgelig problematisk, når der tilsyneladende har været mangler i kontrollen,« siger Per Nikolaj Bukh til Berlingske.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Positive udmeldinger på den politiske front var i går med til at løfte markederne. Ikke bare på handelsfronten, men også af den fælles udtalelse, der kom ud af mødet mellem den britiske og irske premierminister. Her bekræftede den irske premierminister, at en aftale mellem EU og Storbritannien allerede næste uge er mulig. Pundet steg markant på nyhederne. Selvom det var interessant at se så positive udtalelser fra den irske premierminister, så er det stadig en udfordring for Boris Johnson at få en aftale igennem inden hans interne deadline d. 19. oktober. Ikke desto mindre bliver det stadig politik, der tager opmærksomheden i dag, hvor eventuelle udmeldinger efter mødet mellem USA og Kina senere på dagen vil have betydning for markederne gående ind i næste uge.
  • På nøgletalsfronten er bekymringen fortsat, at svagheden i industricyklen for alvor forplanter sig til forbrugerne igennem servicesektoren. Der vil derfor blive holdt øje med forbrugertilliden i målingen fra University of Michigan senere i dag, når rapporten kommer kl. 16 dansk tid.
  • Sidst men ikke mindst vil der være fortsat fokus på pengepolitikken, hvor retningen synes fortsat at blive mere lempelig i lyset af fortsat svagere indikationer fra verdensøkonomien. Derfor vil vi også fortsat holde øje med de talere, der kommer fra centralbankerne. I dag bliver det den amerikanske centralbank, Feds Kashkari, Rosengren og Kaplan.

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i pct.

Aktier USA

S&P 500 -0,1%

NASDAQ -0,1%

DOW JONES -0,1%

Aktier Asien
NIKKEI +1,8%

HANG SENG -0,1%

SHANGHAI -0,4%